En resa till Marrakech av Per & Birgitta

Vi älskar att resa! Vi älskar att uppleva nya kulturer, att känna nya dofter och att se spännande saker!

Vi försöker därför göra en resa varje höst till någon spännande plats utanför Europa. I år tillät inte våra arbeten att vara borta så länge, vi hann bara resa under en förlängd helg. Men vart skulle vi då åka? Valet föll på en gammal dröm inom räckhåll – Marrakech i Marocko! Med hjälp av Andreas på Moments lyckades vi skapa en kortare resa som ändå levde upp till våra förväntningar. Tänk att man kan få så många nya intryck under så få dagar!

Våra inledande nätter bodde vi på ett spännande, lite bohemiskt hotell strax utanför staden, Fellah Hotel. Det var en perfekt utgångspunkt för våra första utflykter. Första dagen blev vi upphämtade av chaufför och guide som tog oss upp på Atlasbergens sluttningar. Vilken natur! Höga, snöklädda berg med toppar på över fyra tusen meter. På sluttningarna klättrade små byar med trånga gränder och murade hus och utefter de slingrande vägarna mötte vi fler Berber ridande på åsnor, än vad vi mötte bilar. Det som överraskade oss mest och som gjorde bilresan särskilt vacker, var att träden i dalgångarna höll på att tappa sina löv och sänkorna brann av ‘svenska höstfärger’ – det var magiskt!

Väl framme i den liten by som är utgångspunkt för längre bergsvandringar, fick vi kliva upp på var sin åsnerygg. På smala, slingrande stigar och genom enkla byar, togs vi upp över trädgränsen. Vilka vyer! Slutligen nådde vi en restaurang uppe på en bergstopp, där vi serverades den ena läckra rätten efter den andra – med de snöklädda bergstopparna och de karga byarna som fond!

Samma guider hämtade oss dagen efter. Vi reste nu ut i en stenöken. Det var lika fascinerande, fast på ett lite ödsligt sätt. Efter en kort ridtur på kamel, serverades vi läcker lunch sittandes i ett beduintält. Nu med de oändliga, tomma vidderna framför oss.

Efter dessa inledande dagar, lämnade vi vårt första hotell och flyttade till en riad mitt i Marrakech. En riad är ett hus eller palats byggt kring en vacker innegård. För att skydda mot väder och vind – och för nyfikna blickar(!) – är alla fönster riktade in mot gården. Många av dessa speciella hus är renoverade och vår riad var omgjord till ett vackert och charmigt litet familjehotell.

Härifrån var det bara ett stenkast till de två största sevärdheterna i staden – det enormt stora torget Djeema el-Fna och basarområdet Souken, med en labyrint av gränder. Torget skall helst upplevas i solnedgången och när mörkret fallit på. Efter att ha beskådat den vackra solnedgången från en takterass, med ett glas myntate på bordet, fascinerades vi av ett myller av aktiviteter som vi inte sett någon annanstans i världen – musikanter, akrobater, boxare, ormtjusare… samt bord, bänkar och matstånd som tillsammans bildade en enorm uteservering. Ett skådespel vi aldrig tidigare upplevt och som vi inte ville lämna!

Souken är en labyrint av basarer, butiker och verkstäder där vi oavbrutet gick vilse. I de olika kvarteren stötte vi på sko- och läderförsäljare, kryddhandlare, lampförsäljare, kötthandlare , säljare av keramik från Sahara – allt i ett fantastiskt myller. Men vi kunde också hamna i kvarter med bara plåtslagare och smeder, eller i kvarter där läderhanverkare dominerade. Men mest fascinerades vi nog av den del av Souken där det från taket hängde nyfärgad ull i alla kulörer. För en mindre peng, fick vi också komma in och se under vilka enkla förhållanden man färgade dessa garner och vi fick klättra upp på taket för att se hur de torkades under den blå himlen.

Vi ville göra en resa för att uppleva något spännande och – som sagt – aldrig kunde vi väl tro att man kunde få så många nya intryck under så få dagar! Så ett tips är: res till Marrakech – det kommer vi att göra igen!

Skrivet av: Per & Birgitta

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Resa Marrakech, Fellah Hotel

Kan man blanda retrolyx, drömmar & kultur och få ett unikt hotell som resultat? Svar ja.

Läs mer om resan

Familjeresor | Generationsresor | Grupp & konferensresor | Lifestyle