En resa till Sydafrika och Mauritius

Resan börjar en helt vanlig måndag på Arlanda, den första etappen går till Dubai för att sedan fortsätta ner till Kapstaden. Vi ska flyga med Emirates vilket känns mycket bra. Väl framme i Dubai har vi lite ”fritid” innan nästa plan ska avgå, om cirka fem timmar, men tiden gick jätte fort. Efter drygt tio timmar i luften anländer vi till vår första destination.

En ovanlig födelsedag från Kapstaden till Franschhoek och Grand Baie i Sydafrika.

Dag 1: The Cape Town and Four Rose Mead
När vi kom till Kapstaden fick vi “assistans” till biluthyrningen synd att assistansen slutade där…vi hade nog behövt den ett tag till trots att vi hade beställt en GPS. En fin Toyota Corolla stod och väntade på oss, men vad hjälpte det, GPS:en hittade inte hotellets adress utan vill dirigera oss 77 mil från flygplatsen. Maken tyckte att vi provar, men nej ingen bra idé… då skulle vi inte vara framme förrän sent på kvällen och förmodligen i helt fel stad. Kort och gott, vi enas om att följa skyltarna mot Kapstaden i vänstertrafik, maken kör och jag navigerar.

Jag har dessvärre svårt att skilja på höger och vänster. Efter lite trassel och guidning kom vi fram men jag kan fortfarande inte höger och vänster. Vilket helt fantastiskt ställe, litet och personligt, mycket bra service och inte minst, värdinnorna, som var helt otroliga med mycket värme och omtanke för sina gäster. De hade till och med lagt en lite födelsedagspresent på vårt fina rum.

Imorgon blir det Godahoppsudden och den stora frågan är…vem kör och vem navigerar….
Natti natti, det var ett tag sedan vi sov vertikalt…

Dag 2: Cape of Good Hope and happy birthday
Vaknade tidigt, runt 5 tiden, men å andra sidan somnade vi tidigt, runt 21 tiden. Det är inte bara höger och vänster som jag inte kan, jag har dessutom ingen koll på vertikalt och horisontellt, för självklart sov vi horisontellt igår…

Idag har vi åkt bil hela dagen, Godahoppsudden, Cape Point, Chapmans Peak och till Boulders för att se Pingviner. Vår GPS, som vi har döpt till Doris, har inte haft det lätt idag och dessutom har hon ibland visat helt fel väg….tycker vi…

Landskapet är bergigt och självklart stöter man på cyklister, de bara älskar uppförs backar, själv föredrar jag neråt och uppåt och neråt har jag koll på, eller blir det upp och ner då… På väg hem stötte vi på strutsar med massor av ungar sagt och gjort vi stannar, hoppar ur bilen för att ta kort. Efter ett tag började vi fundera på varför alla satt kvar inne i bilen och fotade. Hm just det, de kan bitas, hårt!! En hane hade fått span på oss och tyckte nog att vi var lite för nära en liten unge. Slutade med att vi fick kasta oss in i bilen, så det var därför alla satt kvar i bilen.

Turen fortsatte med en liten omväg förbi Chapmans Peak, vilket är en bergsväg, det var högt, djupt och obehagligt (höjdrädd). Denna väg stängdes av 2005 då den ansågs farlig och öppnades igen 2008. Det är min bestämda åsikt att den fortfarande är helt livsfarlig….dock håller inte min man med, han tyckte bara att det var mysigt. Denna dag var även min födelsedag och på denna front hade Annika Gullberg prickat in en toppen restaurang, med god mat och service.

Imorgon blir det hop on hop off buss och maken vill absolut åka till Kable mountain för att åka någon slags “kabel”, vet inte vad det är, men det låter högt upp i någon slags lina, som sagt höjdrädd. Hoppas det blåser för då stängs linbanan av, har jag hört. Hej hopp vi hörs….

Dag 3: Hop on hop off
Kapstaden är en mångfacetterad stad, den är modern, har hög puls, ganska stor, rik och väldigt fattig. Nivån på bilparken är hög och än så länge har jag inte sätt herrelösa katter eller hundar. Vädret i Kapstaden är lynnigt, växlar mellan sol och varmt från kallt och regn kan ske inom någon timme.

Idag har vi åkt buss, båt och buss igen med hörlurar i öronen som blivit fullproppade med kultur och historia. Under båda bussturerna var det ett himla tjatande om att man skulle skydda sig från “Afrikas heta sol” och under båda turerna tänkte jag att solen lyser ju med sin frånvaro…..så vad ska jag skydda mig ifrån. Nu på eftermiddagen har jag förstått, lätt solbränd på armar och i ansiktet.

Vi har åkt förbi ett antal kåkstäder, men valt att inte turista i andras elände, även om vi välkomnades där. Vi åkte även förbi det rikaste området i Kapstaden och där fick vi inte välja ifall vi ville turista eller inte för där var vi inte välkomna. Av någon konstig anledning låg Kapstadens enda nudiststrand intill de rikas stad och på stranden rekommenderades det att man bör bära hatt på grund av “Afrikas heta sol”. Eftersom jag ingen hatt har blev detta inte aktuellt.

Vädret på Table Montain var för blåsigt och dimmigt (heter tydligen Inte Kable Montain) vilket verkligen var tråkigt….alltså ingen tur på en kabel idag heller. Imorgon har de lovat sol och 25 grader, så imorgon hoppas maken på en liten “linkabeltur”, eller vad det nu heter. Jag hoppas på en dag vid poolen.

Sydafrikaner har verkligen en härlig humor, vilket man kan se på deras fantastiskt roliga skyltar. Dessa skyltar hittade vi utanför ett café, håll till godo:
“We have no WIFI , talk to each other and pretend it´s 1995” och “Coffee keeps me busy until it´s acceptable to drink wine…we have both” och den sista “Unattended children will begiven espresso and a free kitten”. Simma lugnt så hörs vi imorgon!

Dag 4: ”Hang around the pool”
Det mesta i Sydafrika är hett, solen är het, maten är het, musiken är het, pulsen är het, vår pool är het. Något som inte är hett är havet, det är coolt, närmare bestämt 12 grader, visserligen plus.

Även idag har vi åkt hop on hop off och idag har värmen kommit till Kapstaden. Tror ni att vi lärde oss av gårdagens solbränna? Inte mycket, den har övergått till solsvedda. På eftermiddagen blev det poolhäng och vi hade hela poolområdet alldeles för oss själva, kändes lyxigt. Det har varit en lugn dag och imorgon far vi vidare till Franschhoek för lite vinprovning och ridning. Nu blir det nog min tur att köra, så håll i hatten, tut tut.

Dag 5: Franschhoek and Auberge Clermont
Då fortsätter resan vidare från Kapstaden till ett lite mindre vindistrikt, Franschhoek, har precis lärt mig stava ordet dock inte uttala det. På vägen hit passerade vi massor av vingårdar och bilarna som åkte ut från gårdarna vinglade märkbart….om det var av vin eller att de pratade i mobiltelefon vet jag ej, men det är strängt förbjudet i Sydafrika att prata i mobilen och köra samtidigt.

När vi kom fram till vårt boende så visade det säg att det var en helt underbar vingård och här skulle vi få stanna i tre dagar. En märklig sak med detta land är restauranger, man måste boka bord 24 timmar innan annars riskerar man att bli utan mat, vi har dock bara bokat lunch på en vingård idag så middag får bli kallskuret på vingården, vilket inte är så dumt. Imorgon blir det Wine Tram, vilket är en buss/tåg som kommer att ta oss till fem olika vingårdar för lite vinprovning.

Dag 6: Wine
Dagen blev tuff i 36 graders värme, vi orkade inte fem vingårdar utan nöjde oss med tre och det räckte….Lunchen som vi intog på en av vingårdarna var mycket god, det var upplagt som flera små smakportioner med tillhörande vin som passade till maten. Ett trevligt koncept som passade oss mycket bra.

Stämningen på bussen/tåget steg under dagen och när vi kom fram till den sista vingården var stämningen mycket glad. Jag och maken samt ett par till var de enda som inte orkade fortsätta den trevliga vinprovningen utan valde att åkte tillbaka till staden, men jag har ju nyss fyllt 50 år….åldern tog ut sin rätt… Vi var helt slut när vi kom åter till vårt boende, vilket var runt 17.30, sov en timme, käkade lite kallskuret somnade gott klockan 20.00.

Dag 7: Horses and more wine
Vi vaknade utvilad klockan 7 på morgonen. Denna dag ägnades åt ridning och vin, vi red en timme, smakade vin en halvtimme, red en timme, smakade vin en halvtimme och till slut red vi en timme till. Vi har även hunnit med lite poolhäng…nöjd över dagens bedrifter trots en otrolig ömhet i de bakre delarna.

Denna dag hade vi inte heller bokat något bord, men vi chansade på att vi skulle hitta någonstans att äta, annat fall har vi att ta av…och vin har vi på rummet, vi bor ju ändå på en vingård så fattas annat…. Men vi lyckades få bord på en trevlig italiensk restaurang och åt en varsin god pizza, inte alls dumt. Imorgon flyger vi till Mauritius! Ha det bra och ta hand om varandra.

Dag 8 och 9: No more wine…and Mauritius
Vinprovningarna sög nog musten ur oss, trodde aldrig jag skulle säga, inget mer vin tack, jag vill ha Cola light till lunch och middag. Efter en lätt vätskebrist och en aning solsting har vi återhämtat oss och kanske är vi sugna på vin imorgon, tydligen kan det bli för mycket av det goda…Väl framme på hotellet på Mauritius var det midnatt, men hotellet hade ordnat med lite kallskuren, mycket omtänksamt. Efter maten var det bara att krypa ned i sängen och säga god natt. Hej svejs vi hörs!

Dag 10: What day is it?
Vi har nu blivit alldeles dagvilla men vi tror att det är onsdag och vi vet att det är 30 november. Solen är het, varm och den bränns, precis som den ska…. Vi har all inclusive, vi svenskar har ju blivit så internationella, kanske borde det heta, det mesta ingår…, för allt ingår ju faktiskt inte…Detta innebär att man måste boka bord på alla restauranger förutom buffén.

Sagt och gjort idag försökte vi boka lite restauranger, men icke, fullbokat till lördag, men vad gör det, buffé är ju gott eller hur, för då kan man välja. Jag måste bara inflika, buffén här är förmodligen den bästa jag ätit, gäller både till lunch och middag, hittar man inget här, då är man kräsen… och jag är kräsen, men mums…

Något som ingår är tennisbanan och tennisracket men inte bollarna…smart. Vi är fortfarande lite trötta, så en dag på stranden blev bra. Lite funderingar på utflykter finns, men det blir nog bara två, simma med delfiner från en katamaran och Casela Park för att träffa lite större kattdjur ligger överst på listan, men vi får se. Krama varandra i trafiken …för ni har väl snö?

Dag 11: Busy busy busy doing nothing at all
Idag har vi absolut inte gjort nått, förutom att sola och bränna oss igen, solen är gassande het. Denna gång har jag faktiskt använt solskyddsfaktor, visserligen bara 20, men det var det vi hade med oss.

Nu på eftermiddagen har vi varit och shoppat lite solkräm med lite högre faktor i. När vi kom hem läste maken på baksidan (jag kan inte läsa liten text, beror nog på åldern). I texten står det att solkrämen är brandfarlig, ej får inandas och kan ge fläckar på väggar. Jag har varken tänkt att sniffa den, äta den eller gå och gnugga mig mot någon väg. Det som bekymrar mig mest är att den är brandfarlig, för solen är verkligen het och jag hade nog tänkt att ha den på mig just i solen. Inga utflykter bokade än, men förhoppningsvis “hinner” vi det imorgon, det är lite körigt nu… Sola och bada Pina Colada.

Dag 12: Singing in the rain
Jo den nya krämen med högre solfaktor har fungerat bra, i regnet. Idag har det regnet vertikalt och horisontalt, jag tror jag har koll på åt vilket håll det är, det har i alla fall regnat. Det är mycket varmt, trots regn, mellan 32 och 34 grader i luften och cirka 28 grader i vattnet, synd att klaga.

Har inte hänt så mycket idag heller, förutom en eller kanske två drinkar så nu börjar jag bli en aning rastlös. Vad gör man åt rastlöshet, jo man bokar en bil med chaufför, imorgon bär det av till Casela Park för att träffa deras “små” katter. Där stannar vi så länge vi har lust och så länge lejonen står ut med oss. Beroende på väder så blir det antingen flic en flac för kanske en liten dejt med delfiner eller huvudstaden Port Louis.

Idag har vi även ägnat tiden åt lite inventering av snus (det viktigaste) kläder och pengar och kommit till slutsatsen att vi kommer definitivt att överleva.
Hörs imorgon om ni har tid och lust.

Dag 13: Lions
Japp nu har det hänt, igår klappade jag lejon och herregud så stora de är. Iklädd i förstås kläder och en liten j*la käpp begav vi oss till lejonen, lite småskakiga i benen. Jag kände mig hyfsat lugn till jag läste följande skrivelse som löd ungefär så här: “Du får inte var drog- eller alkoholpåverkad eller vara mentalt instabil. Om du skadas eller dödas får du skylla dig själv”.

När vi kom till lejonen så var det tre honor som började bråka och fara omkring, kändes så där eller rättare sagt, inte jättekaxig, väldigt lycklig när vi kom tillbaka utan skador och levande… PS! De är inte lena och mjuka, utan sträva och hårda.

Det blev inga delfiner, vi shoppade en vinöppnare i huvudstaden innan vi begav oss av hemåt. Solen lyste med sin frånvaro men det var väldigt varm och skönt, vi hade runt 40 grader. Vår guide/chaufför berättade att det hade vart en torr vinterperiod så regnet var verkligen välkommet. Under turen till och från utflykten fick vi lära oss om Mauritius otroliga och bråkiga historia, om hur olika länder intog landet och att de inte blev självständiga förrän 1968. Landet har kommit långt under den tid de har varit självständiga med fria skolar och sjukvård, till och med fri medicin. Öborna verkar ha en mycket praktisk och optimistisk syn på livet och är genom ärliga. Denna typ av ”utflykt” med att hyra bil och chaufför kan vi verkligen rekommendera, inte särskilt dyrt, mycket prisvärt. Hej svejs!

Dag 13: Supine position
Igår regnade det växelvis samtidigt som solen gassade, vädret här är för tillfället nyckfullt och öborna rycker bara på axlarna, ler och säger “det blir väder, det kan du lita på”, dock inte så viktigt vilket…. Så vi har solat i väder

Öborna har många gånger sagt DoDo till oss och vi har trott att det är någon slags hälsningsfras och sagt DoDo tillbaka. Ack så fel det kan bli, DoDo är en utdöd fågel som de är jättestolta över och gärna säljer som souvenir. Den levde på ön när holländarna intog den och de åt dessvärre upp allihopa.

På onsdag ska vi åka katamaran, vi är inte riktigt säkra på vad den innehåller eller vart då vi har uppfattat saken lite olika, vi är i alla fall överens om att det är en katamaran, den går på onsdag och vi blir hämtade på hotellet. Vad kan gå fel? Då återstår bara att säga DoDo!

Dag 14: Love Africa
Har inte mycket att säga om dagens övningar… vi har solat, spelat kort och pingis, i praktiken bara latat oss, så skönt. Imorgon katamaran och hemresa. Känner lite sorg, då jag skulle kunna stanna här åtminstone ett par dagar till. Jag skulle vilja se mer av ön, lära känna människorna bättre, nästa gång måste vi bara hyra bil…Rekommenderar detta, vägarna är fina och skyltningen mycket bra. Kort och gott hej hopp.

Dag 15: Goodbye Mauritius and hello Stockholm
Jaha då är denna resa över. Vi har idag åkt katamaran, mycket trevligt, med ett gäng engelsmän, tyskar, spanjorer och Bellman… På katamaranen fanns det ungt tyskt par som försökte ta lite selfie tillsammans, så jag frågade om jag skulle ta ett kort på dem tillsammans. Sagt och gjort, det ville de, och tyvärr till allas glädje på båten, jag kan verkligen inte skilja på upp och ner och bak och fram, höll kameran både upp och ned och åt fel håll. Har även idag tvingat maken att spela kort, har packat ner kortleken i mitt handbagage…

Som avslutning måste vi tacka Annika Gullberg för hennes fina experttips, hotellen och hennes underbara tålamod med oss.

Skrivet av: Maria Nylander

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Paketresa Mauritius, Émeraude Beach

På den kilometerlånga, vita sandstranden ligger Émeraude Beach Attitude där gästerna åtnjuter en hänförande utsikt över det turkosa havet.

Läs mer om resan

Familjeresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Outrigger Resort

Chosefri lyx på Mauritius gröna och sköna sydkust. Upplev havet och korallreven. Smaka den goda maten! Upptäck den lummiga grönskan och kullarna runt Bel Ombre.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Heritage Awali

I harmoni med naturens egen skönhet bjuder Heritage Awali Golf & Spa Resort, Mauritius en magisk plats med exklusiv service och komfort. Vi rekommenderar detta hotellet till familjer och par samt alla som spelar golf!

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Golfresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa till Mauritius, Heritage Villas

Drömmer du om den perfekta villan? Kika då på våra läckra villor i Bel Ombre, på Mauritius sydkust. I omedelbar anslutning har du en fantastisk golfbana och två förstklassiga hotell.

Läs mer om resan

Generationsresor | Golfresor | Grupp & konferensresor

Resa Mauritius, Shandrani Resort

Shandrani ligger på en egen halv-ö på Mauritius sydöstkust. Hotellet är idealiskt för familjer som vill ha en lyxig resa.

Läs mer om resan

Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Pointe aux Biches

Barfota. Ställ redan nu in dig på att ta av dig skorna när du checkar in på hotellet för att sedan ta på dem när det är dags att checka ut.

Läs mer om resan

Familjeresor | Sol & Bad

Bröllopsresa Mauritius

Säg ja. Säg det med ett leende. Gärna på en kritvit sandstrand med det gnistrande blå havet som bakgrund. Vi hjälper er gärna att förverkliga drömmen om ett bröllop på Mauritius

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa Sydafrika & Mauritius

Upplev det bästa av två världar. Sydafrika och Mauritius är en idealisk kombination där intrycken, smakerna & dofterna stannar kvar länge.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Generationsresor | Golfresor | Rundresor | Safariresor | Sol & Bad

Resa Mauritius, Le Cardinal

Le Cardinal är ett förstklassigt lifestyle hotell som ligger i vackra Trou aux Biches på Mauritius nordvästra kust.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Lifestyle | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa Mauritius, Trou aux Biches Resort

Mauritius mest romantiska hotell? Ja, i alla fall enlig hotellet själva! Trou aux Biches Resort är ett lyxigt hotell som ligger på Mauritius vackra nordvästkust där solnedgångarna är dramatiskt vackra och stränderna pudervita.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness