Familjen Fyhrs rundresa i Vietnam

Vi började vår rundresa i Hanoi. Denna härligt röriga stad. Ett kaos av vespor, marknader, gatuserveringar och människor. Kontrasten mot välordnade Sverige kunde inte vara större.

Vi går på upptäcksfärd på nattmarknaden och prutar friskt trots att det redan är väldigt billigt. På trottoarerna glöder grillarna och allehanda delikatesser serveras. Här kan man äta allt från kycklingsoppa, grillspett och skaldjur. Det är bara att slå sig ner på de låga plastpallarna, typ dagisstorlek, och njuta av maten och folklivet. Här händer det saker hela tiden. Att studera trafiken är ett sant nöje. Frågan man ställer sig är: ‘Vad kan man inte frakta på en vespa?’ Här får hela familjen plats inklusive gamla mormor. Är man på väg till marknaden är det bara att lasta vespan full med hönsburar, madrasser, korgar, tofflor, frukt eller varför inte en död get?

Med guide får vi en ”streetfood-tur”. Här får vi smaka olika delikatesser från det vietnamesiska köket och innan klockan 11 har vi hunnit med fyra luncher! Hotellfrukosten hade vi nog kunnat hoppa över. Att gå runt på matmarknaderna och se levande grodor, bläckfisk, krabbor och se kött styckas som bara några timmar tidigare var pickande höns och bökande grisar är en upplevelse! Svenska hälsovårdsmyndigheten skulle nog inte klara synen av vietnamesiska försäljare som barfota sitter på borden bland maten.

Efter ett par dagar i Hanoi sätter vi oss i en minibuss och åker till Halong bay. Fyra timmars skakig färd där vi får tillfälle att lära oss en hel del om vietnamesiska trafikregler. Frågan är om det finns några? Tutan är bilens viktigaste verktyg! Man saktar inte in i korsningar utan varnar istället med tutan.

Efter detta är det skönt att borda ”junken”, ett vackert träfartyg, och ge sig ut till havs på en 24-timmars kryssning. Under detta dygn hinner vi njuta av kryssandet mellan sockertoppsbergen, gourmetmat, drinkar på däck, paddling i havskajak, besök i kalkstensgrotta och en traditionell fiskeby. Ett effektivt program men helt utan stress. Efter en händelserik dag är det underbart att krypa in i den mysiga hytten.

Nästa mål är skräddarstaden Hoi-An. I denna idylliska stad kan man få en kostym eller klänning uppsydd för en billig peng. Jag vet inte hur det går till men grejerna är klara till dagen efter. Här gäller det att hålla i plånboken så att man inte handlar ihjäl sig, det finns gott om billiga kläder och prylar. Det är lätt att bli indragen i affärerna av ivriga försäljare. Höjdpunkten i Hoi-An är en matlagningskurs. Vi åker båt längs Thu Bon river till Red bridge cookingschool. Här får vi känna oss som vietnamesiska mästerkockar när vi under förmiddagen tillagar en sjurätters lunch. Nåja, lite var väl förberett av mästerkocken själv innan vi fick röra i grytorna. Gott blev det i alla fall!

Efter några regniga dagar är det skönt att landa i Nha Trang som är ett sol och badparadis med temperaturer kring 25 grader. Förutom härliga bad och snorkling finns det spännande stadsliv, marknader, pagoder och jättebuddhor att upptäcka. Trafiken är även här helt galen. Men nu har vi lärt oss konsten att korsa en gata. Eftersom inga bilar eller vespor stannar vid övergångsställen så gäller det bara att våga ta första stegen ut i gatan och sen röra sig tillräckligt långsamt så att trafiken hinner väja för dig. En skräckupplevelse första gångerna, men sen känns det helt naturligt.

Som på alla våra resmål är det proffsiga guider som tar oss med på olika turer i omgivningarna. I Nha Trang är det båttur med snorkling och sen en otrolig lunch på Bambuön. Alla dessa förbeställda guidningar är fantastiska. Kunniga lokala guider som ger oss en bra inblick i det vietnamesiska livet. Alla talar engelska med sin egen unika brytning.

Ho Chi Minh City är nästa mål. En spännande stad som känns ganska västerländsk med paradgator och franskinspirerad arkitektur. Men trafiken är sig lik, så även här får vi nytta av tekniken att korsa en gata. Vi får här en heldag med guidad tur i området runt Cu Chi-tunnlarna som användes av Vietcong-gerillan under Vietnamkriget. De i familjen som inte lider av cellskräck tog sig en provtur i tunnlarna. På alla utflykter under resan har guiderna tagit med oss på härliga lunchställen. Så även på denna tur. Bakom den mest trafikerade vägen gömmer sig oaser av lugn och fantastisk mat.

Vi avlutar vår resa i Mekong-deltat. Här kryssar vi fram i deltat och upptäcker tillsammans med guiden den flytande marknaden. Det vimlar av fullastade träbåtar nedtyngda av ananas, bananer, mango och papaya. Här finns till och med ett flytande café. På masten på båtarna flaggar de med den frukt eller grönsak som säljs. Längs deltat bor folk i mycket enkla skjul som är hoplappade av kartong, plåt, plast eller något annat användbart material. Vi slussas djupare in i deltat. Passagerna blir trängre och vi får hoppa över till en traditionell roddbåt som styr av en ”roddarmadam” med en imponerande teknik, stående i aktern. På kvällen har vi bokat en ”Homestay” hos en vietnamesisk familj. Här bor vi omgivna av naturen, vattnet och cikadorna. Vi bjuds in i köket för att hjälpa till med middagen. Det blir även här en festmåltid med vårrullar, skaldjurspannkakor, fisk, kyckling och färsk frukt.

En rundresa i Vietnam har länge varit ett drömresmål. Det var suveränt att få hjälp med upplägget av Moments. Genom de proffsiga guiderna på plats har vi fått inblick i landets seder, kultur och historia. Det har varit otroligt värdefullt! Balansen mellan arrangerade turer och egen tid har varit bra. Resan har varit fantastisk och överträffat våra förväntningar!

Stort tack till Andreas Axelsson på Moments som planerade programmet för vår resa och Buffalotours i Vietnam.

Lena Fyhr med familj

 

Skrivet av: Familjen Fyhr

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor

Jorden runt på 22 dagar

Många har säkert läst 'Jorden runt på 80 dagar' av Jules Vernes och blivit inspirerade att göra en resa runt jorden. Nu kan du göra ditt livs resa.

Läs mer om resan

Kombinationsresor | Lifestyle | Rundresor

Rundresa Vietnam hälsa & matlagning

Vita leenden. Överallt. I Vietnam är det lätt att ryckas med i dessa ständiga leenden från människor man möter på restauranger, tåg, bussar och i affärer. På denna rundresan får du garanterat leenden för flera år framöver!

Läs mer om resan

Familjeresor | Rundresor

Rundresa i Vietnam, Kambodja & Laos

Tre länder med många gemensamma nämnare. Blomstrande kulturer och dramatisk historia. Leende människor som välkomnar dig med öppna armar.

Läs mer om resan

Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Rundresor