Marinas seglingsresa till Thailand

Denna resan gjordes av Marina, anställd på Moments, tillsammans med sin familj. Det blev en resa på totalt 12 dagar i Thailand där kombinationen segling med skeppare & hotell blev ett perfekt upplägg.

Seglingsesa till Thailand; hav och land.

Vi landade på förmiddagen i Phuket. Resan hit gick (nästan) bra, en resväska saknades och inte bara vi saknade vår väska, utan ca 50 personer till. Jag letade upp vår chaufför som väntade utanför, för att meddela att vi blev sena. Flygpersonalen höll hög servicenivå och de förklarade att väskan skulle köras ut direkt till marinan varifrån vi skulle segla. Rätt väska levererades i rätt tid, precis som de lovat!

Vi åkte från flygplatsen direkt till en mataffär, handlade mat och dryck för fyra dagar ombord och stannade också till vid vägkanten och köpte färsk ananas, precis som vi köper jordgubbar till midsommar i Sverige. Supergoda, även med lite salt på, ett tips från skepparen. Det blev det en härlig smakupplevelse. Kul att prova nytt och lära av andra människor.

Vi hade tur med vädret, solen sken. Vi lastade ombord väskor, mat och dryck och köpte med oss thairätter från den mysiga lilla restaurangen som finns i marinan. Det blev mat till kvällen och till nästa dags lunch. Vår thailändske skeppare kastade loss, och vi var på väg mot vårt första stopp. När vi hade kommit en bit ut på havet öppnade himlen sig och regnet vräkte ner. Vår skeppare tog oss till vik där vi kastade ankare, och den här kvällen stannade vi ombord och fick avnjuta vår thairätt, umgås och spela kort.

Morgonen var grå, molnigt och regnigt, vi bet ihop och gjorde det bästa av det, så efter frukost, drog vi upp ankaret och satte fart med katamaranen Ariel mot Phi Phi öarna. Efter ett tag slutade det att regna och när vi hade kört en lång sträcka styrde skepparen in mot två mindre öar och SOLEN var framme igen. Här gjorde vi ett kort stopp för snorkling och bad, härligt.

Sent på eftermiddagen kom vi fram till Koh Phi Phi Don som är den största ön i ögruppen och den enda som är bebodd. Efter en skön dusch ombord tog vi jollen, med motor tack och lov, så att vi slapp ro, in till hamnen. Jag såg till att knyta fast båten ordentligt, även om vi dragit upp den på land. Tänkte att det var säkrast, och det var det. När vi kom tillbaka efter en god kvällsmiddag, lite shopping och en festlig eldshow, flöt båten, den låg och guppade på det mörka havet. Min man fick hoppa i och vattnet gick till midjan på honom, vi andra slapp att bli blöta. Tummarna hölls att vi skulle hitta fram till rätt segelbåt, och det gjorde vi. Det är inte lätt för landkrabbor att befinna sig på havet, varken i en liten eller i en stor båt, men vi lärde oss ”sjövett” allt eftersom. Skepparen tog emot oss och halade in båten. Vi var inte de smidigaste precis när vi skulle i och ur den här lilla båten, men även smidighet kan tränas upp märkte vi efter fyra dagar ute på det stora blå.

Tidig morgon startade skepparen motorn för vi hade kommit överens om att vi skulle se ”the Beach”, The Maya Bay viken före alla andra turister kom till platsen. Den ligger på Phi Phi Leh. Så det var bara en kort tur på en halvtimme innan vi kastade ankare igen. Det var en bit in till stranden så jollen åkte i och vi fyra hoppade i, lite smidigare, och for in till stranden. Vi var inte ensamma, trots att vi kom så tidigt som vid 7-tiden, det var vackert här och kul att ha gått på stranden i verkligheten. Från 8-tiden kom det hela tiden in båtar i olika former med många turister ombord och då kände jag att det var dags att bege sig tillbaka till vårt lilla ”skepp”.

När vi skulle tillbaka var det rätt höga svallvågor, så det krävdes en hel del fysiskt jobb och vi blev ordentligt blöta, men vi lyckades komma upp i jollen alla fyra. MEN då startade inte motorn! Svärsonen försökte, men icke, och där satt vi i jollen och sveptes in till stranden igen. Våra män offrade sig och hoppade i, puttade ut oss igen, och igen, och efter ett antal försök att komma iväg ut, fick vi hjälp av ett par trevliga thailändare som var skeppare ombord på en annan båt, som bogserade oss ut till vår båt. Lyckliga ombord igen. Nja inte dottern, hon var hungrig och tyckte att jag var en tråkig mamma som inte vill stanna på stranden, trots att den invaderades av turister.

Ett råd från mig om ni föredrar lite lugnare tempo, besök ön innan kl 10 och efter kl 15, då är det färre båtar och folk här. Hur som helst gav vi oss iväg igen, vidare till Monkey Beach. Det är många apor som kommer ner från bergen till stranden för att bli matade med frukt. Det går att köpa bananer på ön och mata dem men det gäller att vara försiktig, aporna har blivit modiga och närgångna och kan bitas och rivas. De stjäler gärna saker som turisterna lämnar på stranden när de går och badar och turisterna får inte tillbaka dem från aporna, de sticker direkt iväg med sitt byte. Det är en jättefin strand och det är kul att titta på aporna. Snorkling, ca 60 m ut från stranden är riktigt bra, med mycket fisk. Gott om turister såklart, men känns mindre trångt på stranden och havet är stort. Svärsonens bröstvårta lockade en fisk att vilja provsmaka, den smakade nog inte så gott som tur var, så två ungdomar kom snabbt upp från vattnet upp i båten, rädda för fler munsbett från färgglada fiskar. Ett tips, mata inte fisken där ni ska snorkla och bada.

Skepparen styrde på nytt ut båten till havs och satte kurs mot kvällsmiddagen. När vi kom fram var det mörkt ute, och som vanligt fick vi hoppa i jollen och ta oss in på bästa sätt till stranden och den mysiga restaurangen. Den här gången gick det bra, puh, och vi blev varmt välkomnade och fick hjälp redan när vi nådde stranden av en glad kille från restaurangen som även var vår värd den kvällen. Super god mat och mycket trevlig personal. När vi var nöjda och belåtna och fått beställt mat även till vår skeppare som gärna ville stanna kvar ombord och passa båten, följde vår värd oss ner till jollen, och skrattade gott åt oss landkrabbor, när ungdomarna skrek till och fick fart upp i jollen för att de såg riktiga krabbor i sanden.

Ett skönt morgondopp från båten och en underbar sol utan ett moln på himlen, det är ljuvligt. Vi bestämde att vi skulle gå tillbaka mot basen den dagen, tyvärr ingen segelvind så vi fick gå för motor men det funkar alldeles utmärkt det med. Vid lunchtid var det dags att hitta ett nytt matställe på land, skepparen tog oss till en fisk-skaldjursrestaurang men föll inte i smaken då en i gänget inte äter ”saker” som simmar i havet… Skepparen ringde en av sina kontakter och vi blev avsläppata i en öde fiskebåthamn och hämtade med bil, något lik en tuk tuk. Vi hade ingen aning om vart vi skulle. Väl framme möttes vi av härlig personal, serverades god mat och alla var nöjda och glad efteråt. Ett litet äventyr.

Till kvällen var vi i hemmahamn igen och alla tog en lång skön dusch i land. Vi packade ihop sakerna, sov sista natten ombord och vaknade till ännu en strålande dag. Efter ut check av båt tog vi förbokad transfer till vårt hotell Kata Palm Resort. Fint hotell, nära till stranden och nära till butiker, restauranger, mm. Här bodde vi i 6 dagar och hann med att besöka botaniska trädgården, en fågelpark, en hästranch där vi alla fyra red tillsammans på varsin häst, med personal som gick bredvid tre av oss, det var riktigt kul. Mycket fin hästranch, välskött och mysigt område. Vi besökte Big Buddha, en 45 meter hög staty som sitter på ett högt berg. Sol och bad, shopping, massage, äta gott och minigolf, hann vi också med innan vi flög tillbaka till Bangkok där vi stannade i två dagar på Rembrandt Hotel.

Även detta hotell var fint, härlig pool, god mat, och nära till shopping. Vi besökte ett vaxkabinett, häftigt och en stor akvarieanläggning, Siam Ocean World, tydligen en av hela Sydostasiens största anläggningar. Vi tog oss hit med skytrain och det var smidigt. Dagen innan hemfärd åkte vi skytrain igen till en gigantiskt stor marknad, här kan man köpa ofantligt många olika saker. Chatuchak-marknaden är den största och troligen också den bästa, men det finns många andra. Efter het heldag i ett myller av folk var det skönt att ta ett sista dopp i poolen, äta gott och krypa ner i en skön säng. Dagen efter tog vi flyget hem till Kastrup. Vi möttes av isande kyla i Malmö, och inställda tåg, även det löste sig och vi kom lyckligt hem efter en händelserik och kul semester.

Skrivet av: Marina Holmquist/Moments

Dela i sociala medier:


Liknande Resor