En resa till Bali

Bali är en destination som lämnat spår hos många. Man har hört om magiska smekmånader och äventyrliga backpackingresor. Vår familjeresa till Bali över jul och nyår 2015 blev en blandning av paradisstränder, lugn vid poolen och utflykter högt och lågt.

Bali, precis så underbart som vi hoppades på – en resdagbok.

Bali är en provins i Indonesien med 4,2 miljoner invånare. Landet tar emot cirka 2 miljoner turister per år. Jul och nyår är högsäsong för turismen men trots det var det aldrig trängsel på stränder eller restauranger och lätt att boka utflykter och liknande. Regnsäsongen till trots upplevde vi att det var en bra tid att besöka Bali.

Vi som reste var en familj på fyra bestående av mamma, pappa och två döttrar på 17 och 20 år. Jag som skriver är den 20-åriga dottern. Denna resedagbok kommer att delas upp efter utflykter och platser snarare än dagar för att göra det enklare att hitta information kring det man intresseras av.

Detta är tredje ”exotiska” resan som Moments (Tidigare Nätresebyrån men Annika som kontakt) har hjälpt oss att arrangera. Tidigare Maldiverna och Mombasa. Vi har också denna gång följt Annikas tips om att byta hotell halvvägs på vår semester. Detta för att få se och uppleva mera av Bali och kunna uppgradera sig sista veckan för att få den där extra guldkanten på delar av semestern.

Del 1: Nusa Dua – Underbara stränder utan trängsel
Första veckan spenderade vi på Swiss Belhotel Segara i Nusa Dua på östra delen av den södra halvön. Hotellet är beläget ca 3 km från stranden Geger beach dit det går en gratis shuttle varje timme. I Nusa Dua finns, förutom fina stränder som Geger och Nusa Dua beach även Bali Collection, vilket är ett stort shoppingcentrum med en mängd supermysiga resturanger och diverse butiker av både internationell och balinesisk ursprung. Även dit går en kostnadsfri shuttle från hotellet men de flesta resturanger har gratis transport om man bokar middag hos dem. På Bali Collection besökte vi bl.a den italienska resturangen Ginger House som verkligen är att rekommendera om man en dag inte är suger på indonesisk eller asiatisk mat av hög kvalitét.

Geger beach är en lugn strand där man kan hyra solstolar och parasoll över en dag för en billig peng. Här finns även ett antal beach clubs med god mat och vattensporter av alla dess slag för den som är rastlös av sig. Några hundra meter vid reven utanför stranden bryter gigantiska vågor, vilket gör denna plats till ett paradis för avancerade surfare.

Jag och min pappa som båda har dykcertifikat tog ett dyk vid Nusa Dua reef genom ett dykcenter på Nusa Dua beach. Vi hade tur då sikten var uppåt 10 meter då den andra dagar kan vara så lite som 2-3 meter. Här fanns fina koraller och en del småfisk, men vår slutsats blir ändå att om man vill lägga pengar på dykning ska man antagligen istället försöka göra det längre norr på Bali eller vid Nusa Lembongang eller Penida.

Single Fin, Uluwatu – Coolaste baren på Bali för ”surf dudes”… och vanliga turister
En bilresa på ca 40 minuter från Nusa Dua ligger Uluwatu, ett ställe jag hört mycket om från mina vänner som backpackat i området. Bl.a. hade jag fått tips om Single Fin vilket skulle vara den hetaste nattklubben i hela Bali. Ni kan därför föreställa er min förvåning då mamma en dag berättade att hon bokat bord där. Jag skulle alltså äta middag med min familj på Balis bästa nattklubb!!

Min familj var inte så felplacerad som jag varit rädd för. När vi kom dit vid 5 fanns där en hel del barnfamiljer, då det tydligen främst är på söndagar som det är vild fest på stället. Single Fin ligger fantastisk beläget på en klippkant där man kan beskåda solnedgången i Indiska oceanen och de stora vågorna som slår mot bergen. Ett ställe jag verkligen rekommenderar att man tar sig till om man har möjlighet, varesig det är för att festa eller äta middag med familjen. Resturangen tar bara bordsbokningar fram till kl 17 vilket jag tycker man ska köra på då man dels inte vill missa solnedgången och det dels blir ganska fullt snabbt därefter.

Ubud över dagen – Ett måste om man vill få med sig äkta Bali-kultur på ett komprimerat sätt
Man ska ha sett Ubud när man besökt Bali, så är det bara. Ubud är en stad beläget centralt i Bali, ca 1,5-2 timmar med bil från Nusa Dua. Turer dit anordnas av både resebyråer och privata drivers och är således inget man måste boka i förväg. Vi bokade en driver för 10 timmar och gjorde en hel del stopp på vägen.

Vid 9.30 var vi i en liten by och tittade på balinesisk Barongdans, ett dansdrama om Barongen, en karaktär för det goda i den balinesiska mytologin. I dramat utspelar sig en kamp mellan den goda Barongen och Rangda som står för det onda. Man får se balinesisk dans, fantasiska kostymer och traditionell balinesisk mytologi. Biljettpriset låg runt 60 svenska kronor per person.

Stopp nummer två var vid en silversmedja med tillhörande galleria. Silversmidje är en av Balis största hantverk och här fick man möjlighet att se hur produktionen gick till samt köpa silversmycken. Priserna är mycket höga och meningen är att man även här skall pruta till 30-50% av ursprungspriset – även om man är i en finare galleria.

På vårt önskemål gick turen sedan till ”Traditional Balinese home”, en gård med traditionellt hushåll som används som museum för turister. Där bor alltså en riktig familj som livnär sig på att leva traditionellt utan el och i den äldre typen stugor och öppna upp detta för åskådning.

Nästa stopp var vid ett av Ubuds äldsta Tempel. Samtliga besökare skulle ha på sig en sarong som man försågs med vid entrén. Det är vid såna här tillfällen man får sällsynt chans att se sin pappa i långkjol, så kom ihåg att ta med kameran. Man fick vandra omkring och ta bilder inne i templet där det spelades traditionell musik.

Vi åkte sedan till ett träsnideri, ”Wood carving” och galleria, Balis andra stora hantverkstradition. Här finns trästatyer och figurer i alla möjliga storlekar samt en hel del med det manliga könsorganet som motiv.

Slutligen anlände vi hungriga till centrala Ubud. Vi bestämde oss för att dagen till ära testa den traditionella rätten Babi guling som är en helstekt spädgris med diverse tillbehör. Detta hittar man på Ibu Oka warunger (Warung = balinesisk resturang) och ja.. det var inte det godaste jag ätit under denna resa, men roligt att ha smakat. På väg från Ibu Okan snubblade vi in i en minimal coffeeshop i en smal gränd. Ägaren drev denna cooffeshop i sitt eget hem och det var otroligt mysigt inrett. Han rostade sina egna kaffebönor och gjorde latte art av en annan värld. För mig var detta besök en av favoritpunkterna för dagen.

Huvuddestinationen i Ubud var denna gång Tegalalangs Risterrasser. Obeskrivligt vackra trappor av risodlingar som sluttade brant ned i en grön regnskog. Har aldrig sett något liknanden tidigare. Här träffade vi på Ketut, en risodlare av äldre modell som gärna ville vara med på bild. Mot en mindre summa donation – självklart!

Vad vi tyvärr missade på vår Ubud-tur var kaffeplantagerna där man kan se kaffeodlingar samt smaka på Luwak-kaffe. Detta är på internet mer känt som ”Bajskaffe” då det görs på kaffebönor som man rensar ut från avföringen från en luwak. Luwak är ett nattaktivt kattdjur som äter kaffebönor och som enligt vår driver hade ”mycket bra fermentering i sin mage” vilket gör Luwak-kaffet extra gott. Smakade aldrig detta kaffe, och kan därför dessvärre inte ge någon vidare smakrecension. För 10 timmar med en driver som kör efter våra önskemål och agerar guide betalade vi 40 USD eller ca 300 kr.

Jimbaran Bay och Jimbaran beach club – Fantastisk solnedgång
Jimbaran är också ett sånt ställe man skall ha sett. Beläget lite norr om Uluwatu på västkusten har den en fantastiskt silkesmjuk strand och är känd för svårslagen seafood. Vi hade bokat bord på Jimbaran Beach Club som är en av alla små resturanger belägna på stranden. Mamma och pappa åt supergod tonfisk och jag som fiskallergiker fick en hamburgare som var svårslaget god. Framförallt var där fantastiskt vackert när solen gick ner. Ännu en magisk utflykt jag varmt rekommenderar.

Del 2: Sanur – idylliskt balinesiskt samhälle
Så var det dags för flytt efter en vecka. Från Nusa Dua flyttade vi lite norrut på östkusten till Sanur som är känd för sin långa strand och lugna atmosfär.

Sudamala Suites and Villas är ett litet 5-stjärnit hotell med villor och trädgårdar i balinesisk stil. Ett mycket bra alternativ till andra gigantiska 5-star hotels längs beachen. Hela området var mycket lugnt och otroligt vackert. Poolen var kristallklar och hotellresturangen Ares serverade fantastisk mat till både frukost, lunch och middag. Frukosten här är, till skillnad från på de flesta andra hotell jag bott på, inte buffé utan serveras från en al la carte meny med 6 olika frukostmenyer. Jag som är svag för varm mat till frukost trivdes med den supergoda Mie Gorengen (stekta nudlar) och färska croissanter till frukost, men här fanns något för alla. Hotellet erbjuder även yogaklasser, matlagningskurser och diverse andra aktiviteter. Beläget centralt i Sanur gick det att från hotellet vandra in i marknadsområderna och till stranden som låg några hundra meter bort. Längs huvudgatan fanns fina resturanger och mysiga butiker.

Jag stortrivdes i Sanur och på dagarna lånade vi cyklar från hotellet och cyklade längs strandpromenaden tills vi hittade ett fik eller en strandbit vi gillade extra mycket. Verkligen ett idylliskt ställe.

Rock Bar vs Warung Beach Breeze – Olika världar som bägge bara måste besökas
Rock bar är en bar i Jimbaran, på Ayana Resort, som vi hört skulle vara ganska spektakulär. Och spektakulär var den i allra högsta grad, byggd som en serpentinväg längs en brant sluttande klippa ner i havet. Man tog sig ner med hjälp av en gondol och fick sedan köa för att bli eskorerad till ett bord längs klippväggen. Drinkarna var också ganska spektakulära, vare sig man valde en mojito med en öl i (!!) eller en vine cooler och utsikten var svårslagen. Stället var helt enkelt ballt – men rätt dyrt och väldigt fullt av folk. Oavsett var det en upplevelse i sig och något att kryssa av på ”bucket listan”.

Från rålyxiga drinkar på Rock bar åkte vi till en middag på vår kvarterskrog: Warung Beach Breeze rätt över gatan från hotellet. Stället är influerat av en blandning av Bali och Mellanamerika och serverar supergod men enkel mat till ett nästintill obefintligt pris. Denna kväll spelades också livemusik av en balines som sjöng amerikanska låtar utan att ha någon aning om hur man lämpligt uttalade något engelskt ord. Det var en orimlig kontrast från Rock Bar och jag tror kanske att det sistnämnda tilltalade mig mer. Men det är givetvis en smaksak.

Nusa Lembongang – underbart vatten och besök på Dream Beach
Så var det dags för en dagsutflykt till Nusa Lembongang, en ö utanför Sanur. Vi tog oss dit med Glory Express som kör snabba båtar dit några gånger om dagen. Båtfärden tog ca 30 min och på vägen visades bitar ur Titanic-videon. Ett helt klart tveksamt filmval på en båt…!

Väl framme på ön drog en mängd drivers i oss och ville sälja utflykter och dagspaket. Efter en snabb familjeöverläggning bestämde vi oss för att åka till Dream Beach som är en liten men slående vacker strand på andra sidan av ön. På stranden finns ingen möjlighet att hyra solstol eller parasoll. Enda möjligheten var att hyra stolar på hotellet som låg vid stranden med tillgång till deras fina infinitypool. Vi växlade mellan att bada i de höga vågorna på stranden och i poolen, solade och tog det lugnt. Mamma och jag gick på upptäcksfärd och hamnade vid Devils Tears, en mängd grottor och ingröpningar i berget som sprutar ut vattenmassor explosionsartat när vågorna slår in mot berget. En helt sjuk syn.
Båten gick tillbaka vid 4 och på den vägen visade de istället japansk karaoke som var ett om möjligt ännu mer tveksamt filmval än Titanic.

Jag tror att man med fördel kan ta en övernattning på Lembongan så man får tid att upptäcka mer av ön och kanske snorkla eller dyka. Vi hade en fantastisk dag, men fick inte sett mycket mer än Dream Beach och Devil’s tears.

Allmänna tips när du reser till Bali:
– Jobba aktivt för att slippa jetlaggen. En tidsskillnad på 7 timmar kan lätt förstöra delar av resan, men vi var noga med att hålla oss vakna – oavsett hur tufft det kändes – hela första dagen för att sedan vara i fas.
– Du kommer inte behöva många koftor, långbyxor eller riktiga skor. ”Det kanske är kallt på kvällarna” – Nej, det är det inte. Och man går lämpligast i flipflop så tre par sneakers är onödigt.
– Dollar kan användas för att betala större utflykter och för att betala på hotellet, men annars är indonesiska rupiah (IDR) att föredra. Det går att växla i Bali men dubbelkolla valutorna.
– Pruta. Som på många andra turistorter är det liksom meningen, de vill förhandla med dig. Det är meningen att de nästan ska bli förnärmade, då börjar du närma dig ett rimligt pris.
– Ta med Dimor och kolla så att inte isbitarna är gjorda på kranvatten. ”Bali belly” hör nästan till, men man kan ändå göra det man kan för att undvika det.
– Solkräm och vad du än använder för att behandla kliande myggbett är helt essentiellt. Det finns gott om både sol och myggor.
– Se mer. Bali är en underbar ort att åka till för en lugn solsemester men här finns så mycket sevärdheter att det är otroligt synd att åka så långt och ändå missa det.
– Blue bird taxi har taxameter och schyssta priser. Tänk på att avtala så att chauffören väntar/hämtar dig om du åker till exempelvis Jimbaran eller Uluwatu där det annars ä i princip omöjligt att få tag på taxis som kör dig tillbaka utan att ta ockerpriser.
– Ät indonesiskt. Testa traditionella maträtter och välj det resturangerna är bra på – indonesisk mat. Västerländsk mat fås bättre i Sverige, med undantag för några få ställen, men Mie eller Nasi Goreng görs bra på i princip alla ställen.

Skrivet av: Familjen Lindroth

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Paketresa Singapore & Bintan Island

Just kombinationen storstad och en exotisk ö med kritvita stränder tycker vi är en helt fantastisk kombination. Som exempelvis Singapore och Bintan Island. En perfekt kombination helt enkelt.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Lifestyle | Sol & Bad | Storstadsresor

Rundresa Bali

Har du sett Bali finns det förmodligen ändå fortfarande mycket mer att upptäcka! Det här är nämligen ön som bjuder på allt ifrån paradislika stränder, regnskog, berg och hav till kultur och chict beachhäng.

Läs mer om resan

Familjeresor | Kombinationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Indonesien

Om man vill boka en resa till Indonesien kan det vara svårt att välja vad som ska ingå. Vi har hittat lösningen – att välja lite av allt!

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness