Hotell kända från filmens värld – Taj Lake Palace

Möt lustslottet som en gång tillhörde prinsen Maharana Jagat Sing II, och som nu är en romantisk tillflyktsort i vackra Indien. Placerat mitt på en ö i en stilla sjö lockar hotellet inte enkom gäster från hela världen, bland annat den berömda presidentfrun Jacqueline Kennedy, utan har flera gånger använts som inspelningsplats till filmer från både Hollywood och Bollywood. För Bond-älskaren är Taj Lake Palace kanske mest igenkännligt då det var den här platsen som Octopussy hade sitt hem i 007-filmen med samma namn.

Taj Lake Palace är namnet på ett av de mest romantiska hotellet i världen. Beläget i Udaipur i Indien, och från början byggt som lustslott till Maharana Jagat Sing II, är Taj Lake Palace nu en av de mest igenkända byggnaderna i hela världen då det har varit med i flera filmer och TV-serier, bland annat James Bond-filmen Octopussy och den brittiska TV-serien The Jewel in The Crown.

 

Taj Lake Palace från vattnet

Det ser ut att vara ett fartyg mitt ute i vattnet, men det är faktiskt hotellet Taj Lake Palace.

 

Det hela började med att den unge prinsen, Maharana Jagat Singh II av Udaipur, uppvaktade och hade picknick i månskenet med olika kvinnor från palatsets så kallade zenana vilket var de privata salarna vid hovet. När han blev påkommen med detta beslöt han sig för att bygga hans eget lustslott ute på sjön Pichola. Palatset byggdes under åren 1743 till 1746 och användes sen flitigt som ett sommarresidens. Lustslottet kallades då för Jag Niwas, men idag går det vid majestätiska namnet Taj Lake Palace. Efter de ca 250 åren som byggnaden har varit stående så är det inte underligt att dess yttre och inre väggar har fått sig några ganska dåliga skråmor. Det var inte förrän på 1960-talet som det bestämdes att Jag Niwas skulle restaureras och till slut förvandlas till ett hotell. Redan år 2000 genomgick hotellet en andra omfattande renovering, men det ledde till dess majestätiska yttre som det stoltserar med idag.

 

Poolen på Taj Lake Palace

Taj Lake Palaces magnifika pool.

 

Hotellet har fått vara bakgrund och inspelningsplats för en mängd kända filmer och TV-serier, men den allra kändaste är nog James Bond-filmen Octopussy (1983). Filmen spelades in på flera olika ställen och palats i staden Udaipur i Indien, men de mest anmärkningsvärda är Shiv Niwas Palace som var Bonds hotell, Moonson Palace som användes som Kamal Khans viste, och till slut Taj Lake Palace och Jag Mandir Palace som båda användes för att porträttera Octopussys hem. I filmen får tittaren följa med när agent 007 besöker Octopussys hem, som endast går att ta sig till med båt (eller krokodilkostym) då det befinner sig på Jag Niwas Island. Hotellet användes för att spela in flera scener, bland annat dammen som Bond ser Octopussy i, och terrassen där Bond och Octopussy pratar med varandra.

 

Dammen från filmen Octopussy på Taj Lake Palace

Den berömda dammen som syns i 007-filmen Octopussy.

 

Andra filmer som är filmade här är bland annat The Tiger of Eschnapur (1959), The Indian Tomb (1959), Yaadein (2001), och The Fall (2006). Den brittiska TV-serien The Jewel and the Crown från 1984 var också delvis inspelad här, och handlade om Brittiska Indiens sista dagar under och efter Andra Världskriget.

Hotellet har även varit tillfälligt hem för många välkända namn så som Lord Curzon, Vivien Leigh, Queen Elizabeth II, Irans Shah, Nepals kung, och USA:s First Lady Jacqueline Kennedy.

 

Jacqueline Kennedy besöker Udaipur och Taj Lake 1962

Arkivfoto från när Jacqueline Kennedy besökte Udaipur i mars 1962. Källa: JfkLibrary.org

 

Taj Lake Palace har 83 vackert inredda rum och sviter som erbjuder superba utsikter och en egen butler som tar hand om gästerna. Inredningen är i romantiskt stuk blandat med gammalmodig rikedom och tidlös sofistikation. Varje rum är unikt dekorerat med det finaste silket, färgstarka kalkmålningar och möbler med vackert karvade utsmyckningar. För de som önskar maximal njutning så rekommenderas deras Grand Royal sviter eller Chandra Prakash Svit som är lyx förkroppsligat. Eller varför inte leva som en äkta kung eller drottning och checka in i deras magnifika Shambhu Prakash Svit!

 

Shambhu Prakash Suiten på Taj Lake.

Shambhu Prakash Suite är helt makalöst vacker!

 

På hotellet finns det även en hel del aktiviteter, både inomhus och utomhus, och det går att sätta ihop sin alldeles egen unika dagsplan för att maximera sitt besök till Udaipur. Upplev någon av deras kulturella föreställningar, prata med en astrolog på Mewar Terrace, vandra genom det utsökta palatset, eller gå på en solnedgångskryssning eller Jiva Spa boat för ett avslappnande slut på dagen. För mer fysiska aktiviteter erbjuder de yoga, möjligheten att ge sig ut på en ridtur på en häst- kamel- eller elefantrygg, eller vandra upp i de närliggande bergen. En hel dags avslappning vid poolen är också att föredra!

 

Båt i solnedgång vid Taj Lake

Njut av fantastiska solnedgångar ute på vattnet!

 

Så från lustslott till 007-film till hotell: Taj Lake Palace är verkligen en äkta juvel i det vackra och fjärran Indien, och dess storhet och enastående lyx kommer säkert att synas mer i TV-rutan och skapa fler otroliga minnen för dess besökare!

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan