Anekdoter från förr: När man av misstag bokar av en flygbiljett

När man gör en flygbokning är rutinen oftast att vi skickar en faktura till kunden, kunden betalar och vi ställer ut biljetten och betalar flygbolaget. Därefter kollar man till bokningen med jämna mellanrum för att säkra att inga ändringar skett i avgångstiderna. Så även denna gången - problemet var en hjärna på autopilot. Eller nåt.

Denna anekdoten utspelade sig för ganska många år sedan, kanske 2005 eller 2006. En dåvarande medarbetare (vars namn vi inte behöver avslöja – även om ärendet sen länge är preskriberat OCH en kul snackis) hade bokat ett par kunder till Budapest med det ungerska flygbolaget Malev. Som brukligt kollade medarbetaren upp att allting var i ordning med bokningen och kunde konstatera att det skett en mindre tidtabellsförändring – inga konstigheter då bokningen gjordes många månader tidigare och det är inte ovanligt att flygbolagen justerar sina tider i efterhand. Biljetten var givetvis fullbetald och kunden hade även fått sin biljett skickad med post. Detta var alltså innan e-biljettens tid – när vi postade biljetter till våra kunder. Notering till oss själva: som vi INTE saknar den rutinen!

Anyway, när man har fått en tidtabellsförändring så slår man ett antal kommandon i bokningssystemet för att uppdatera allting. Om det är stora skillnader i tid, eller om flygbolaget bytt flygnummer så måste man be kunden att skicka tillbaka biljetterna, redovisa detta till flygbolaget och därefter ställa ut nya biljetter och skicka till kund. Lyckligtvis var detta inte ett sådant fall utan en mindre förändring om kanske 5-10 minuter. Smalaste saken i världen, piece of cake eller annat valfritt uttryck. Om man inte råkar ha hjärnan på autopilot och slå fel kommando som gör att hela bokningen avbokas…

Det var EXAKT detta som hände. När vi började höra dämpade stön och svordomar från hörnet förstod vi att något hade hänt. När vederbörande berättar exakt vad som hänt förstår vi att detta kommer bli ett problem, speciellt med tanke på att kunden skulle åka på fredag. Detta skedde onsdag eftermiddag. Vad som följer sedan är ett klassiskt exempel på “hur-man-räddar-en-situation-genom-att-dumförklarasigsjälv-i-kombination-med-“ass kissing”-och-en-hel-del-jävlaranamma”. Vi lyckades sweet-talka personalen på Malevs helpdesk som såg att detta var ett misstag eftersom vi lyckades få tag på dem direkt. De kunde få tillbaka platserna och kunden kunde komma iväg. Helt ovetandes om vilket kaos och vilken ångest som föregick deras resa.

Jag är säker på att många känner igen sig i den där isande, förlamande kylan som kan infinna sig när man inser att man gjort en fet miss. Vi ska återkomma med en riktig praktgroda som Andreas gjorde för några år sedan. Den är en rysare.

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier: