Familjen Magnussons resa till Thailand

Av alla länder jag har besökt är det just Thailand som jag alltid har starkast längtan tillbaka till...

Av alla länder jag har besökt är det just Thailand som jag alltid har starkast längtan tillbaka till, trots att det ligger i toppen bland de länder jag har besökt flest gånger. Jag har insett att det förmodligen är för att det känns som hemma för mig – där finns allt och lite till som jag uppskattar. Maten, de vänliga människorna, shoppingen och framförallt klimatet tillsammans med de fantastiska vyerna gör att jag bara älskar detta land. Det är billigt och prisvärt vilket gör att man verkligen kan njuta till fullo utan dåligt samvete för att plånboken ska tryta.

På denna resa har jag, tillsammans med min familj denna gången, gjort ett kärt återseende med några favoritställen i Thailand. Jag märkte tydligt att det finns en intressant skildring mellan backpackerlivet och det inte fullt lika opretentiösa familjelivet. Valmöjligheterna är stora med boendealternativ från skjul till lyxbungalows.

Vår resa började med direktflyg från Köpenhamn till Bangkok och därifrån vidare till slutmålet Koh Lipe – en resa som tog drygt 24 timmar. Men, mödan värd! Tyvärr möttes vi av regn och rusk på Koh Lipe men dagen efter syntes inga spår från detta oväder, varken på himlen eller våra solbrända kroppar.

Det jag gillar bäst med Koh Lipe – oavsett om man åker som backpacker eller lyxlirare – är att ”huvudgatan” känns mysig och genuin trots en hel del shoppingstånd och massageställen inklämda mellan alla barer och restauranger. Men det är ju detta som symboliserar Thailand och som man inte vill vara utan.

Hotellet vi bodde på hette Bundhaya Resort, och jag måste erkänna att jag blev lite besviken på rummet. Nu var de finaste (de nybyggda som ser otroligt fräscha och mysiga ut) uppbokade och vi bodde istället i en enklare variant. Det fanns inte mycket mer än en säng och toalett och ljuset inomhus var väldigt dovt. Dock är det fel att klaga, boendet fungerade trots allt hur bra som helst. Frukostbuffén var ingen succé, men däremot kan jag rekommendera ett ställe längre bort på stranden som heter Varin Beach Resort som enligt mig har en gudomlig frukostbuffé. När mörkret börjar lägga sig över ön tänds stranden upp av olika eldshower utanför de många mysiga barerna och restaurangerna.

Våra favoritställen på Koh Lipe blev:

Reggaebar
Restaurangen till Thai Pancake Shop
Sawasdee bar (ligger på gatan och är ett perfekt chill-out-ställe med goda drinkar)
Tiger (ser inte mycket ut för världen, men de serverar mycket god mat)
Jack’s Jungle (ligger utanför själva kärnan men det går att ta sig dit till fots, dock kan det vara lite svårt att hitta dit första gången – men maten är väldigt smakfull och vällagad – detta kan vara det godaste stället vi åt på under hela resan)

För dig som aldrig varit i Thailand är det ett måste att smaka alla de goda frukt-shakes som finns när du gör ditt första besök. De allra godaste hittade jag på restaurang Hill Top på Koh Mook som var den andra ön vi besökte. En ny favorit i dryckväg som jag aldrig tidigare smakat är ”Ice Thai-Tea with milk” som lokalbefolkningen ofta beställer. Värt att testa om man är svag för sötsaker! Koh Mook bjöd på strålande sol mestadels av tiden och boendet på Charlie Beach Resort var jättefint. Dock får man ha överseende med att lite småkryp kan ta sig in här och där. Nyår firades på hotellet där personalen hade ansträngt sig till max med förberedelser och pyntning i flera dagar. Det bjöds på en enorm middagsbuffé med underhållning hela kvällen. Detta kan jag varmt rekommendera!

Det kan även vara värt att ta sig över till andra sidan ön en dag och avnjuta solen där under några timmar då sanden är vitare än jag någonsin tidigare skådat. Ett annat ställe som bör besökas när man är på Koh Mook är ”The emerald cave” som ligger en liten båttur därifrån. Detta är en grotta mitt i havet som man måste simma in i, men väl där inne öppnar den upp sig i berget och släpper in dagsljuset och det känns som att man befinner sig mitt i en vulkan. Om man försöker hitta en lugn (väldigt lugn) paradisö är Koh Mook ett utmärkt alternativ.

Vi tog oss sedan vidare till nationalparken Khao Sok (som ligger på fastlandet) för två nätters ”vildmarksäventyr”. Detta bestod av en natts boende i en bungalow uppe i ett träd och en natt i en bungalow som låg och guppade mitt ute på en sjö. Båda boendevarianterna var spännande och nytänkande och absolut ett ovanligt och roligt alternativ, dock föredrog vi allihop de små, flytande husen (även fast jag och min syster blev sjösjuka) då de var belägna helt fantastiskt vackert.

Sista dygnet spenderades i Bangkok, vilket jag kan tycka är för kort tid för att hinna med allt som staden har att erbjuda, även om man varit där tidigare. I vår familj lades fokus på shoppingen – allt ifrån att besöka lyxiga shoppingcenters som exempelvis Siam Paragon till den billigaste gatushoppingen på Khao San Road – den legendariska backpackergatan. Även min mamma och pappa på 50+ uppskattade en visit på Khao San Road trots smuts, hög ljudnivå, fylla och livlig stämning. Det är även här mitt på gatan man hittar (enligt mig) den bästa Pad Thaien (stekta nudlar med ägg och grönsaker) man kan få tag på och samtidigt till det billigaste priset. Gatan fyller mig av eufori och det är en upplevelse i sig att bara insupa dess energi och intensitet.

Som kontrast till den lite sjaskiga backpackergatan är ett hett tips att ta sig till Sirocco Sky Bar som är belägen på 63:e våningen på Hotell Lebua. Härifrån har du Bangkoks bästa utsikt – och den är inte nådig! Men stället är flådigt, så var uppklädd annars blir du inte insläppt på detta extravaganta ställe. Här kan du avnjuta en drink eller två (till priser som motsvarar de svenska uteställenas) och låta dig förtrollas av ett Bangkok upplyst av tusentals ljus.

Skrivet av: Familjen Magnusson

Dela i sociala medier:


Liknande Resor