En resa till Sri Lanka, den vänliga ön

Fredag 19/1 2018. Lalindra Dabare, smaka på namnet; Lalindra Dabare… lika mjukt och varmt som det ligger i munnen var vår chaufför som stod och väntade på oss med blomstergirlanger på Colombo flygplats. Vi hade lämnat ett snöigt Stockholm, vilket innebär slask och grådis, lite lätt groggig dessutom med en just avslutad influensa i kroppen gick vi igenom tullen och där stod han och väntade på oss; stor och med det hjärtligaste leende någon kan tänka sig.

”Välkomna, till mitt Sri Lanka”, sa han och tog våra väskor och lotsade oss igenom horder av människor (just som det alltid är på internationella flygplatser) till sin fina bil.
Vi åkte till hotell The Wallawwa, där vi skulle sova ut och vila första dygnet, eller som Annika Gullberg på Moments skrev: ”Once at the comforts of your hotel, relax and recover from any jet lag.”

Vilket hotell! Det var som att förflyttas flera hundra år tillbaka i tiden; kontemplation och sinnlighet, är de bästa orden för att beskriva hotellet. Resten av dagen tog vi Annika på orden och slappade vid den osannolikt vackra poolen. Efter en ypperlig god middag somnade vi ovaggade, med en enda fråga bakom ögonlocken: Kan det bli bättre?

Lördag 20/1 201:
Lalindra, vår man väntade som avtalat efter frukost för att köra oss upp i bergen, till Lankesernas heliga stad, Kandy. Resan är inte lång enligt kartan, men genom de smala, enormt trafikerade vägarna är det minst en sex timmars färd. Vi hade allt igenom trevliga samtal om det mesta när vi åkte genom det vackra landskapet. Lalindra omkullkastade alla eventuella fördomar; han är berest, upplyst och open-minded och guidade oss igenom både historiska tillbakablickar som nutida samhällsutveckling.

Vet inte om orsaken var min ihärdiga hosta eller om han tyckte vi behövde lite kunskaper inom naturmedicin, men han erbjöd sig att stanna vid ett av staten arrangerade ört trädgårdar. En äldre gentleman tog nu över guidningen, han lotsade oss runt på den torra marken och visade hur ur oansenliga växter tillverkas den ena fina kryddor och helande mediciner, allt hämtade ur 1000 åriga kunskaper. Av någon konstig anledning la han stor vikt vid de örter som hjälper till vid hemorrojdbesvär, vilket han tyckte att jag behövde. Däremot fanns ingen hjälp mot Hardys flintskallighet… Summa summarum lämnade vi trädgården med en gigantisk kasse med medikament och 1500,- mindre på kontot, samt en övertygelse om att alla våra fysiska problem kommer vara ett minne blott (vi köpte inte extraktet mot hemorrojder däremot Aloe Vera Gel, en sörja mot hosta och lite annat smått och gott).

Lalindra frågade om vi ville se hur man tillverkar te. Då vi till 100 % är idoga kaffedrickare stod det egentligen inte högst på listan av att-göra-saker; men som Hardy sa: ”Att inte besöka en te-fabrik när vi är i Sri Lanka är lika galet som att inte besöka en vingård om du är i Provence.” Vid te-fabriken fick vi en privat guidning av en söt flicka som berättade om hur te tillverkningen sker, och att det finaste är det som kallas för silver/vit och guld te. Vi slog till på en bal av silverte, som med all sannolikhet kommer räcka under resten av vår levnad.

I maklig takt närmade vi oss Kandy, Sri Lankas andra största stad tillika även deras heligaste. Ett myller av bilar, bussar, tuk-tuk och motorcyklar delade vår väg som kantades av skamfilade hus och otaligt med människor. Staden har ett stark påverkan från engelska kolonialtiden, vi såg till och med engelska pubar. Mitt i detta myller finns det buddistiska Sri Dalada Maligawa – Tandtemplet, som är Sri Lankas största. Här förvaras en av prins Siddharta Gautama – Buddhas tänder, men just utanför finns även ett hinduiskt tempel och en kyrka; Lalindra berättade att alla religioner samsas i staden utan problem. Buddismen är dock den största, och riktningen är den mest konservativa – Hinayana; den lilla vagnen (den andra är Mahayana; den stora vagnen). Riktningen som finns på Sri Lanka är smalare och mer ortodox bl.a. så blandar sig inte munkarna med vanligt folk utom några enstaka gånger om dagen (i templet går de i procession genom vissa delar av templet två gånger om dagen). Vi såg inga munkar, men massor av folk som satt och bad. Lalindra gav oss ett stort blad med blommor på som vi fick lämna vid tandreliken, det var en annorlunda upplevelse, inte stelt utan nästan en liten vemodig stämning.

För oss nordbor var den största utmaningen att vandra barfota på de stekheta stenplattorna; våra blekrosa fötter är inte direkt vana vid den exponeringen. Aldrig har vi smugit så tätt intill husväggar, där vi kunde skönja en liten springa av skugga. I en Stupa (en kupolförsedd helig byggnad) inom tempelområdet förvarades även ett (1) hårstrå från prins Siddharta Gautama. Vi log vänligt när Lalindra sa: ”Det är vad vi tror på!” och vi bestämde oss för att inte källkritisk granska informationen, men nog är det konstigt att en tand och ett hårstrå har tagit sig från nora Indien till Sri Lanka för över tvåtusen femhundra år sedan… (men som sagt konstiga saker sker i alla religioner).

Efter lite parkeringsproblem; en minibuss stod så nära att vår chaufför inte kunde komma in i bilen, styrde vi kosan mot vårt hotell: Hotell Bougainvillea Retreat, där vi skulle stanna i tre dygn. Ja, vad ska man säga om detta ställe? Om gud skapade Eden på jorden, måste det ha varit här! Det är den finaste och vackraste plats vi någonsin varit på. I ett privathus (det finns endast 8 rum) bor man i paradiset. Personalen, maten och standarden är top of the top. Den första vi mötte var hotellmanager, en jovialisk belgare som på ett hjärtligt och personligt sätt välkomnade oss. Vi hade även turen att träffa ägarinnan, Fang Logsgtrup, en danska som sedan barndomen bott större delen på Sri Lanka. Hon driver ett företag, som hennes far startade i Colombo och när de upptäckte att de inte hann besöka sitt ”sommarhus” bestämde de att låta det bli ett litet boutique hotell; vilken lycka för oss!

Söndag 21/1 2018
”Vad ska vi göra idag?” frågade Hardy mig under vår fina frukost, som vi intog intill infinitiv poolen. ”Absolut ingenting”, svarade jag. Och så fick det bli för min del, jag stationerande mig i en solstol intill poolen resten av dagen. Hardy däremot kräver lite mer fysisk aktivitet, hade redan innan frukosten kastat sig nerför sluttningen mot den underbara sjö som glittrade förförisk nedanför oss. Han socialiserade sig med kossor, fåglar och lokalbefolkningen och återkom med ett stort leende över hela ansiktet: ”Vi kan låna kanadensare, det bara måste vi göra…” Jag log tillbaka, helt viss över att någon sådant kommer jag inte ställa upp på, men lät honom tro så.

Lite senare med hjälp av en av personalen bar de ner kanoten, som var gigantisk, ner mot sjön. Hardy drev sakta neråt sjön med hjälp av en lätt bris. Sjön visade sig vara betydligt större än vad han tidigare trott och fylld av ett rikt fågelliv, vid stranden badade, tvättade och fiskade lokalbefolkningen. De studerade hans färd under ivriga påhejande och glada tillrop. Efter ett tag ändrades brisen till en mer kraftig vind, och vågorna tilltog i styrka. Med ens uppstod problem, för att ensam paddla en stor kanot, när vågorna slår in i båten och vinden styr och snurrar kanoten som ett visset löv över vågorna är svårare än man kanske kan tro. Mot alla odds, lyckades Hardy ta kommando över båten, det var slitsamt men det var han och båten mot sjön. Lokalbefolkningen som tidigare studerat hans färd, ropade till honom och frågade om han behövde hjälp, men på ett vänligt men ändå bestämt tackade han nej.
Flera timmar senare återkom han till hotellet. Personalen hade under tiden oroligt spanat efter honom, då normalt brukar gästerna bara paddla lite runt strandkanten och inte som Hardy, utforska ett par kilometer. ”He’s coming”, ropade de till mig, som helt ovetande hade legat i skuggan och läst en bra bok samtidigt som jag läppjat på en god drink (ett tips är att paddla på förmiddagen).

På kvällen anlände ett engelskt par, och lite senare ett till, som visade sig vara från Skåne. Inalles var vi tre par som huserade på hotellet; lite fler var personalen, som på bästa sätt tog hand om oss. Nordbor i förskingring brukar socialisera oss, och så blev det även denna gång. Efter bara en liten trevande konversation mellan oss, visade sig att det skånska paret och vi hade samma researrangör och att Annika Gullberg även satt ihop deras program. Vi ärade Annika till oanade höjder och var rörande överens att hon: ”Helt enkelt är bäst!”
På kvällen intog vi en fantastisk middag och efter lite biljard gick vi och la oss. Även denna kväll somnade vi ovaggade.

Måndag 22/1 2018
Dagens aktivitet: För mig fanns bara ett alternativ (varför frångå ett vinnande koncept?), att ligga vid poolen och njuta av den perfekta utsikten. För Hardys del blev det golf på den anrika golfklubben Victoria Golf & Country Resort, beläget alldeles intill vårt hotell. Golfbanan är fantastisk vackert belägen och håller internationell klass. Hardy fick en super caddies som ombesörjde att han inte slog ut alldeles för många bollar…

Dagen förlöpte i sakta mak, och vi var helt övertygade om att vi befann oss i en annan del av kosmos; ett där lugnet och harmonin regerade; ett tag roade vi oss även med att i tanken börja öva på Lotusställning, då kontemplation och meditation var liksom klipp och skuret för Bougainville retreat, vars omdöme vi är rörande överens om att det är excellent; vi har aldrig varit med om maken till fantastiskt ställe!

Tisdag 23/1 2018
Efter stor kramföreställning lämnade vi paradiset för att Lalindra istället skulle köra oss de 25 milen nerför bergsområdet till Sri Lankas sydligaste kust; till vårt tredje hotell: KK Beach, ca 1 mil öster om Galle. Resan var som vanligt rörig, skumpig och intensiv. På den smala vägen lyckades vår bil dela med tuk-tuk, lastbilar, bussar, ja till och med elefanter(!); två filar blev plötsligt fem, men fråga oss inte hur, men det fungerar (kanhända att vår eminenta Lalindra var orsaken).

På Sri Lanka finns ett flertal floder, i en av dem Mado, finns det även en övärld där bl.a. Mangroveträden dominerar. På dessa öar bor folk i egna samhällen. Vår fantastiska ciceron, Lalindra undrade om vi var intresserade av att besöka floden. Vem kan motstå en sådan invit, inte vi i alla fall. Framme vid floden betalade vi (en ganska saftig avgift – men som det visade sig var värd varenda penning) och en ung man tog oss med på sin båt. Det var en fantastisk färd! Allt var exotiskt; träsken större än de flesta, Kungsfiskare mindre än andra, jätteödlor större än vanligt och apor som hoppade runt i träden. Frukt som dignade i ovanliga träd, de såg ut som Mango, men de var giftiga berättade den unga mannen. Stoppet var ett mycket uppskattat avbrott på den ganska sega bilfärden – och till Hardys lycka fick han även köra båten.

Så var vi då äntligen framme vid KK Beach. Om vi hade varit undrande om något kunde konkurrera med Bouganville, så fick vi ganska omgående svar: Ja! Detta lilla boutique hotell öppnades december 2016, och kan bäst definieras med tre ord: Lyx, lyx och åter lyx! Hotellet har endast 10 rum och ligger alldeles intill det brusande och stormande Indiska oceanen. Vågorna väller in på en nästan öde strand; här finns inga solparasoller, barer med grästak och skränande musik eller vattenskotrar. I sakta mak promenerar människor i vattenkanten, på eftermiddagen spelar några unga cricket och längst bort sitter fiskare på fiskpålar (typiskt för ön). Vi var ännu en gång häpnade över vilka undangömda ställen som bara väntar på att vi ska upptäcka dem! I det här fallet har vår researrangör Annika verkligen ännu en gång förstått vad vi letat efter. Personalen, rummet och maten är av yttersta klass; och här skulle vi stanna i sex nätter. Ibland är livet underbart!

Varje dag började med en ypperlig frukost, vi valde mellan olika varianter av äggrätter, och plockade bland massor av olika typer av frukt, som vi blandade tillsammans med yoghurt gjord på buffelmjölk – himla gott! Sedan badade, läste och solade vi i skuggan under en palm. Vi och personalen blev ganska snart vänner och den känslan av att höra samman blev utmärkande. Samma stolar väntade på oss, klara med handdukar och friskt vatten, servitörerna tog hand om oss som vi vore kungar; och de andra gästerna och vi hejade kamratligt på varandra.
Det var fantastiskt och vi ville inte lämna hotellet eller stranden, men kände att vi ändå var tvungna att åka in till den kända staden Galle.

Snabbt fixade hotellet fram en tuk-tuk som tog oss in till den gamla portugisiska staden Galle, som härstammar från 1500-talet. Det är den bäst bevarade staden från så långt tillbaka i hela Asien och har därför fått utnämning av UNESCO som kulturarv. Det är en helt underbar stad, med massor av historiska kulturminnen. Vi skulle kunna gå runt där för evigt, men värmen var oss övermäktig, så efter att vi promenerat upp på fortet, sett gamla staden och klocktornet, tog vår tuk-tuk förare oss tillbaka till KK Beach, där vi slängde oss i poolen. Sista kvällens middag intogs vid strandlinjen, vi mumsade i oss vällagad lankesisk fisk som vi sköljde ned med ett friskt vitt vin, allt ackompanjerat av vågornas stormande brus.
Vi ville inte åka därifrån!

Måndag 29/1 2018
Efter frukost väntade vår nya chaufför på oss. Han, en ung man som vi efter färden var helt övertygad om hade fått körkortet bara några dagar tidigare, skulle ta oss tillbaka till Colombo, för att den sista natten sova på Hotell Wallawwa (vårt första hotell). I en hastighet som aldrig översteg 50 km/h körde vår unge man oss på den enda motorvägen som finns på Sri Lanka, tuk-tuk körde om oss! Men mjukare färd har vi aldrig varit med om, och han var väldigt vänlig (vilket i princip alla lankeser är). Fyra timmar senare hade vi åkt 10 mil, och var framme vid hotellet. Personalen kände igen oss och tog emot oss med öppna armar. En ung man som vi hade mött redan vid första mötet frågade oss vilket hotell som hade varit bäst. Vi svarade väldigt diplomatiskt att alla hotell hade varit perfekta. Han såg lite pillemarisk ut, och sa: ”I hope you will think that ours are the best.”

Vi log och en kvinna tog oss till vårt rum. Vilket visade sig vara Lord Mountbatten sviten! Mäkta stolt visade hon oss vårt nattlogi, som bestod av ett master bedroom samt ett till med ytterligare två gigantiska sängar, vardagsrum, två badrum, varav ett stort som vårt vardagsrum hemma, samt egen pool; allt fördelat på minst 100 kvm!

Vi flinade och jag frågade: ”Är det bara vi som bor här?” ”Ja, allt är för er”, svarade hon och lämnade oss, som fånstirrande gick runt bland rummen. ”Bra avslutning på en perfekt resa”, sa Hardy och kastade sig i poolen. Där slöade vi resten av dagen/kvällen tills magen kurrade och vi intog vår sista middag; Sri Lankas nationalrätt Rice and Curry med en massa tillbehör, som vi sköljde ner med varsin iskall Lion öl.

Tack Sri Lanka, det har varit en fantastisk upplevelse att upptäcka ert fina land, och en sak är säker att det inte är sista gången som vi åker hit!

 

Skillnaden mellan kartan i Sagan om Ringen och den här är att detta är på riktigt
Här finns många vänliga människor
Denna pool hade nog inte många i Sverige tackat nej till att bada i.
Navigare erbjuder både paketresor och rundresor till trevliga platser på Sri Lanka
Vill du följa med på en resa till Sri Lanka?
Vi får träffa denna kvinna jobbar på en tefabrik
Du offra blommor här för bara 100 LKR (5 SEK)
Vid resor till Sri Lanka träffar kan besöka ett tandtempel
Besök ett historiskt tempel
Här finns både berg, hav och mindre vattendrag
Du kan hyra kanot på vissa destinationer
Detta boende är fantastiskt!
Denna dag är det till synes vindstilla och behagligt
Följ med på en båttur längst floden
Navigare erbjuder rundresor på Sri Lanka
Här finns ytterligare en pool och sandstrand nära tillhands
När du rest till Sri Lanka kan du promenera längst denna strand
På vissa resor kan man besöka större städer eller mindre lokala platser
Kanske bor du just här på Sri Lanka under en paketresa eller rundresa

Skrivet av: Maria & Hardy Nelson, Stockholm 2018

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Resa till Sri Lanka, 10 nätter

Sol och bad är ju alltid underbart, men VAR man lägger sin handduk är långt ifrån oviktigt. Och vad vore lata dagar i solen om det inte fanns spännande aktiviteter att varva med? På Sri Lanka hamnar du mitt i målbilden direkt.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Sri Lanka, 12 nätter

På denna fantastiska rundresan får du uppleva en undangömd pärla i kombination med ett av de nyaste, snyggaste hotellen vi sett på Sri Lanka. Utöver detta lovar vi att Sri Lankas vackra natur kommer att göra intryck som varar länge...

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Kombinationsresa Sri Lanka & Maldiverna

Paradis möter Paradis. Njut av en fantastisk kombinationsresa och upplev både Sri Lanka & Maldiverna.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Sri Lanka, 7 nätter

Denna spännande rundresan bjuder på några av Sri Lankas vackraste platser där underskön natur blandas med kristallklart vatten och vidsträckta sandstränder.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness