En väderguide till Bali

När ska man åka till Bali? Det enkla svaret på den frågan är: man kan besöka Bali året runt! Bali ligger nära ekvatorn i det tropiska klimatbältet. Ön har inga årstider, såsom vi är vana vid här i Sverige, utan har istället två huvudperioder: en regn- och en torrperiod. Torrperioden pågår från april till september. Regnperioden pågår från oktober till mars.

Ett av otaliga tempel på Bali

Ett av otaliga tempel på Bali

Eftersom Bali ligger i den tropiska klimatzonen kan du förvänta dig höga temperaturer året runt på 22 –31 grader i genomsnitt. Temperaturen blir kallare ju högre upp du kommer, och överordnat sett är de bergrika områdena (t.ex. Ubud, Munduk och Sidemen) alltså svalare och får mer regn än låg- och kustområdena (t.ex. Sanur, Lovina och Amed).

Förutom att en stor del av centrala Bali är kallare och har mer regn finns det här också flera aktiva vulkaner. Bali ligger nämligen i ett aktivt bälte, där det bland annat finns vulkaner och där det kan förekomma jordskalv. Bältet kallas Stilla havets ”eldring”. Under hösten 2017 hade t.ex. Gunung Agung ett utbrott. Vulkanen är 3 142 meter hög och därmed Balis högsta vulkan.

Balis torrperiod

Balis torrperiod pågår från april till september. Torrperioden kännetecknas av långa soliga perioder och endast lite regn till och från. Temperaturerna och luftfuktigheten är generellt lägre än under regnperioden, vilket gör detta till en behaglig tidpunkt att besöka ön. Det är som mest populärt att besöka Bali under torrperiodens månader, men julledigheten gör också att december och början på januari är en populär tidpunkt att besöka ön.
Den här perioden är perfekt för utomhusaktiviteter, eftersom det t.ex. är klart väder och vatten. Om du vill snorkla är det under dessa månader som väderförhållandena är som allra bäst för detta.

Balis regnperiod

Balis regnperiod pågår från oktober till mars. Trots att regnperioden bjuder på ett mer ostadigt väder än torrperioden är det viktigt att poängtera att Bali generellt är ett semesterresmål med härligt väder året runt.
Regnperioden karaktäriseras med mycket regn men också en del solsken. Oftast är det regn på natten och sol på dagen. Om det regnar under dagen kommer solen ofta fram efter ett par timmar.
Perioden bjuder också på varmt väder och hög luftfuktighet, samt mer vind vid kusten än under torrperioden. Vinden från väst gör att surfförhållandena på östkusten är perfekta omkring december.
Även om det är regnperiod finns det fortfarande möjlighet till många aktiviteter. Dock kan du som regel inte vandra i höglandet och klättra på vulkaner under regnperioden.

På Bali ligger man risigt till

På Bali ligger man risigt till

Januari

Årets första månad är våt, fuktig och varm. Bali får i genomsnitt mer än 300 millimeter regn i januari och månaden är därför den våtaste under hela året.
Kusterna får mindre regn än den centrala delen av ön och bergsområdena, och vädret varierar därför beroende på område. Kom ihåg att ha koll på vädret, då det kan vara sol på vissa platser och regn på andra.

Februari

Februari är på många sätt en fortsättning på januari, men det regnar vanligtvis lite mindre.
Det är varmt och luftfuktigheten är hög. Även om det är torrare i februari än i januari faller det i genomsnitt mer än 250 millimeter regn i februari. Men du kan fortfarande förvänta dig massor av solsken.

Mars

Under den första svenska vårmånaden börjar regnet avta i Bali. Det kan fortfarande vara mulet, men solen tränger mer och mer fram genom molnen.
Temperaturerna är behagliga, men luftfuktigheten är fortfarande hög och kan kännas relativt intensiv. I bergsområdena är temperaturen något lägre och det kan bli kallt på kvällen/natten så kom ihåg att ta med extra kläder. Mars är den sista månaden under regnperioden och kallas därför för förändringarnas månad.

April

Den första månaden i torrperioden är en lugn tid i Bali med färre besökare än normalt.
Luftfuktigheten ligger på omkring 65 %. Dagarna blir klarare, temperaturen är hög och april är en av månaderna med flest soltimmar under året. Dessutom börjar vinden avta vid kusterna, vilket gör vattnet perfekt för dykning och snorkling. I genomsnitt faller endast cirka 70 millimeter regn, och vädret och färre besökare gör att april är en härlig månad att besöka ön.

Maj

I maj bjuder Bali på en låg luftfuktighet och normalt också årets varmaste väder, vilket är en kombination som är behaglig för de flesta.
Se fram emot soligt väder med klart vatten, som är perfekt för snorkling, och färre besökare än i högsäsongen.

Juni

Luftfuktigheten är som lägst från juni och fram till oktober, vädret är varmt och det känns ibland som om solen skiner hela dagen från en molnfri himmel.
Normalt är juni en mycket torr månad, men som alltid kan det komma lite regn, framför allt i bergsområdena. Högsäsongen har inte startat än så du kan förvänta dig färre besökare än under de kommande månaderna.

Juli

Juli är den blå himlens månad, då solen skiner från en molnfri himmel större delen av tiden. Det är en perfekt månad för en rad spännande utomhusaktiviteter. Dyk i det vackra vattnet, ta en cykeltur i höglandet eller njut av en kvällsdrink på stranden.
Vi är mitt i Balis högsäsong. I juli startar de europeiska sommarsemestrarna och juli är därför en populär månad med många besökare.

Augusti

Augusti är en av årets torraste och soligaste månader, och det faller bara omkring 50 millimeter regn i genomsnitt.
Även denna månad är perfekt för utomhusaktiviteter så låt inget hindra dig. Det kommer endast väldigt lite regn, eller inget regn alls. De varma dagarna avlöses av en välbehövd bris under kvällstimmarna. Precis som juli är augusti också en populär månad.

September

I september är det fortfarande torrsäsong och du kan förvänta dig sol, varma temperaturer och väldigt lite regn, som normalt faller under eftermiddags- eller kvällstimmarna.
Månaden är perfekt för långa stranddagar. Högsäsongen börjar så smått att avta och det är färre besökare än de föregående månaderna.

Oktober

I oktober börjar regnperioden så smått igen. Det är fortfarande varmt väder med en vacker blå himmel, men det förekommer korta skyfall.
Under månaden stiger luftfuktigheten och risken för regn ökar. Temperaturerna är fortsatt varma.

November

November är en av månaderna som har minst besökare. Det kan bero på att vädret i november är ostadigt.
Man börjar på allvar att känna av regnperioden. Regnskurarna kommer och går, men de är som tur är förhållandevis korta. Luftfuktigheten ligger på 80 % under denna månad och temperaturen är hög. Även om det kommer en del regn finns det fortfarande goda möjligheter att sola.

December

December kännetecknas av kortvariga, men intensiva regnskurar, samtidigt som du även kan få uppleva längre perioder utan regn med massor av solsken och mycket varma temperaturer.
Luften är tung med en luftfuktighet på 85 %. Det är varmt väder och moln på himlen. På grund av de våldsamma regnskurarna kan det uppstå små översvämningar. Även om det är en av de våtaste perioderna är december och början av januari populära månader på grund av jul och nyår.

Temperaturer på Bali

Temperaturer på Bali

Risodling är en viktig näring

Risodling är en viktig näring

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor

Paketresa Singapore & Bintan Island

Just kombinationen storstad och en exotisk ö med kritvita stränder tycker vi är en helt fantastisk kombination. Som exempelvis Singapore och Bintan Island. En perfekt kombination helt enkelt.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Lifestyle | Sol & Bad | Storstadsresor

Rundresa Bali

Har du sett Bali finns det förmodligen ändå fortfarande mycket mer att upptäcka! Det här är nämligen ön som bjuder på allt ifrån paradislika stränder, regnskog, berg och hav till kultur och chict beachhäng.

Läs mer om resan

Familjeresor | Kombinationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Indonesien

Om man vill boka en resa till Indonesien kan det vara svårt att välja vad som ska ingå. Vi har hittat lösningen – att välja lite av allt!

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness