Mauritius – två kräsna resenärers bröllopsresa

September 2016. Det började med att vi letade vinterresa med två vänner. Skulle det bli Gran Canaria eller kanske Thailand i år?

Det skulle bli svårt att slå förra årets magiska Baliresa. P.g.a. Zika hade vi redan valt bort Karibien och Centralamerika. Så dök Mauritius upp. Inte alls så mycket dyrare än Thailand. Taget! tänkte vi alla fyra.

Februari 2009
8 år tidigare hade vi, Emma och Kristofer, varit på Mauritius på våran första exotiska resa. Den resan hade också varit just magisk och satt ribban för efterkommande resor till Karibiska öar så som Barbados, Guadeloupe, Florida Keys, och andra exotiska resmål i bl.a Sydostasien.
Med korallrev bara ett 20-tal meter ut från kritvita stränder svartspräckliga av vulkaniska stenblock och vattentemperatur kring 28 eller mer, så var det sol och bad som gällde, med snorkling som vi aldrig sett vare sig innan eller efter. Människorna var genuint vänliga och nyfikna. Och de var serviceinriktade och förstod vad man önskade av sin semester. Och maten… en blandning mellan indiskt, kreol och franskt som kunde få den allra minst gastronomiskt intresserade att längta till middagen. Vi bodde nära byn Grand Baïe på nordvästra delen av ön som förutom vackra stränder även erbjöd uteliv i form av restauranger och barer.

September 2016
Vi hade haft planer på att gifta oss sedan några år tillbaka men kunde inte riktigt bestämma oss hur vi ville göra. Det slog oss att Mauritius faktiskt redan var speciellt för oss. Tänk om vi skulle ta och gifta oss när vi var där? Vi googlade litegrann och fann ett svenskt resebolag som specialiserade sig bl.a. på att anordna giftermål på Mauritius, Moments. Fullträff!

Vi tog mailkontakt med Moments för att få kostnadsförslag och info om vad som ingick etc. Servicen var kanon från start. Det var skämtsam och avslappnad ton i mailen, tydliga svar på våra frågor, och klara instruktioner på vad vi behövde ordna här hemma inför bröllopet. Nej, det är inte krångligare att gifta sig på Mauritius än hemma, tvärtom. Mer om det längre ner, men kortfattat så samlade Moments in våra dokument (ett papper från skatteverket och kopior på våra pass) och skickade dem till representanterna på plats på Mauritius som ordnade all byråkrati. Vi behövde inte tänka på något förutom vad vi skulle ha på oss under vigseln…

November 2016 – 2 veckor innan avresa
Brudklänning, ringar, skor inhandlade. Bara brudgummens kostym kvar… Alla män som har varit på sommarbröllop i Sverige känner igen den instängda skjortan och svettdropparna längst ryggen när man står i solen och svettas och önskar att få gömma sig i skuggan och ta något kallt att dricka. Skulle Kristofer köpa sig en ljus kostym som han sedan aldrig mer kommer använda, eller fanns det något annat sätt? Helst hade han velat gifta sig i badbrallor och hawaiiskjorta men där satte Emma in vetot. Det fick bli en kompromiss till slut. Frack upptill och naken nedan med undantag för strumpor och skor… Inte då.
Alla bröllopskläder fick åka med i handbagaget för att undvika missöden med borttappat bagage. Det är mer än en gång vårat bagage har tagit en omväg när vi varit ute och rest.

December 2016
Nattflyget ner hade gått via Paris Charles de Gaulle, en av världens tråkigaste megaflygplatser. En enorm tom cirkelformad korridor med butiker som sålde slipsar, champagne, choklad eller väskor till överpris.

Vi hade åkt hemifrån i november och anlände på förmiddagen 01a december på en grön surrande ö där leende tjänstemän med indiskt utseende i blå uniformer som borde varit genomblöta p.g.a. luftfuktigheten välkomnade oss till Mauritius genom att samla in små blanketter där man fick uppge vad man jobbar med och om man hade någon smitta med sig. Allt bagage kom fram till slut, inklusive barnvagnen, och taxin hade till och med lyckats få med babyskydd till våran 1-åring som vi hade beställt på förhand. Babyskyddet alltså. 1-åringen hade vi med oss själva Det kändes tryggt.

Även denna gång bodde vi i närheten av Grand Baïe, men det var ett mycket modernare Mauritius som tog emot oss. Kineserna hade byggt motorvägar, och det hade dykt upp köpcenter här och var, och höghus med glasfasad. Hoppas bara stränderna förblivit orörda, tänkte vi.

Vi bodde på Hotel Le Cannonier, vid pointe aux Cannoniers, en udde som fått sitt namn efter de kanoner som står kvar sedan 1700-talet på hotellområdet. Hotellets rum var enkla men funktionella. Luftkonditioneringen fungerade. Toaletten var fräsch. På sängen låg blommor och skulpturer gjorda av handdukar som en välkomstgest. Fint! Men det bästa var nog solnedgången som utsikt mellan palmer och segelbåtar på kvällarna.

Hotellet har tre restauranger. En bufférestaurang med bra och varierad mat (kött, fisk, kreol vegetariskt, salladsbord m.m.) och trevlig personal, en italiensk restaurang som man var tvungen att boka bord vid dagen innan, samt en lyxig skaldjursrestaurang med havsutsikt där man också var tvungen att boka bord i förväg, men maten ingick. Som bröllopsgäster blev vi uppgraderade till helpension av hotellet, men våra vänner hade halvpension där endast frukost och middag ingick (på alla restauranger). Drickat fick man dock betala för. Luncherna fick man i bufférestaurangen, men 300SEK för en lunch svider om man har halvpension. Bättre att ta en restaurang eller kiosk nere vid stranden istället.

Ett par dagar innan bröllopet fick vi träffa vår fantastiska bröllopskoordinator, Mukesh, en lågmäld, leende, tanig mauritier, som vi gick igenom alla detaljer och önskemål med inför bröllop. Vi skulle t.ex. välja vigselplats, brudbukett, middagsmeny, musik under ceremonin etc. Trots att det var bröllop på hotellet nästan varje dag så fick de oss att känna att vårat bröllop var något alldeles särskilt. Och allt funkade! Till och med låten vi valt ut till bröllopet, som bara gick att hitta på youtube, lyckades de ordna fram.

Som en del av den formella vigseln var man tvungen att åka in till stadshuset i huvudstaden Port Louis, ca 1h söder om Grand Baïe, och träffa tjänstemän som skulle kontrollera våra papper och att vi var de vi utgav oss för att vara. Trots en mycket striktare kultur när det kommer till formaliteter så kändes de välkomnande och tillmötesgående. Lite glada och stolta över att vi valt just deras ö att gifta oss på. Vi blev fördröjda när det visade sig att tjänstemännen på stadshuset hade tappat bort våra papper, men de löste det snabbt med nya kopior. De var hela tiden mycket vänliga i sina korrekta roller. Efter Port Louis bar det av till Grand Baïe för lysning. Alla papper och resor ordnades av bröllopskoordinatorn, och vi fick pedagogiska genomgångar av vad som skulle hända och vad vi skulle göra. Vi fick vara delaktiga i det roliga och planeringen, samtidigt som vi lutade oss tillbaka och slapp bekymra oss över formaliteterna. Enkelt. Smidigt.

6e December 2016 – Bröllopsdagen
I det stora bröllopspaketet som vi hade valt ingick bl.a. parmassage på hotellets spa-avdelning och sminkning och håruppsättning för bruden. Dagen innan vigseln hade bruden provsminkats och testat håruppsättning. På bröllopsdagen blev brudgummen renskrubbad med socker, till alla flugors förtjusning, och bruden var på sminkning/håruppsättning från lunch och framåt.

Framåt eftermiddagen drog sig brudgum och bestman tillbaka till bestmans hotellrum för rakning och knyta fluga, medan bruden och brudtärnan hjälptes åt med de sista förberedelserna på brudens hotellrum.
Och brudgummens kläder? Det blev en enkel men snygg vit skjorta med en mörkblå fluga, modell något större, ljusa skräddarsydda kostymbyxor, men ingen kavaj! That’s right. Det hade varit olidligt att i 30 graders hetta toppat med nervositet stå och koka i kavaj. Bestman fick samma instruktioner och alla var nöjda med det. Skorna åkte dessutom av direkt efter ceremonin när det blev dags för fotosession på stranden.

Vår bröllopsceremoni var ganska enkel. Den hölls på terrassen under skuggan av palmblad på skaldjursrestaurangen Navigateur, ovanför stranden med det ljusblå havet som bakgrund. Vigselförrättaren talade först, sedan läste vi upp våra löften för varandra, bytte ringar och kysstes. Därefter var det tårta, och sedan fotografering på stranden tills solen gick ner, ca 1,5h senare. Vi hade beställt bröllopsfotograf redan innan resan (via resebolaget och bröllopskoordinatorn). Han var duktig och sympatisk och hjälpte även våra vänner med deras foton, men motiven blev ibland lite fåniga när han t.ex. tyckte att vi skulle stå som i Titanic. Lite överposerat alltså. Antar att de flesta bröllopsgäster som inte kommer från Skandinavien och vill ha det så. Vi var förstås nöjda med honom och bröllopskorten, men det var korten som våra vänner tog mellan fotosessionerna som blev de bästa. De lite ärligare, lite spontanare. Det ska dock tilläggas att ingen av oss är särskilt ”fotogenique”.

Bröllopsmiddagen, en fantastisk fyrarätters, serverades på poolområdet avsides från övriga kvällsgäster, omgärdat av brinnande facklor. En värdig avslutning på bröllopsdagen.

Resan i övrigt
Resan var förstås så mycket mer än bara bröllopet. Vi åkte på dagsturer, snorklade, surfade, badade. Slappade i största allmänhet. Vid ett tillfälle bekantade vi oss med lokalbefolkningen och blev medbjudna till hem till dem. Avsaknaden av farliga djur, både på land och till havs och att man känner sig förstådd på ett sätt som sydostasien inte kan matcha gjorde att vi kände oss trygga och kunde slappna av och njuta. Även 1-åringen verkar ha trivts i sanden och i poolen och på middagarna.

Det var dock en sak som gjorde oss lite ledsna. Korallerna intill stränderna är i stort sett döda skelett. Endast en bråkdel av de färger och fiskar vi såg för 8 år sedan kvarstår. Om det är klimatförändringar eller exploatering är svårt att säga. Lika sorgligt oavsett. Bortsett från det sistnämnda behåller Mauritius sin förstaplats i våra hjärtan som det vackraste resmålet. Som Mark Twain uttryckte det: ”Först skapade Gud Mauritius, sedan himlen; där himlen blev en kopia av Mauritius.

Skrivet av: Emma & Kristofer

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Paketresa Mauritius, Émeraude Beach

På den kilometerlånga, vita sandstranden ligger Émeraude Beach Attitude där gästerna åtnjuter en hänförande utsikt över det turkosa havet.

Läs mer om resan

Familjeresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Outrigger Resort

Chosefri lyx på Mauritius gröna och sköna sydkust. Upplev havet och korallreven. Smaka den goda maten! Upptäck den lummiga grönskan och kullarna runt Bel Ombre.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Heritage Awali

I harmoni med naturens egen skönhet bjuder Heritage Awali Golf & Spa Resort, Mauritius en magisk plats med exklusiv service och komfort. Vi rekommenderar detta hotellet till familjer och par samt alla som spelar golf!

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Golfresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa till Mauritius, Heritage Villas

Drömmer du om den perfekta villan? Kika då på våra läckra villor i Bel Ombre, på Mauritius sydkust. I omedelbar anslutning har du en fantastisk golfbana och två förstklassiga hotell.

Läs mer om resan

Generationsresor | Golfresor | Grupp & konferensresor

Resa Mauritius, Shandrani Resort

Shandrani ligger på en egen halv-ö på Mauritius sydöstkust. Hotellet är idealiskt för familjer som vill ha en lyxig resa.

Läs mer om resan

Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Pointe aux Biches

Barfota. Ställ redan nu in dig på att ta av dig skorna när du checkar in på hotellet för att sedan ta på dem när det är dags att checka ut.

Läs mer om resan

Familjeresor | Sol & Bad

Bröllopsresa Mauritius

Säg ja. Säg det med ett leende. Gärna på en kritvit sandstrand med det gnistrande blå havet som bakgrund. Vi hjälper er gärna att förverkliga drömmen om ett bröllop på Mauritius

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa Sydafrika & Mauritius

Upplev det bästa av två världar. Sydafrika och Mauritius är en idealisk kombination där intrycken, smakerna & dofterna stannar kvar länge.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Generationsresor | Golfresor | Rundresor | Safariresor | Sol & Bad

Resa Mauritius, Le Cardinal

Le Cardinal är ett förstklassigt lifestyle hotell som ligger i vackra Trou aux Biches på Mauritius nordvästra kust.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Lifestyle | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa Mauritius, Trou aux Biches Resort

Mauritius mest romantiska hotell? Ja, i alla fall enlig hotellet själva! Trou aux Biches Resort är ett lyxigt hotell som ligger på Mauritius vackra nordvästkust där solnedgångarna är dramatiskt vackra och stränderna pudervita.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness