En resa till Madrid

Sedan åtta år tillbaka är den tredje helgen i september en väldigt speciell helg för mig. Det är nämligen då jag och tre av mina vänner åker iväg på en långweekend tillsammans.

Ofta är det flygpris och flygtider som avgör var vi ska resa. Vi är alla nyfikna av oss, så vill vill dessutom gärna besöka en stad som vi inte varit i tidigare. I år föll valet på Spaniens huvudstad Madrid. Det känns som att Madrid kommer lite i skymundan för Barcelona och Malaga. Oförtjänt tycker jag. När vi reser tillsammans brukar fokus ligga på att umgås, äta och dricka gott samt att shoppa. Om det är det du vill ha ut av en resa tycker jag att Madrid är en suveränt resmål.

Mat och dryck. Så mycket i livet kretsar kring just det och på resor tycker jag att det på något sätt känns extra viktigt att äta och dricka gott. Huvudsyftet med vår resa till Madrid var, som sagt, att umgås samt njuta av härliga restaurangbesök och dryckestopp. Vi fick precis allt vi önskade! Madrid erbjuder en uppsjö av olika restauranger och jag vill dela med mig av våra favoritställen.

La Manquina (Calle de Ponzano)
Här åt vi resans bästa mat. Det var inte bara resans bästa mat, jag kan sträcka mig så långt som att säga att det var länge sedan jag åt så god mat. Restaurangen ligger i en trendig del av
Madrid. Vi var på restaurangen en måndag kväll och det var fullt med folk och en härlig stämning (dock inte på bilden då den är tagen precis innan stängning. Vi
upplevde att det främst var lokala Madridbor som besökte restaurangen den kvällen. Det kändes m.a.o inte så turistigt.

Taste Gallery (Plaza de San Miguel 8)
Här åt vi fantastisk goda tapas. Engelsmannen som serverade oss visste verkligen vad god service innebär. Bra service förgyller sannerlig ett restaurangbesök, eller hur?

Dans le Noir
Under vår resa till Madrid fick jag en unik restaurangupplevelse när vi åt på restaurangen “Dans le noir” (i mörkret). Restaurangkonceptet går ut på att du, under ett par timmar, får möjlighet att använda andra sinnen än synen och genom det öka medvetenheten för hur det är att vara synskadad.

Kvällen inleddes med ett glas cava och en introduktion av ägarparet. Vi fick inte ha med oss våra mobiltelefoner eller andra ljuskällor, så allt låstes in i ett skåp. Därefter kom vår servitris Belinda och hämtade oss. Belinda är, som all serveringspersonal, synskadad. Hon ledde oss genom ett rött draperi och där bakom var det mörkt. Eller rättare sagt kolsvart. Jag trodde först att ögonen skulle vänja sig och att jag skulle se lite efter ett tag, men icke! Vi började fnittra lite nervöst. Ser ni någonting? Sätt handen framför ansiktet, kan ni en skymta den? Vi var alla överens om att vi inte såg något överhuvudtaget. Ganska snart kändes det okej och vi kunde koncentrera oss på Belinda och på det hon serverade.

Vi hade ingen aning om vad vi blev serverade, vilket medförde att det främsta samtalsämnet blev; vad är det vi äter? Vi luktade, vi kände och vi smakade. Ibland tyckte vi helt olika och ibland kunde vi enas vad det var vi åt. Jag kunde inte ana att det skulle vara så svårt att veta vad jag åt!

Det blev mycket slabbande och stundtals skrattade vi hysteriskt mycket. Andra stunder blev våra samtal på en djupare nivå. Vi pratade om hur det skulle vara att vara blind? Tänk om detta totala mörker skulle vara vår verklighet alltid…Vi vande oss faktiskt vid att sitta i mörker, det var inte alls obehagligt. Trots det kändes det underbart när vi kom ut i ljuset igen. Vilken befrielse!

Efter middagen fick vi se och höra vad vi ätit och druckit. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att vi hade många fel. Något vi varit 100 % säkra på att vi ätit var något helt annat. Fascinerande och förvånande. På väggen står texten Más que un restaurante, una experincia humana y sensorial (Mer än en restaurang, en mänsklig och sensorisk upplevelse). Jag kan bara instämma!

Efteråt kunde vi konstatera att vi varit med något riktigt häftig och annorlunda. Maten var inte i toppklass, men jag kan ändå rekommendera dig att besöka en av de åtta Dans le noir-restauranger som finns i världen. Det är, som sagt, en unik upplevelse.

Jamoneria
Avslutningsvis vill jag rekommendera er att besöka någon av Madrids många “Jamonerias”. Vi avslutade varje kväll med att besöka haket som låg granne med den lägenheten vi hyrde. Faktiskt riktigt mysig att äta god skinka, dricka ett glas rött och kolla in Madridborna som slank in för att äta en bit mat eller bara dricka en kopp kaffe mitt i natten.

 

En glad familj i Madrid
Ett par glas sitter sällan fel
Husfasader som liknar slottsbyggnader
Ett palats i Madrid
Känn dig välkommen som resenär
Metropolis är till synes en historisk byggnad
Res till Madrid med familjen

Skrivet av: Magdalena Hjortzberg

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Fotbollsresa Spanien, La Liga

Spanska ligan är just världens bästa liga med lag som Real Madrid & Barcelona och stjärnor som Messi, Ramos & Costa.

Läs mer om resan

Fotbollsresor | Grupp & konferensresor | Storstadsresor

Konferensresa Vilafamés, Spanien

Här bland mandel- och olivlundarna ligger den medeltida byn uppkrupen mot berget. Bland de mysiga gränderna kan du strosa långsamt upp mot borgruinen för att njuta av utsikten, när fötterna börjar bli trötta tar du en välförtjänt vila på någon av restaurangerna.

Läs mer om resan

Grupp & konferensresor | Storstadsresor