En paketresa till Kuba – av Irina & Andrei

Vi började vår resa på Kuba en vecka innan nyårsafton 2014 och spenderade den tiden i Kubas huvudstad Havanna på ett äldre hotell som fortfarande är i drift.

Vår paketresa till Kuba.

Hotellet på Kuba är byggt i typisk inhemsk stil. Det ligger i centrum av staden så de bästa hotellen låg precis efter varandra och var mer i modern stil, om man vill säger. Fördelen med vårt hotell var att vi hade öppen frukostterrass på översta våningen från vilken vi hade en underbar utsikt, en fint sätt att börja dagen på. Det finns också en terrass till på Hemingways favoritställe som ligger i ett ännu äldre hotell inne i stan.

Tiden flyger när man umgås i en säker stad med öppna och trevliga människor. Som den ekonomiska verkligheten fungerar på Kuba idag så jobbar människor för att tjäna ihop litet extra dricks. Det behöver inte vara mer än ett par pesos men tack vare vår nyfikenhet hamnade vi på en gammal Kubansk bank och fick en rundvisning i gamla bankvalvet av väktaren som bjöd oss in. Det är vi väldigt tacksamma för då det inte ingick i vårt vanliga schema.

Efter ett tag tröttnar man alltid på storstadslivet och då var dags att fira nyårsaftonen på ett hotell på vägen till vår slutdestination i Trinidad där det finns strandbad. Resan ner till Trinidad känns varken lång eller tråkig då man får se många verkliga element av det som man hade fått se och berättat om på museer i Havanna. Men en solsemester skall också innehålla vila och det fick vi i Trinidad.

Schemat var späckat! Vi hade massor aktiviteter och en guide som är professor på riktigt. Han tackade nej till ett jobb vid universitet för att överleva ekonomiskt.

En mindre trevlig del som man ändå vänjer sig vid i ett kommunistiskt land som Kuba är att allting tar tid och det upplevde vi egentligen bara på slutet då det tog 4 timmar i taxin till flygplatsen i Havanna. Vi väntade där 4 timmar innan vårt flyg till Paris avgick. Flyget till Köpenhamn från Havanna tog ca 11 timmar. Det mesta gick ändå som på räls då vi köpte Kubansk rom i taxfree-shopen på flygplatsen men fick aldrig något kvitto av försäljaren och fick problem med det i säkerhetskontrollen i Paris. Det löste sig ganska lätt genom att gå ut och checka in en väska extra i bagaget. Vi var inte de enda som hade det problemet men vi rekommenderar starkt till kommande turister att kräva kvitton när man handlar då de Europeiska reglerna är annorlunda mot dem på Kuba och alla känner inte till detta.

Kuba är tryggt och rent – om man bortser från ruinerna, förstås! Vill man bara ha komfort bör man tänka efter och söka en annan resa. I Havanna centrum vattnet slut kl.14:00 (dåligt vatten- och rörsystem). Man ska också ta med sig allt man behöver- fixa en lista ock pricka för t.ex. toapapper, tandkräm, schampo osv. Om man glömmer något kostar det extra och det kan vara svårt att få tag i på Kuba.

Förhållandet mellan de anställda och arbetsgivare/staten beskrivs så här enkelt: “du låtsas att du betalar, jag låtsas att jag jobbar!”- punkt!

För oss turister innebär det att vi måste köpa det lilla extra vi vill ha. En dollar (1 CUC) löser många problem- det är stora pengar för människorna där borta.

Vi har som hobby att gå på en frisörsalong och klippa oss. Det har vi gjort i Turkiet, Dubai, London, Paris, Prag, Tunisien, Budapest, Egypten, Jordanien osv… nu var det dags för Havanna. Där får man höra den sanna historia om hur människor verkligen har det i vardagen. 20 USD kostade det för oss två- mina arbetskamrater undrade var jag klippte mig så fint – sällan de tycker så.

Lönen per månad på Kuba är ca 200 CUC- lika för alla! Vård, skola med mera är gratis för alla. Dagis är jättebilligt och är bra.

Man betalar inte boende i Kuba- varje familj äger var sitt hus. Familjen inkluderar alla generationer som fortfarande finns i livet. Kostnaden för vatten = 1 dollar, el = 1 dollar, matpaket kanske 10-20 dollar, resten går till telefonkostnader. Jag kanske överdriver, men inte så mycket…

Tips! Lämna inte medicinen i det incheckade bagaget. Några resenärer blev av sina väskor vid ankomsten till Havanna.

Kubanerna älskar frihet! De tycker positivt om både USA och Ryssland- vilket är lite paradoxalt. De känner att de har nära till Florida och glömmer ibland bort supermakten USA. De är på så sätt ganska naiva 🙂

Vi tackar resebyrån Moments för bra service och fungerande kommunikation! Resan var precis som utlovat! Vi är mycket nöjda! Vi börjar redan planera för att besöka Vietnam med hjälp av er. Vi rekommenderar varmt Moments för alla som vill boka en välplanerad resa med mycket upplevelser!

 

Skrivet av: Irina & Andrei

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Rundresa på Kuba med guide

Kuba är som en tidsmaskin. Var annars kan man se så många amerikanska 50-talsbilar? Kuba är också salsa, ett leende folk och en fantastisk karibisk pärla som förtjänas att upptäckas.

Läs mer om resan

Rundresor | Sol & Bad