Matlagningsresa till Italien

Den här gången skulle vi inte bara njuta av det italienska kökets kulinariska höjdpunkter, utan nu skulle vi också få handfast vägledning i själva hantverket för att sedan kunna utöva och praktisera detta i vårt ”svenska kök”.

Matlagningsresa till Italien den 14-20 oktober 2015

Lennart fyllde jämnt i april och allt sedan dess hade han väntat på att han skulle kvittera ut sin födelsedagspresent från mig. Eftersom vi, sedan många år tillbaka, har haft en förkärlek till både Italien och det italienska köket så var det inte svårt att välja varken resmål eller innehåll på resan. Men den här gången skulle vi inte bara njuta av det italienska kökets kulinariska höjdpunkter, utan nu skulle vi också få handfast vägledning i själva hantverket för att sedan kunna utöva och praktisera detta i vårt ”svenska kök”. Alltså: Nu ville vi sluta att experimentera på egen hand och istället lära oss att laga italiensk mat – på riktigt!

Efter god hjälp av Annika på Moments föll vårt val på ”La Travola Marche”. En organisk farm mitt ute i den italienska landsbygden och som drevs av det amerikanska paret Ashley och Jason. Jason var utbildad kock med studier från ”French culinary institute” och borde alltså kunna laga mat. Gården låg fint inbäddad på en sluttning i en grönskande dalgång, drygt 20 mil söder om Bologna och verkade på alla sätt uppfylla samtliga kriterier som det optimala resmålet för oss.

Onsdagen den 14 oktober
Vi lämnade Sverige en gråmulen kall oktoberdag (Bild 1) och landade några timmar senare i ett grönskande, ljummet ”försommarregn” i Bologna. Vår plan var att tillbringa det första dygnet i Bologna och vi hade därför bokat ett rum på Bologna Grand Hotel Elite i centrala Bologna. Efter incheckning på hotellet begav vi oss ut i Bolognas trivsamma vimmel. Den hjälpsamma hotellpersonalen hade försett oss med goda tips som skulle hålla oss sysselsatta under resten av dagen. Vår första anhalt blev emellertid en ”Bodega” strax innanför den gamla statsmuren. Lunchen som bestod av ett glas vin, kött, ost och riktigt gott bröd, bekräftade en definitiv känsla av att vi nu anlänt till Italien.

Eftermiddagen tillbringade vi sedan med att utforska Bolognas gamla stadskärna med piazzor, fiskmarknad, grönsaksstånd, universitetsområdet (som f ö räknas som ett av Europas äldsta universitet – grundat på 1000-talet) och en och annan espressopaus på några av Bolognas trivsamma cafeér. Än en gång fick vi bekräftat att italienarna är så vänliga och hjälpsamma – trots vår obefintliga förmåga att kommunicera på italienska.

Torsdagen den 15 oktober
Efter frukost följande morgon var det dags att ta plats i hyrbilen och köra söderut. Även om den italienska trafiken är snabb och lite hetsig (precis som italienarna) så kombineras den med hänsyn och vänlighet som gör det lätt för en ”lagom” svensk att ta sig fram på vägarna. Vi valde att följa den stora motorvägen tills vi kom till en mindre stad strax söder om Rimini som heter Chattolica. Staden ligger precis vid havet och är ett paradis för alla soldyrkare under högsäsongen. Nu hade vi emellertid den milsvida sandstranden för oss själva – se bild nedan. Solen sken från en klarblå himmel och termometern visade på 20 grader när vi promenerade längst sandstranden. De varma vindarna inbjöd till bad men med tanke på att det endast var fåglarna som badade så tog vi det som en indikation på att vi skulle hålla oss på land. Om man inte uppskattar att trängas på badstränder med tusentals andra människor så är oktober månad den optimala semesterperioden för frusna svenskar.Lagom varmt, få turister, men fortfarande är säsongen inte avslutad så det mesta står fortfarande till buds. Efter lunchpaus i Chattolica så valde vi att lämna den stora motorvägen och i stället köra på de små vägarna som slingrade sig längs med bergskedjorna och genom dalarna. Det förlängde vår bilresa med flera timmar, men vi fick belöning för vår möda i form av fantastiska vyer och besök i små pittoreska byar och samhällen. Den obligatoriska espresson intogs naturligtvis med lagom jämna mellanrum. Strax före skymningen anlände vi till ”La Tavola Marche” där Ashley och Jason hade förberett en härlig festmåltid. Vi fick då också möta våra nya vänner Dennis och Lorraine från USA. Efter en riktigt god måltid, som innehöll allt som förväntas i Italien (förrätt, pasta, huvudrätt, efterrätt och massor med god gemenskap) gick vi till sängs. Mätta, glada och förväntansfulla inför nästa dag!

Fredagen den 16 oktober
Följande dag var det dags att besöka den lokala ost- och köttproducenten och marknaden i Apecchio. Vi fick en grundläggande lektion om italienska råvaror där framställandet präglas av tid, kvalité, omsorg och med rätta stolthet. När sedan möjligheten erbjöds att få köpa något av de lokala produkterna, så tog vi naturligtvis chansen. Parmesanost, kött och lokalt producerad skinka och korv fyllde bagageluckan när vi lämnade vår nyfunne vän i byn. Nästa anhalt var det lokala familjeföretaget som producerade Grappa och som sedan några år tillbaka hade utökat verksamheten med ölproduktion. Vi noterade emellertid att de försökte kringgå italienarnas misstänksamhet mot öl som bordsdryck, genom att lansera ölen i vinliknande flaskor. Uppenbarligen med en framgång! Även här gavs naturligtvis möjlighet att införskaffa sig något från det italienska ”bassortimentet”!

Efter denna grundläggande genomgång av italienskt matutbud satte vi oss i bilen. Ashley dirigerade oss upp på små obefintliga smala vägar, längs bergskammar, tillsynes bort från all tänkbar civilisation. Plötsligt kom vi emellertid fram till den lilla familjedrivna restaurangen ”Hunters Hideway” som var fylld med närboende italienare, bönder och jägare (några turister kunde vi inte lägga märke till, vilket var helt självklart med tanke på att restaurangen var gömd uppe i bergen – med obeskrivlig milsvid utsikt över omgivningen). Lunchen som serverades kan inte betraktas som någonting annat än en kulinarisk höjdpunkt. Allt var naturligtvis hemmagjort från antipastan, pastan, det grillade nötköttet, bröd och hemmagjorda kakor. Omsorgsfullt omslutet av det lokalproducerade vinet. Eftersom vi inte orkade äta upp allt som serverades så förpackades det och gavs senare till oss så att vi kunde ta med oss hem och äta vid senare tillfälle (det man har betalat för det skall man också få med sig – oavsett om det är i eller utanför magen). Väl tillbaka på ”La Tavola Marche” krävdes det både en eftermiddagslur och en lång, lång promenad i bergen för att vi skulle kunna smälta både mat och intryck. Förmodligen är det helt onödigt att nämna att vår kvällsmat var mycket sparsam. Lunchens kaloriintag hade en omfattning som gjorde ytterligare måltider överflödiga under resten av dagen.

Lördagen den 17 oktober
Lördagen var den STORA matlagningsdagen. Det var nu vi skulle få lära oss hur man balanserar för att hitta de berömda smakerna som kännetecknar det italienska köket. Jason skulle visa sig vara en inspirerande och handfast guide i köket. En entusiastisk, inspirerande och mycket pedagogisk professionell kock!

Förmiddagens förberedelser och matlagning skedde tillsammans med ett par som anlänt kvällen innan – Dorothee (från Tyskland) och Micko (från Finland). Ännu en ny och trevlig bekantskap! Övningen som bestod i ”konsten att laga utsökt pasta från grunden”, skulle utvecklas till en ”nordisk pastakamp!” Jason gjorde sitt bästa för att vi skulle få uppleva ”känslan” av en rätt balanserad pastadeg (man måste fysiskt känna, titta, lyssna och uppleva). Detta kan inte beskrivas genom att slaviskt följa recept. Alltså hur enkelt som helst: ägg, mjöl och salt blandas och vi kände, knådade och letade efter rätt känsla och plötsligt infann den sig där.Därefter följde pastamaskinen, blandning av raviolins fyllning och tagliatellasåsen – hela tiden entusiastiskt påhejad av Jason och nogsamt kontrollerat med regelbunden avsmakning av ingredienserna för att hitta den rätta ”balansen”. Vi hade skapat två underbara pastarätter som vi sedan kunde avnjuta tillsammans i fredlig gemenskap med våra nordiska vänner.

Eftermiddagens matlagningskurs innebar byte av team. Det blev ett våra vänner från USA som ersatte Finland/Tyskland. Nu skulle kvällsmaten tillagas, dvs. antipasta, pasta, huvudrätt och efterrätt. Det som Jason framförallt försökte förmedla var återigen ”känslan” av balans i rätterna. Han förklarade, vi smakade av, kände, luktade och lyssnade. Efter fyra timmar i köket kunde vi sedan servera en, enligt allas bedömning, utsökt italiensk middag med flera rätter. Att vi dessutom fick avnjuta den tillsammans med nyfunna vänner både från öst (som återkom till kvällsvarden) och väst förhöjde givetvis upplevelsen och måltidsgemenskapen.

Söndagen den 18 oktober
Söndagen var en dag som stod till vårt eget förfogande. Oktober är tryffelsäsongens höjdpunkt vilket innebar tryffelfestivaler i flera av de omgivande pittoreska småstäderna och byarna. Tillsammans med våra vänner åkte vi till ett av de närmaste samhällena SantÁngelo. Hela samhället präglades av festivalstämning där tryffel och motorcyklar – en sällsam blandning – verkar ha särställning. Tydligen finns det en väl inarbetad tradition att motorcyklister från de omgivande regionerna samlas under tryffelfestivalen. Hela staden var därför invaderad av motorcyklister i alla tänkbara storlekar och modeller.Det självklara inslaget på festivalen var naturligtvis också tryffel. Restaurangernas utbud präglades av tryffelrätter och marknadsstånden sålde tryffel i alla tänkbara former, konsistenser och med olika kvaliteter. Vi blev undervisade om att vädret inte varit optimalt det här året vilket gjorde tillgången på tryffel begränsad och kvalitén ojämn, men framförallt påverkades prisnivåerna. Priset för 1 kg tryffel låg någonstans mellan 3000 och 5000 kronor i år (beroende på kvalitén). Den här gången avstod vi från att fylla bagageluckan.

Efter några intensiva timmar på tryffelfestivalen tog vi farväl av våra matlagningsvänner. Vi hade blivit rekommenderade att besöka de berömda grottorna ”Frasassi” (Grotte de Frasassi). Våra förväntningar var ärligt talat måttligt höga då vi besökt många grottor på olika platser i världen. Denna gång tvingades vi emellertid konstatera att grottorna bjöd på en extraordinär upplevelse. Grottan upptäcktes så sent som 1971 och hittills har man hittat ca 45 km gångar och salar i en fascinerande underjordisk värld. De stora grott-salarna täcktes av stalaktiter och stalagmiter i fantastiska former och storlekar. En extra bonus var att vår lilla gruppblev guidad av en grottforskare. Han tillhörde den lilla skaran forskare som varit med om att upptäcka några av grottans salar. Hans kunskap och entusiasm över grottans alla dimensioner gjorde den guidade turen till en extra minnesvärd upplevelse. Att guiden hade ett särskilt förhållande till grottorna förstod vi när han berättade att han tillbringat flera 14-dagarsperioder i grottan – utan avbrott, med ficklampor, sovsäck och medhavd mat. De flesta i gruppen hade svårt att tänka sig detta som en efterlängtad upplevelse. Väl uppe och ute i friska luften kunde vi bara tacksamt konstatera att vi kunde lägga ytterligare en minnesvärd upplevelse till listan ”särskilt minnesvärda upplevelser”.

Måndagen den 19 oktober
När vi lämnade La Tavola Marche på morgonen var det i sällskap av ett ihärdigt regn. Vi hade nämligen bestämt oss för att besöka den gamla, välkända medeltidsstaden Assisi, mest känd för den helige Franciskus. När vi närmade oss Assisi lättade molnen och solen tittade fram. Vi välkomnades till staden av en ljum sommarvind och ett strålande sommarväder. Staden klamrar sig fast på en bergssluttning med en vidunderlig utsikt över det milsvida slättlandskapet som bredde ut sig framför bergen. Assisi är mest känd för att överklass-sonen Franciskus, som levde på 1200-talet, valde bort ett välbärgat liv för att istället leva i samklang med naturen och i solidaritet med de fattiga. Så småningom fick han påvens tillåtelse att starta den katolska munkorden ”Franciskanerna”. Kristna från hela världen har under århundradena vallfärdat till staden, som präglas av franciskanermunkarna som för Franciskus tankar och idéer vidare genom sitt liv och leverne. Gudstjänster, kyrkor och de många besökarna förmedlar en stilla känsla som väl stämmer överens med den skylt som mötte oss när vi körde in i staden – ”Welcome to Assisi, the town of peace”. För oss blev det här en fin och minnesvärd avslutning på vår sista dag i Italien.

Tisdagen den 20 oktober
Följande morgon lämnade vi ”vår” gård och vårt värdpar Jason och Ashley kl. 5.00 på morgonen, för vår avslutande bilfärd mot Bologna. Planet avgick från Bologna kl. 10.35 och vi anlände till flygplatsen med god marginal. Hur sammanfattar man en sådan här resa? Vi kan konstatera att möjligheten att få laga mat med en professionell kock var både roligt och lärorikt. Att göra det i en liten grupp där vi lärde känna varandra förhöjde upplevelsen. Boendet var bra även om vi blev en aning förvånade över priset på det ”lokala vinet” när slutfakturan skulle betalas. Vi är inte några utpräglade vinkännare och har därför svårt att uppskatta ”husets vin” som debiterades med 20 Euro jämfört med det vin som vi hade köpt i byn för 4 Euro. Ett tips är därför att efterfråga vad vinet kostar innan ni beställer in till rummet/lägenheten! Att hyra bil var ett genidrag och gav oss frihet och möjlighet att upptäcka och besöka många fina platser i omgivningen.

Det är naturligtvis svårt att sätta ord på alla upplevelser som vi fick ta del av under våra dagar i Italien, men en känsla av glädje och tacksamhet är bestående. Lennart var mer än nöjd över sin födelsedagspresent och vi lovade varandra att det här inte skulle bli vårt sista besökt i Italien.

Eva och Lennart Johnsson

Skrivet av: Eva & Lennart Johnsson

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Seniorresa Toscana

Strax öster om Florens ligger vingården uppe på en kam med utsikt över två dalar. Vi befinner oss i utkanten av Chiantidistriktet

Läs mer om resan

Lifestyle | Seniorresor

Skidresa Alagna, Hotel Monterosa

100 meter från skidliften och i hjärtat av den italienska alpbyn Alagna ligger vackra Hotel Monterosa.

Läs mer om resan

Grupp & konferensresor | Skidresor

Skidresa Italien, Nira Montana Hotel

I den lilla byn La Thuille (1.400 m.ö.h), som ligger inbäddad bland bergstoppar hittar man en hotellpärla i form av Nira Montana

Läs mer om resan

Familjeresor | Grupp & konferensresor | Skidresor

Konferensresa Sicilien

Sicilien omfamnar oss med värme och mångkultur. Här har sjöfararna landat, styrt och spridit sin kultur. Greker, romare, spanjorer och normander - de har alla varit här och satt sin prägel på ön under olika historiska epoker.

Läs mer om resan

Grupp & konferensresor

Konferensresa Toscana

Strax öster om Florens ligger vingården uppe på en kam med utsikt över två dalar. Vi befinner oss i utkanten av Chiantidistriktet

Läs mer om resan

Grupp & konferensresor