Istanbul – ett spännande konferensresmål

Istanbul - där västerlandet möter det orientaliska, Med endast en dryg 3 timmars flygresa från Skandinavien kommer man till den spännande världsmetropolen Istanbul.

Konferensresa till Istanbul – ett säkert kort!

Här pratar vi om en stor stad med över 12 miljoner invånare (alltså större än både Moskva och London och därmed störst i Europa!) Fast ja, här står man med en fot i Asien och en i Europa, då Istanbul delar upp sig på varsin sida om Bosporen. Här samsas både det moderna och det historiska, det orientaliska med det västerländska. I kombination med stadens unika kultur och historia kan ni göra er konferensresa till något utöver det vanliga! Dessutom en mycket prisvärd sådan som ger mycket för pengarna.

Varje del har sin charm och bjuder på spännande sevärdheter såsom världsarvet Hagia Sofia, den Blå Moskén och världens äldsta inomhus bazaar; Grand Bazaar. Istanbuls shopping har funnit sin plats på världskartan med allt från kryddbazaarer till märkesbutiker i moderna shoppingcenter. Utbudet av läckra hotell är stort; av såväl de internationella hotellkedjorna som lokala boutiquehotell. Servicenivån är hög och konferensrummen utrustade med den senaste tekniken på de flesta hotell.

Bästa sättet att få en överblick över den enorma staden som sprider ut sig på flera sidor om Bosporen är med en båttur. Kanske med en egen chartrad yacht längs kusten under de mäktiga broarna som förbinder Europa med Asien, medan solen går ner och stadens byggnader sakta blir vackert upplysta. Avsluta turen med en middag på någon av alla de restauranger som ligger längs Bosporen, och njut av det rika turkiska köket som består mycket grönsaker och fisk- och skaldjur.

På dagarna fyller vi programmet med konferens varvat med roliga aktiviteter genuint skapat för destinationen och anpassat för just er grupp. Behöver man avkoppling kan man besöka någon av stadens många hamam – sköna och energigivande turkiska bad. Man kan också kolla på fotboll med något av topplagen Fenerbahce, Besiktas eller Galatasaray – en upplevelse utöver det vanliga! På kvällen kryllar gränderna av människor och restaurangerna ligger tätt. Här skapar vi en skön upplevelse med hjälp av det breda utbudet av trevliga restauranger allt från ”ett hål i väggen” till lunchbarer och trendiga gourmetrestauranger med stjärnkockar från när och fjärran. Inled med en cocktail på någon av alla de läckra takterrasser Istanbul har mängder av som bjuder på panoramavyer över staden.

Orientens vackraste moskéer

Istanbul har onekligen en imponerande antal moskéer (drygt 3000!) som gör stadens silhuett pampig, speciellt om kvällen när de största är vackert upplysta. Både den mest kända Blå Moskéen och den största, Süleymaniyemoskén breder ut sina marmorbyggnader som gräddtårtor och lockar horder av besökare hela dagarna.

Världsarvet Hagia Sofia

Att besöka Hagia Sofia är ett absolut måste när man är i Istanbul. En storslagen byggnad uppförd på 500-talet, först som kyrka, senare ombyggd till moské och numera museum. Intill ligger Topkapipalatset, ett utspritt komplex av innergårdar, trädgårdar, fontäner och ett harem. Här kan man lätt tillbringa en hel dag, men har man ont om tid koncentrera på skattkammaren och gå in i haremet.

Hamam i Istanbul – för allas välbefinnande!

Vi besökte ett klassiskt hamam, AyaSofia Hamam. Det blev en ångande och löddrig upplevelse i ett anrikt och helt fantastiskt badhus. Det finns givetvis en brett urval av olika hamam och vi ser såklart till att anpassa valet efter er budget och plånbok.

Ett besök i ett turkiskt hamam hör till när man är i Istanbul. Man kan antingen välja bland lyxhotellens moderna varianter eller något av de anrika badhusen i den äldsta stadsdelen Sultanhamet, precis som på det ottomanska rikets tid innan rinnande vatten var allmänt tillgängligt. En egen baderska (kvinna för kvinna och man för män) ledsagar en genom hamamritualen med den rikt löddrande skrubbningen och efterföljande handsköljning. En njutningsfull upplevelse där man garanterat blir ren och mjuk som en bebis i hyn och likafullt skönt avslappnad till sinnet!

Grand Bazaar – världens första shoppingmall

Istanbuls täckta basar är också ett måste i staden. Även den mesta envisa motståndaren till shopping brukar hitta något i det enorma utbudet i detta eldorado till gigantiska bazaar med anor från 1450-talet och det ottomanska riket. Här kan man gå vilse eller förlustas bland 61 gator och 4000 butiker. Här samsas Orientens kryddor, mattor, lampor, lädervaror med kopior av senaste modesnitt av väskor, plånböcker och skor. Eller bara njut av den härliga atmosfären, titta på folk och småsnacka med butiksägarna över en kopp turkiskt te.

Karaköy och Beyoglus – det moderna och trendiga Istanbul

På den motsatta sidan om Gyllene hornet klättrar stadsdelarna Karaköy och Beyoglu uppåt med vindlande gränder och trånga gator, kantade av gamla pampiga byggnader som alltfler byggs om till butiker, barer eller hotell. Här trängs moderna Michelinkrogar med designhotell och konstmuséer med traditionella lokala hantverkare och husgerådsbutiker. På den här sidan hittar man också det största utbudet av nöjesliv som pågår sida vid sida av det ursprungliga Istanbul. Härifrån har man den bästa utsikten mot Sultanhamet som visar upp alla moskéer i all sin prakt.

Att ta sig till Istanbul

Turkish Airlines har utmärkta flygförbindelser till istanbul med flera dagliga avgångar från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Man flyger direkt och i moderna och fräscha flygplan. Då kapaciteten är hög brukar vi kunna få ihop grupper från 10-50 personer där prisnivån ligger bra. Detta är ytterligare en faktor som gör att Istanbul blir ett riktigt intressant val för en konferensresa.

Nästa konferensresa i Istanbul
Suleymanmosken i Istanbul är vacker
Arkitekturen i Suyleymanmoskeen är enastående
På Grand Bazaar hittar du både krimskrams och kläder

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor