I kroatiens turkosa farvatten 22-29 juli 2017

På pir 8 i Marina Frapa låg den, Delicato, en Dufour 45,5 som skulle ta oss och våra vänner på en veckas seglats i södra delen av Kroatiens skärgård. Vi hade planerat resan i drygt 6 månader och med 5 barn ombord I åldrarna 2-12 så var det minst sagt en lite spänd stämning när vi bordade båten den 22 juli 2017. Hur skulle det gå?

Min man som har den största seglingserfarenheten och därmed var ytterst ansvarig var kanske mest nervös men även våra vänner var spända av förväntan. Bunkringen hade vi gjort dagen innan och kylvarorna hade vi i kylskåp i den lägenhet vi hyrt en vecka några mil från Marina frapa. Om man kommer ner samma dag som man ska segla iväg så skulle vi hyra bil eller be bolaget om hjälp med bunkring, särskilt av vatten och basvaror som tar mkt plats. Vi köpte en gigantisk vattenmelon som räckte hela veckan. Det smakar gudomligt med solmogen melon, särskilt bra för barnen som lätt glömmer av att dricka.

För ovanlighetens skull blåste det rejält när vi skulle lägga ut och bara det var en stor sak för oss som dessutom inte seglat en båt av den storleken. Vi noterade att de flesta båtarna på piren hade hyrt med skeppare och just i det ögonblicket när vi skulle kasta loss tänkte vi nog tanken att vi skulle haft det men utläggningen gick tack och lov strålande bra!

En erfarenhet som vi vill dela med oss av och som vi var lite oförberedda på var att utmaningen att hitta en plats för natten. Vill man ligga för eget ankare så gäller det att se till att båten har mkt lina för att klara av de djupa vikarna. Vi fick också snabbt erfara att man i många vikar inte fick ligga för eget ankare utan de fasta förtöjningar och bojar som fanns var de som man hade att tillgå, om man bokat dem i förväg vill säga.

Första kvällen blev sent och mörkret hann precis infinna sig när vi efter många försök att hitta en natthamn äntligen fick plats i en underbar vik på ön Soltas norra del strax bredvid huvudhamnen Rogac. Det blev ett fantastiskt minne på restaurangen Pasarela med den godaste grillade fisk man kan tänka sig. Dagarna efter det blev vi bättre och bättre på att planera rutten och de vikar som vi ville besöka. Appen Naviotics tycker vi är bäst där många mooring boys och restauranger finns med. Vi hade tur med vindarna som på grund av olika fronter var starkare än vanligt, gennackern som vi hyrt extra använde vi bara en gång.

Vi gick mellan 15 och 25 distans varje dag vilket var kortare än vi planerat men helt lagom när vi väl var där. Det var så skönt att kasta ankare på ngt fint ställe, äta lunch och bada i ngr timmar. Vi låg på boj eller fast lina varje natt och nästan alltid åt vi på den restaurang som ägde bojen. På så sätt behövde vi inte betala ngn hamnavgift utan eventuell avgift drogs på notan. Dessutom var det riktigt bra lokala restauranger och spännande upplevelser varje kväll. Alla var hjälpsamma och restaurangägarna hämtade oss med sina jollar eftersom vi var så många. Viken vid Kanoba Arsenol (restaurang) på Hvars norra del var helt fantastisk och ön Vis med byn Vis och dess hamn är verkligen värt ett besök. Ön söder om Hvar Paclinski otoci är oexploaterad och vill man ha en lite annorlunda matupplevelse så kan man besöka restaurangen Paradiso som ligger en bit upp i på berget bakom en av dess vikar. Här behöver man boka bord då det är ett litet familjekök som lagar maten.

Vi märkte att de stora marinorna var välbesökta och när vi lade till för att tanka vatten eller handla så såg vi hur fina de flesta av Marinorna är. Vi tror dock att det är varmt att ligga för natten i en hamn, särskilt om man inte har AC i båten. På många ställen kan man istället ankra eller ligga på boj utanför hamnen och ta sin jolle in till byn på kvällen.

Badvattnet I Kroatien är precis så underbart som man hört talas om och att tillbringa en vecka till sjöss, besöka platser som man bara kan ta sig till med båt utan att trängas med andra turister och inte minst att få svalkan från vindarna i den varma sommaren är något av det bästa vi gjort. Barnen acklimatiserade sig jättebra, de åkte gummibåt, läste, fiskade och badade från båten. En vecka går fort och vi inser nu när vi åter är hemma I kalla Sverige att vi redan börjar titta på vilka öar vi vill segla till nästa gång, och vilka båtmodeller som finns att prova. Vi har svårt att tro att man någonsin kan tröttna på att segla i Kroatien.

Familjen Welander; Elisabeth (41) Rickard (45) Nora (12) Siri (10) och Vera (3).

Gör en djupdykning överbord
Vind och vatten så långt ögat når
I Kroatiens Turkosa farvatten
Många längtar till havs
Sjömän och master finns överallt här
Fina middagsterrasser på land
Detta är ingen utombordare utan en finfin segelbåt
Här finns fina segelbåtar förtöjda vid brygga
Hyr eller åk båt utomlands
Vind i seglen på våra resor
Att segla till Kroatien kan kräva vila

Skrivet av: Familjen Welander

Dela i sociala medier:


Liknande Resor