Anekdoter från förr: När vi sålde första rymdresan

En av mina (Andreas) största förebilder har varit och är Sir Richard Branson. Tanken att ens träffa sina förebilder kan vara hissnande. Att få möjlighet att jobba med dem är i stort sett helt otänkbart. Eller?

Hela historien började egentligen när Andreas, av en slump, läser en artikel i branschtidningen Travel News. Det visar sig att Virgin Galactic söker återförsäljare och representanter i Sverige, något som Andreas tyckte passade utmärkt in i vår dåvarade idé att sälja äventyrsresor och udda arrangemang. Efter ett kort samtal med sina partners (som sågade idén vid fotknölarna; “Vem faaan köper rymdresor och VARFÖR skulle vi få detta uppdraget?”) så började Andreas ändå att skissa på en ansökan, presentation av bolaget och av Andreas själv. Möjligen fanns vissa inslag av förskönande omständigheter (och en hyggligt stor dos naivitet) i ansökan men det hela lät väldigt spännande så ansökan skickades.

Efter någon vecka eller så plingade det till i inboxen – ett meddelande med avsändare Virgin Galactic. Pulsen gick upp i 190 och den lugnade sig knappast när det visade sig att vi blivit uttagna till en intervju med Virgin Galactic’s försäljningschef och deras ansvariga för agentprogrammet. Bara en sådan sak som att mailet undertecknades med titeln “Head of Galactic Sales” – hur coolt som helst!

Så kom dagen för telefonintervjun. Vad kunde man förvänta sig? Vad för frågor får man om man ska börja sälja rymdresor? Vad kan jag om rymden? Var fasen ligger nu Saturnus igen…? Intervjun skulle såklart göras på engelska och när telefonen ringde gick pulsen upp lite extra.

Andreas berättar:
Jag kommer inte ihåg så mycket av själva intervjun – mer än att jag mest kände att jag ordbajsade“. När vi lagt på och avslutat samtalet ringde jag upp mina två kollegor och sa till dem att detta sket sig. “Sorry grabbar men jag måste gjort ett katastrofalt intryck på Virgin. Vi får fortsätta med våra expeditioner på jorden helt enkelt“.

För att göra en lång historia kort så kom det inga fler pling i inboxen. Däremot ett samtal från ett engelskt nummer som resulterade i svettningar och bultande hjärta. Att få höra en glad kvinnoröst säga “Congrats Andreas – You are now selected to be an ASA (Accredited space Agent) and we really love Your company profile and what You do”. Andreas berättar:

Första reaktionen var att detta är någon sort skämt. Men vem, förutom jag och mina kollegor, vet om detta? Vem skulle i så fall ringa från ett Englandsnummer? Herregud, nyp mig i armen!

Det var inget skämt och helt plötsligt var jag indragen i ett samtal som handlade om pressreleaser, skriva på superduper konfidentiella avtal, tidningsintervjuer och annat jag inte hade råkat ut för tidigare – galet spännande! Plötsligt hade jag blivit säljare av rymdresor och ett av tre företag som skulle få representera Virgin Galactic och Mr Richard Branson i Sverige. Helt overkligt.

Nästa steg var att allting skulle rullas ut till pressen och allmänheten. Detta skulle ske under TUR i Göteborg varpå jag fick ställa in storfamiljens planerade semester till fjällen och skicka min då 2½-åriga dotter med mamma, bror och syster. Snabbt som tusan tog min otroligt talangfulla formgivarkompis (och på den tiden även partner i firman), Mattias, fram ett sjukt snyggt visitkort i silver. I svarta bokstäver stod det “We will send You to outer space” – en klar stöld från en känd technogrupp…
Cliffhanger – Fortsättning följer…

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan