Fem veckors rundresa i Costa Rica

Mitt i en kaffeplantage ligger detta fantastiska hotell, som vi fortfarande rankar som det lyxigaste boendet under hela vår Costa Rica-resa...

Dag 1:
Anlände till San José efter en resa från British Virgin Islands, där vi tillbringat två fantastiska seglingsveckor. Vi blev hämtade vid flygplatsen och fick skjuts direkt till vårt boende Finca Rosa Blanca. Mitt i en kaffeplantage ligger detta fantastiska hotell, som vi fortfarande rankar som det lyxigaste boendet under hela vår rundresa.

Dag 2:
Idag hade vi bokat en utflykt i Central Valley. Först åkte vi upp till en aktiv vulkan som heter Vulcan Poas som tyvärr var helt dold bland molnen när vi kom dit… vacker dimregnskog ändå på 2600 meters höjd och vår guide Marco lärde oss en massa om Costa Rica. Sedan bar det av till Toucan Ranch sanctuary som är ett ställe där de tar hand om och rehabiliterar skadade djur. Favoriterna blev helt klart sengångarbebisarna! Vi blev kvar hela eftermiddagen. Sedan blev det lite bad i poolen och jättegod middag!

Dag 3:
Idag fick vi gå upp lite för tidigt.. 4.45 ringde klockan och det var dags att lämna hotellet. Tre taxi/bussar senare och ca 6 timmar var vi framme vid båten som skulle ta oss på floden Ria Suerte till Nationalparken Tortuguero vid den karibiska kusten av Costa Rica. Denna nationalpark brukar kallas Costa Ricas Amazonas eftersom växt- och djurliv till stor del är samma som där. Här regnar det upp emot sju meter om året, så man får ha regnjackan redo!

Väl på plats i regnskogslodge tog vi en båttur in i nationalparken med en grupp och guide. Vi hade tur och såg iguanor, basilisk, apor, sengångare och en massa vackra fåglar. Frågan är nu hur vi ska orka hålla oss vakna till middagen? Värmen och alla intryck tär på krafterna!

Dag 4:
Tidig morgon idag igen! 05:40 kom taxibåten för att hämta oss. Morgonen är tydligen bästa tiden att se en hel del djur. Så bar det ut i regnskogen i kanot… vi var ute flera timmar och hade turen att se både sengångare, howler monkies (vrålapor), caymaner och en massa ödlor och vackra fåglar. Som sig bör i regnskogen också en hel del regn… Sedan blev det god frukost i Tortuguero by och byte av skor till stora gummistövlar för en hike i regnskogen med guide. Spännande för vi såg giftormar och läskiga spindlar. Vi fick också smaka på termiter som faktiskt var riktigt goda… Nu vilar vi hela eftermiddagen för ikväll ska vi ut och se om vi har turen att se en sköldpadda lägga ägg på stranden!

Dag 5:
Igår kväll fick vi bevittna något fantastiskt! Vi gick med guide genom djungeln i mörkret till ett ställe vi skulle vänta på och fick sedan information via walkie talkie om var på stranden de hade sett en sköldpadda på väg att lägga ägg. Då gick vi snabbt dit och det fanns guider på stranden som vet exakt när vi kan komma och titta utan att störa sköldpaddan. Man får absolut inte vara på stranden när hon gräver gropen, för om hon blir skrämd kan hon gå tillbaks till havet. När hon däremot lägger de ca 100 äggen befinner hon sig i någon typ av trans och då kan man vara riktigt nära och titta! Vi fick inte ta bilder men det var en fantastisk upplevelse!

Idag har vi mest ägnat åt transport från norra delen av den karibiska kusten till den södra. Båt, buss och sedan egen bil genom vackra landskap! Nu är vi strax söder om Puerto Viejo. Imorgon blir det snorkling och ännu en nationalpark.

Dag 6:
Härlig utflykt idag. Skulle egentligen varit snorkling och vandring i Cahuita Nationalparken men pga allt regn var det inte bra förhållanden för snorkling. Istället blev vi erbjudna en tur för att lära känna Bribri-indianerna som är ursprungsbefolkningen här. Först besökte vi en familj som drev ett leguanprojekt där de födde upp leguaner för att släppa ut i det vilda vid två års ålder. Sedan åkte vi till en annan familj som lärde oss om frukter och växter i regnskogen och vilka åkommor de var bra för. Där fick vi också vara med i den för dem viktiga ritualen att göra choklad. Rostning av kakaobönor och sedan krossa dem för att sist mala dem till en tjock gröt. Delikat på banan! Därefter kokte de varm choklad till oss! På väg tillbaka var vi varma och stannade för att bada i ett vattenfall, vilket var härligt!

Dag 7:
Idag var det dags att lämna det mysiga Shawanda djungelhotellet med våra grannar vrålaporna. På väg ut ropade vår dotter: ”Mamma det är ett bältdjur i vår trädgård!” ..och det var det! Hann tyvärr inte fånga på bild.

Vi tog hyrbilen upp längs kusten och in i centrala Costa Rica till ett område norr om San José vid Arenalvulkanen. Totalt tog resan på 40 mil ca 7 timmar för vägarna är smala och vid flera tillfällen kröp trafiken fram pga störtskurar. Vi hann med en pizza på vägen för barnen börjar bli lite trötta på bönor och ris som är standardmaten här. Väl framme badade vi i varma källor på hotellet!

Dag 8:
Idag har vi gjort en rundtur kring staden la Fortuna nära Arenalvulkanen. Första stop var Ecocentro Danaus där fick gå igenom en park med vackra blommor, massor av fjärilar och pilgiftsgrodor som har smeknamnet ‘blue jeans frogs’, för de ser ut som röda grodor med jeans på!

Sedan åkte vi till en grönsaksodlare där vi fick lära oss mer om hur det är att vara lantbrukare här. Flickorna fick pressa vätska ur sockerrör som vi fick dricka. Det var sött och gott!

Sist åkte vi till en skola i en by nära La Fortuna där vi fick träffa rektorn och några av barnen, som visade oss sin skola och en lokal dans. När de frågade oss om svenska traditioner så dansade vi ‘Små Grodorna’. De tyckte barnen var jättekul!

Dag 9:
Idag har vi varit lite galna och mycket modiga och åkt zipline i djungeln utanför Monteverde. Zipline är att man åker på vajrar som är uppspända mellan träden, i en sele, liknande den man har när man klättrar. Den banan vi åkte var 13 olika vajrar från ca 150 m till 1000 meter i längd. Man var mellan 10 och 60 meter över marken. Det var verkligen jättekul!!

Mest adrenalin bjöds det på i Tarzangungan – ett slags lian som man fick hålla i och svinga sig ner från en 10 meter hög plattform… Efter detta var banan med hängbroar över djupa raviner inte lika läskig,  men det var verkligen inget för höjdrädda! Den lyckade dagen firades med tacos och läsk till de små och lokal pilsner till de stora!

Dag 10:
Idag fick vi gå upp tidigt igen för förmiddagspromenad med guide. Otroligt cool dimregnskog och mycket vackra fåglar, fjärilar och kolibris. På kvällen gick vi på nattvandring med guide i Children’s eternal rainforest, som är den största nationalparken i Costa Rica. Där såg vi Emerald toucans, insekter och andra fina fåglar. Vi tänkte knappt på att det ösregnade från början till slut.

Dag 11:
Idag bär det av till havet! Vi ska ut till stillahavskusten nu för att softa, bada och njuta av solen. Bussresan var fantastiskt vacker. Här stannar vi nu på samma ställe minst till onsdag. Vi har 3 veckor kvar av vår resa, och det ska bli spännande att se vart vi styr kosan härnäst…

Skrivet av: Mikael Flink

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Rundresa Costa Rica

Pura Vida!* Det lilla landet Costa Rica är ett fantastiskt land för både par och familjer. Moments kan designa er resa så att den blir utformad exakt efter era önskemål.

*[ung. Livet är toppen]

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness