En rundresa till Costa Rica

En tidig grådisig februarimorgon parkerade vi bilen på flygplatsen. Två vuxna, två 15-åringar och en 11-åring var redo. Nu väntade flygresan mot äventyret i Costa Rica!

Efter en lång resa var vi framme. På flygplatsen i San José blev vi väl mottagna. Först mötte oss en man som hjälpte oss med bagaget. Sedan träffade vi en representant från resebyrån i Costa Rica som visade oss till transfern och chauffören. På väg till hotellet fick vi prata i telefon med en kvinna från resebyrån som ville se att allt var OK. Sedan vi landat och på väg till hotellet hade vi varit i kontakt med fem personer. Vi blev alltså väldigt väl omhändertagna. Nu blev det skönt med goa sängar på hotellet.

Dag 1

Tidig morgon 6.00 blev vi upphämtade vid hotellet för resan mot Tortuguero vid Karibiska havet. Vägen blev smalare och smalare. Vi passerade ananas-, banan- och papayaodlingar. En av våra önskningar på resan var att se sengångare. Vi såg två redan när vi stannade för att äta lunch.  Så småningom var det dags för väglöst land. Tillsammans med andra fick vi nu åka båt på floder. Sengångare, hägrar och andra spännande fåglar följde vår väg. Vår guide stannade båten när han såg något intressant djur och vi smög oss nära för att kunna se och för att kunna fota.

Framme vid Pachira Lodge där vi skulle bo fick vi en välkomstdrink vid poolen. Sedan väntade en båttur till byn Tortuguero. Guiden berättade om när tusentals sköldpaddorna kommer upp på stranden för att lägga ägg. Vi lyssnade på hur de brukade smyga på sköldpaddorna när det var äggläggarsäsong.

Utanför vårt rum på Pachira Lodge bodde en stor blågrå krabba i ett hål i marken. Den brukade vi smyga på. Sittande på uteplatsen spanade vi efter kolibris, stora fjärilar, leguaner och apor. På kvällen gick vi runt i området och såg fler apor, bladskärarmyror, tvättbjörnar och en bälta.

Dag 2

Dagens program; vandring i djungeln, zipline och båttur på floder. Vår duktiga guide berättade om växligheten i djungeln. Några få steg utanför vårt boende var vi mitt i djungeln. Han hittade sengångare och fåglar i träden. Därefter var det dags för zipline. Hängandes i en vajer gled vi fram högt uppe bland träden.  Vid starten såg vi en liten, liten röd groda med blåa ben. Men äventyret var inte över. För på eftermiddagen väntade båtturen. Leguaner i mängder. Apor i träden. Kajmaner. Långbenta och kortbenta fåglar. En trädorm. Allt fick vi se. Djungelns sprakande växtlighet speglade sig i det lugna vattnet.

Dag 3

Dags att lämna Tortuguero. Vi hade det verkligen bra där. Nu gick resan mot den aktiva vulkanen Arenal. Långt innan vi var framme kunde vi se det konformade berget. Vårt hotell Los Lagos låg på vulkanens sluttningar. Nu blev det bad i poolerna med varmt vulkanvatten och åk i vattenrutschbanorna. Vi tittade också in i fjärilshuset och grodhuset med de färggranna små grodorna. Även här gällde det att hela tiden hålla ögonen öppna. Vi såg en basilisködla som sprang på vattnet och färggranna fåglar.

Dag 4

Dagens utflykt var hängande broar i regnskogen. En minibuss med chaufför och guide mötte oss vid receptionen. Guiden hade en tubkikare och stativ med sig. På vägen till regnskogen körde vi över en damm som dämmer upp Costa Ricas största sjö Arenal. Vi gick tre kilometer. Ibland på höga, höga hängbroar. Guiden berättade engagerat om växt- och djurlivet. Även här såg vi apor och ödlor. Utan guide hade vi inte upptäckt lika mycket djur. Vi fick titta i tubkikaren för att komma närmare djuren. Färggranna fåglar och kolibris visade upp sig för oss. Tarantellaspindlar kröp in i sina hålor när vi kom närmare.

Tillbaka på hotellet njöt i av bad i de varma poolerna. Till middag blev det bland annat Carbonara vars goda smak vi fortfarande kan påminna oss om.

Dag 5

På morgonen kom liksom alltid vår transfer punktligt. Nu gick resan till Rio Celeste och Hideaway hotel. Det märktes att vi var i Cloudy Mountains när vi kom dit. Det regnade och allt blev blött av den höga luftfuktigheten. På altanen till vår stuga avnjöt vi gott Costa Ricanskt kaffe och tittade på en kolibri som kom till en blomma en liten bit ifrån oss. Vi unnade oss också härlig massage i det lyxiga spat.

Dag 6

Under natten smattrade regnet på vårt tak. Vi hade bokat tubing och ridutflykt. Tre av oss åkte på tubing på den blåa floden Rio Celeste. Idag var den inte blå eftersom det regnat så mycket. Men det var å andra sidan mycket vatten, vilket gjorde flodfärden till ett äventyr. Sittandes i varsin ring åkte vi på floden i en och en hav timme. Våra två guider höll koll på stenar och nedfallna träd. De som var på ridning fick se ett storslaget och molnigt landskap.

Dag 7

Nu gick färden vidare västerut. Vi lämnade Cloudy Mountains och åkte till den del av landet där det verkligen var torrperiod. Hacienda Guachepelin var vårt mål. På rummet väntade en sköldpadda, en hund och en elefant av handdukar på oss. Runt om låg rosa blomblad.  Poolen och den gassande solen lockade och där parkerade vi under eftermiddagen. Vi njöt av god buffé på kvällen ackompanjerad av levande musik.

Dag 8

Vi hade bokat ett naturpass under dagen. På förmiddagen red vi med en guide till ett vattenfall där vi badade och hoppade i vattnet en lång stund (bild nedan). På vägen skrämde vi upp en bälta som hoppade fram i gräset. Därefter visade guiden oss enutställning av inhemska ormar och grodor de hade. De som ville fick ha en boaorm om halsen. Det häftigaste att se var dock de gröna bladgrodorna.

Eftermiddagens äventyr var bad i varma källor. Vi växlade mellan njutningen i den varma källan och bad i det mer svalkande vattnet i den forsande ån vid sidan av. Några av oss försökte bättre på sin hy genom att pensla sig med lera. Vi kunde kryssa i fler djur i den djurlista med bilder vi fått av resebyrån. En Water Opussum, en stor grann grön fjäril och flera ödlor visade sig för oss.

Dag 9

Nu väntade Stilla havet på oss. Nosara Beach och surfarland var nästa mål. Vägarna blev mindre och mindre och gropigare och gropigare, men väl framme fann vi ett ”chill” ställe vid namn Harbor Reef Resort. Det var där vi skulle bo. Här serverades öl utan glas  och fyrhjulingarna och motorcyklarna hade ställningar för surfbrädorna.

Vår lägenhet låg på andra våningen så från uteplatsen kunde vi sitta och titta på apor, fåglar och ödlor i träden runt omkring. En dag passerade en apflock runt vårt hus. De små ungarna klamrade sig fast på sina mammors mage.

Efter att vi hälsat på de två stora syrsorna och en geckoödla i vår lägenhet (de flyttade ut med viss hjälp) ville vi se havet. Vågorna sköljde varmt över oss och vi njöt i värmen medan pelikanerna patrullerade ovanför.

Dag 10

Utflykten för dagen blev ett räddningscenter för apor. Ett engagerat amerikanskt par tog hand om skadade apor. Deras guidning och mötet med aporna var lärorikt och spännande. De hade bland annat varit med och verkat för att elledningarna kring Nosara skulle isoleras så att aporna inte skadas av elstötar. Det var helt fantastiskt att få möta apor som genomgick rehabilitering för att kunna återgå till ett liv i frihet.

Dag 11-13

Dagarna ägnade vi åt bokläsning, bad i poolen, bad i havet och besök i butiker. En morgon vaknade vi av ett lätt jordskalv, sängar och garderober skakade ca 15 sekunder. Lite läskigt för oss nordbor men inte helt ovanligt i Costa Rica. En spännande erfarenhet för oss alla. På kvällarna var solnedgången över Stilla havet given. En härlig stund på stranden tillsammans med många människor som samlats för att uppleva den magiska tystnaden och det fantastiska ljuset.

Epilog

Rundresan till Costa Rica motsvarade helt klart våra förväntningar.  Variation mellan naturupplevelser, äventyr, sol och bad passade oss. Allt fungerade perfekt när det gällde bokningar av hotell och transporter. De kunniga guiderna, de duktiga chaufförerna och den serviceinriktade hotellpersonalen var alla med och bidrog till vår lyckade resa. Hemma i Sverige kom jag på mig själv med att spana efter djur i träden. Det känns nästan overkligt att vi varit med om allt detta. Den täta djungelväxligheten. Det rika djurlivet. Den varma solen. De trevliga människorna.

Vi kan varmt rekommendera en rundresa till Costa Rica!

Familjen Hägglund

 

 

Skrivet av: Familjen Hägglund

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Rundresa Costa Rica

Pura Vida!* Det lilla landet Costa Rica är ett fantastiskt land för både par och familjer. Moments kan designa er resa så att den blir utformad exakt efter era önskemål.

*[ung. Livet är toppen]

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness