Lyxiga skidorter i Europa – Allt från heliskiing till James Bond

Grindelwald, Chamonix, Cortina och Sölden – dessa fyra europeiska skidorter har mycket gemensamt, men den väsentliga gemensamma nämnaren är att de alla är lyxiga skidorter. Flera kilometer långa skidbackar, höga bergstoppar, vackra landskap, lyxiga boenden och adrenalinsporter så som heliskiing är bara en handfull av allt det som dessa exklusiva skidorter har att erbjuda!

Europa är hem till flera välkända städer och platser, med en rik kultur som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Bland dessa återfinns även en mängd med lyxiga skidorter, allt från den lilla italienska orten Cortina till det exklusiva Chamonix i franska Alperna. Här väntar skidåkning i världsklass – fantastiska backar, vackra bergslandskap och exklusiv heliskiing.

 

Grindelwald – Schweiz

Grindelwald i sceniska Schweiz är både vackert och historiskt, och är den största skidorten i området Jungfrau. Grindelwalds historia sträcker sig till över 870 år bakåt i tiden, och har varit en skidort i över 70 år. Allting började med att engelsmannen Gerald Fox besökte orten år 1881, och tog med sig sina skidor hit: sedan dess har tusentals följt i hans skidspår.

Skidområdet har något för alla, allt från nybörjare till experter. Området sträcker sig längre än själva Grindelwald, och en kan njuta av skidbackarna i närliggande Interlaken, Wengen och Murren. Många kanske även känner till Grindelwald via vår favoritagent James Bond, då agent 007 både har besökt skidbackarna och ortens restauranger. Förutom att synas i Bonds värld så är Grindelwald även känt för sitt fyrstjärniga hotell Eiger Hotel. Detta är onekligen det mest omtycka hotellet i området, och bidrar verkligen med att göra Grindelwald till en lyxig skidort. Här får gästerna tillgång till ett privat spa, flera restauranger med utsökt mat, och ett hälsocenter, samtidigt som man bor i lyx och flärd inne på rummet.

 

Skidstuga i Oberjoch, Grindelwald, Schweiz

Grindelwald med ett skidområde som passar för alla skidåkare.

 

Hotel Eiger, Grindelwald

Fyrstjärniga Hotel Eiger, Grindelwald.

 

Chamonix – Frankrike

Chamonix skiljer sig från andra lyxiga skidorter i Europa, då detta område uppe i Alperna består av fem olika skidplatser; två stycken som är kopplade med varandra, och resten spridda i resten av orten. Chamonix ligger nere i en djup dalgång och skidlifterna tar skidåkarna upp på en höjd på över 3000 meter, med chans att åka en sträcka rakt ner på hela 2 kilometer.

 

Chamonix stad med snöiga berg

Den lyxiga skidorten Chamonix i Frankrike erbjuder skidåkning året runt!

 

Unikt med Chamonix är även möjligheten att åka på heliskiing, vilket inte är möjligt i alla delar i Frankrike. Heliskiing är den ultimata utmaningen för den som älskar skidåkning och vill ta det till en helt ny nivå, bokstavligen en vintersport på en skyhög nivå. Som med all annan lyx och flärd så är detta inte gratis, men värt sitt pris. Efter en fantastisk och unik dag uppe i bergen avlutas hela kalaset med ett glas på en av de många barer som finns i Chamonix.

Denna lyxiga skidort uppe i Alperna är öppet året runt, och snödjupet blir upp till nästan en hel meter under vissa månader. Hit flockas allt från ”vanligt folk” till kändisar, och har några av de bästa hotellen i hela Frankrike. Ett av de mest luxuösa hotellen är Héliopic Hôtel & Spa, ett fyrstjärnigt hotell och spa som både har nära till skidåkning och till linbanan Aiguille du Midi. Chamonix är väl värt ett besök!

 

Cortina – Italien

Cortina är namnet på Italiens mest glamourösa skidort och ligger i den norra delen av Italien i området Belluno. Cortina hyser en tusenårig historia och turister har besökt denna lilla italienska skidort i över hundra år. Men mest känt är nog Cortina för att ha varit värd för OS år 1956, och hit kommer fortfarande skidåkningens elit – om du har tur kan du få syn på någon känd person uppe i skidbacken. Även vår kände 007-agent har varit på besök här, närmre bestämt i filmen ”For Your Eyes Only” från år 1981. Andra kändisar som besökt Cortina frekvent var Audrey Hepburn och Sofia Lauren, och med den lilla ortens trevliga invånare och mysiga miljö är det inte förvånade att dessa stora stjärnor valde att spendera skidsemestern här.

 

Skidåkning i Cortina, Italien

Italienska Cortina bjuder på vackra naturvyer!

 

Förutom de imponerade bergen och perfekta skidbackarna så sticker Cortina ut med sin vackra natur. Omgivet av naturreservat och nationalparker, och sceniska bergsvyer över Dolomiterna, blir det här en av de vackraste lyxigaste skidorterna som finns i Europa. Dock har snötillgångarna de senaste åren inte varit de bästa, och på grund av bristande snö och snödjup så har skidbackarna fått hålla stängt stora delar av åren. Men Cortina rekommenderas trots det varmt av många, och de besökare som kommer hit har flera val att välja mellan när det kommer till hotell; bland annat det femstjärniga hotellet Cristallo som är ett lyxhotell- och spa i Cortina.

 

Det femstjärniga hotellet Cristallo i Cortina.

 

Sölden – Österrike

Sölden är en av Tirols, och Österrikes, mest populära skidorter samt turistorter, men också en av de lyxigaste skidorterna i hela Europa samt Alperna. Hit lockar skidåkare på alla nivåer, nybörjare som experter, och världens elit väljer gärna att spendera skidsemestern här. Faktum är att även Sölden har fått synas i en James Bond-film, i den allra senaste ”Spectre” från år 2015. Och förvånande är det inte att Sölden är godkänt av vår 007-agent, då Sölden hyser exceptionella skidbackar och mängder av barer att välja mellan.

 

Fantastiska skidbackar i populära Sölden!

 

Sölden är en plats som kan garantera många wow-ögonblick, och flera adrenalinkickar. För den som verkligen är ute efter en rejäl adrenalinkick så är Sölden perfekt då det är en av de få platser i hela Österrike där det går att testa på heliskiing. Med dess unika läge, med tre toppar på över 3000 meters höjd, kommer detta garanterat vara en oförglömlig plats för heliskiing!

Europa är sannerligen en plats med flera lyxiga skidorter, och dessa fyra är bara några få av dem.

Bildkällor: Adobe Stock, Crystal Ski, Marriott

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor

Skidresa Chamonix, Heliópic Hotel

Modernt men med en välkomnande känsla. Hotellet är perfekt för både familjer och för företaget som vill åka skidor på sin nästa konferensresa.

Läs mer om resan

Familjeresor | Grupp & konferensresor | Skidresor