Min resa till Ecuador & Galapagos

Från Köpenhamn bar det av med KLM, via Amsterdam till Quito. I Quito går man av flyget i cirka 1 1/2 timme för att släppa av folk men också för att släppa på folk som ska vidare till Guayaquil vilket också var min destination.

Det är en god idé att åka till just Guayaquil om man ska vidare till Galapagos eftersom man då är vid kusten och på havsnivå. Åker man först till Quito så finns det risk att man får problem med höjdskillnaden då Quito ligger nästan 3000 meter över havet.

Väl framme i Guayaquil hade vi en transfer som väntade på oss och som tog oss till vårt hotell, Hotel del Parque. Hotellet är tjusigt, 5-stjärnigt och vi åt en helt OK middag som kostade cirka 30USD. Därefter var det rätt skönt att lägga sig!

Hotel del Parque i Guayaquil garanterar en bra start på ditt äventyr till Galapagos

Elegant lobby

Efter frukost samlades vi i hotellets lobby för gemensam transfer till flygplatsen. Den tog cirka 25 minuter och eftersom vi hade representanter från Ecoventura (en av våra partners i Ecuador) så gick incheckning och securityproceduren mycket smidigt. Vi var färdiga i god tid före avresa med Avianca till San Cristobal som är en av huvudöarna på Galapagos. Vi fick även våra ’pass’ för Galapagos samt blanketter för immigration.
Flygtiden mellan Guayaquil och Galapagos är cirka 1h45 minuter och alla flyg går denna rutten. Det finns alltså inga direktflyg från Quito till Galapagos.

Flygplan på ekvatorn

Avianca flyger Guayaquil till Galapagos

När man kommer fram till Galapagos går man igenom ett antal säkerhetskontroller som ska säkerställa att man inte har mat, fröer eller annat som kan påverka naturen på öarna. Detta gick ganska fort och väl igenom alla kontroller så möttes vi upp av våra guider från Ecoventura, samma guider som vi haft hela veckan ombord på vårt fartyg, Origin.

Efter en bra och informativ genomgång (med stort fokus på säkerhet) var det dags för lunch ombord. Alla luncher serveras bufféstyle och det finns normalt sett 3-4 rätter plus soppa, grönsaker och dessert att välja mellan. På Origin ingår vin/öl/läsk till måltiderna men om man vill ha premiumviner och premiumalkohol så kostar det extra vilket är standard vid den typen av måltidsupplägg.

På eftermiddagen gjorde vi en utflykt till Cerro Tijeretas där man kan se båda arterna av fregattfåglar. Färden dit gick med buss och därefter ett par kilometers hiking för att till slut komma fram till Punta Carola för en fantastisk utsikt över över ön och havet.

Sjö Galapagos

Imponerande utsikt från Cerro Tijeretas

Kvällen avslutades med ’Captains Dinner’ – en speciell tradition ombord på kryssningsfartyg.

Det finns många olika fartyg och minst lika många olika rutter som tar en runt Galapagosöarna. Här är en mycket kort sammanfattning av rutten jag åkte:
San Cristobal-Espanola-Floreana-Santa Cruz-Bartolome-Santa Cruz-San Cristobal.

Vacker strand

Galapagos bjuder på fina, pudervita stränder.

Mina personliga höjdpunkter inkluderar alla otroligt söta sjölejon som ligger och slöar på stränderna. Jag tog nog mer än 200 bilder redan första dagen, något som visade sig lite onödigt. Det fanns gott om fantastiska tillfällen att fotografera dessa vackra och fascinerande djur. Vid ett tillfälle fick vi besök av en hel familj som nyfiket simmade runtomkring oss och lekfullt nafsade i våra simfenor. En reskamrat fick till och med en ’puss’ på cyklopet! Galapagos fantastiskt vackra leguaner är såklart också en höjdpunkt jag tar med mig och även om jag inte har något direkt fågelskådarintresse så är det svårt att inte bli imponerad över mångfalden och hur evolutionen utvecklat dessa djur.

Jag kan också bocka av att ha simmat bredvid en gigantisk havssköldpadda som i sakta mak gled fram igenom vattnet. När den till slut började dyka låg vi ovanför och studerade dess grace och harmoniska rörelser. Nästan religiöst faktiskt.

Vi hade också makalös tur som fick simma med en liten pingvin. Den formligen flög fram som en projektil under vattnet och navigerade sig fram utan att nämnvärt bry sig om den skara av lyckliga människor som flöt på ytan och försökte få med den på film i sina gopros.

Dykningen var överlag riktigt bra och man ser rikligt med fiskar i alla möjliga och omöjliga färger. Plötsligt kunde man se en skugga vid botten; HAJ! Dessa majestätiska hajar (oftast revhajar) är vackra att beskåda och vi såg mycket haj under denna veckan.

MV Origin är utan tvekan en av de lyxigaste båtarna i Galapagos. Maten är bra, guiderna är extremt kunniga och hytterna är bekväma. Inte stora men fullt funktionella. En trevlig överraskning som jag uppskattade mycket var när personalen bjöd in till matlagningskurs på däck. Då skulle det tillagas ecuadoriansk cevice! Den skiljer sig lite från den peruanska och det var fantastiskt gott och någonting jag helt klart kommer bjuda på under kommande sommarsäsong.

Vi på Moments jobbar med olika partners och olika båtar. Som arrangör försöker vi alltid att matcha rätt produkt med rätt kund. Det innebär att vissa kryssningar kostar mer och andra mindre – precis som med hotell. Det man ska tänka på är att en kryssning i Galapagos alltid är ganska kostsam, oavsett standard. Det finns såklart ett antal budgetlösningar men efter att ha kikat på en ’4-stjärnig’ yacht så kan jag säga att vi i fortsättningen endast kommer att erbjuda 5-stjärniga alternativ till våra kunder. Helt enkelt för att de 4-stjärniga inte håller måttet.

Galapagos lyxigaste yacht

MV Origin på eftermiddagen

Vem åker då på en kryssning i Galapagos? Ja, här finns inte något enkelt svar. Om ni frågar mig så skulle jag säga att det inte är ett idealresmål för barnfamiljer med barn under 10-12 år. Tempot är ganska högt och man gör mycket utflykter (om man vill – men det är lite det man betalar för) om dagarna, såsom hiking, snorkling med mera. Jag skulle säga att resan är perfekt för par som vill uppleva fantastisk natur i romantisk och exklusiv båtmiljö. Även familjer med tonåringar/vuxna barn kommer att ha en kanonresa om man uppskattar djurliv, sjöliv och lite aktiv livsstil.

Efter sju fantastiska dygn ombord på MV Origin var det dags att ta farväl av den fantastiska personalen och våra guider. Vi fick lite egentid innan det var dags att åka till flygplatsen men det är en liten stad som erbjuder lite souvenirer och restauranger. Vi valde att runda av med en kall öl (Pilsener och Club är utmärkta lager) på en liten restaurang.

Mot Quito
Flygresan från Galapagos till Quito går alltid via Guayaquil. Man kan oftast sitta kvar på planet (om det inte är ett aviserat byte såklart) och flygbolaget släpper av och på resenärer. Från Guayaquil till Quito tar det cirka 50 minuter.

Quitos flygplats är relativt nybyggd och väldigt fräsch. Det tog inte lång tid att få bagaget och efter bagageutlämningen väntade min guide som skulle ta mig in till centrala Quito. Den nya flygplatsen ligger en bra bit utanför staden – den gamla flygplatsen låg i princip inne i staden vilket till slut blev ohållbart. Det tar mellan 50 minuter till 1h10min att ta sig in till stan med taxi eller transfer. Jag rekommenderar att man alltid har en förbokad transfer, något som vi alltid inkluderar i våra paketresor.

Quito har en mycket välbevarad historisk stadsdel, Centro Historico. Här ligger också Illa Experience Hotel som är ett av de nyaste boutique/designhotellen i Quito. Det första jag ser när jag stiger ur bilen är en otroligt lång man som står i hög hatt och frack. Han ler brett och önskar mig välkommen till Illa Experience hotell och öppnar porten- som förefaller pytteliten vid sidan om honom. Hotellets entré är tjusig med högt i tak och en liten inomhusdamm som kantas av husets originalpelare i sten. Dessa skvallrar om hur gammalt huset är, nämligen från början a 1900-talet.

Illa logo

Diskret ingång till hotellet

Entren på Illa Experience Hotel

En tjusig entré på ett av Quitos bästa hotell

Rummen är stora och inredda med en skön stil som blandar modern design med lokala traditioner. Jag gillar verkligen detta hotellet! Hotellets väggar och allmänna utrymmen pryds av konst och skulpturer – oftast av lokala konstnärer och med motiv från kvarteren kring hotellet.

Lokal konst på väggarna

Hotellet är fullt av små och stora konstverk

Ljusa, fräscha rum med snygga detaljer

Colonial twin room

‘Experience’ i hotellnamnet gör mig nyfiken och redan vid incheckningen får jag en hint om vad detta innebär. Ambitionen är att ge gästerna en totalupplevelse av Quito men i synnerhet kvarteren kring San Marcos som alltid varit en samlingspunkt för artister, musiker och författare. Eftersom jag var på besök strax innan jul blev jag serverad en traditionell dryck som påminner mycket om vår glögg. Varm och spetsad med lokal sprit. Eftersom personalen i lobbyn insisterade på att drycken var bästa receptet mot den höga höjden så kunde jag givetvis inte säga nej till en påtår. Dagen därpå fick man en kort introduktion till den klassiska Quito-glassen ‘helado de paila’ – kul att få se urgamla metoder för att göra riktigt god glass!

På eftermiddagen passade jag på att spatsera runt i San Marcos-kvarteren som är en del av Quitos koloniala stadsdel. Man känner verkligen historiens vingslag när man ser de de vingliga kullerstensgatorna och de färglada husen. Dagtid känns det tryggt att promenera omkring i området, dock blir det väldigt mörkt på kvällarna och då kan det vara bra att ta taxi eller promenera i grupp.

Lokalt hantverk

I San Marcos-kvarteren finns små butiker med hantverk, choklad och kaffe

Färgglada hus

Välbevarade hus, kullerstensgator och små butiker

Grönt hus

En snygg port i ett grönt hus

Om man besöker Quito ska man absolut avsätta en heldag för att utforska staden tillsammans med en lokal guide. Det är ett fantastiskt sätt att få en bra uppfattning om staden och komma nära inpå lokalbefolkningen. Genom vår lokala partner kan man också göra olika ‘mikroupplevelser’ i kvarteren kring San Marcos. Exempelvis så besökte jag en lokal biodlare som producerar helt fantastisk honung av olika kvaliteter. De tillverkar också ekologisk tvål och jag får en snabbkurs i hur denna procedur går till. Kul, avslappnat och lärorikt.

Min nästa mikroupplevelse blir att besöka en lokal finsnickare – något som visar sig vara både intressant och inspirerande. Inte för att mina snickeriskills är någonting att skryta med men det kanske är därför det blir extra spännande. Han berättar om olika uppdrag för stadens kyrkor, där hans specialkompetens att montera bladguld blir en viktig detalj i renoveringen av dessa kyrkor. Han tillverkar även fina små skrin, byråer och lådor. Ofta med olika lönnfack som förr i tiden användes för att gömma smycken och pengar.

Låda med lönnfack

Vi ordnar små mikroupplevelser när du besöker Quito

Efter dessa trevliga upplevelser promenerar vi ner till de mer centrala delarna av Quitos historiska kvarter. Här blir det besök i kyrkor och katedraler men även stopp på intressanta och historiska platser. Här finns en rik historia som börjar med nomadstammar som koloniserar staden under det första årtusendet. Därefter intar Inkafolket staden för att sedan bränna staden när spanjorerna var på väg att inta den.

Efter ett par timmars promenerande i gamla fina kvarter beger vi oss till ‘Mitad del mundo‘ – Jordens mitt. Resan tar cirka 50 minuter men det kan ta längre eller kortare tid beroende på trafiken. Själva upplevelsecentrat kring ekvatorn är ganska turistigt men jag tycker ändå att det var en intressant utflykt att göra. Man får se lite experiment som relaterar till ekvatorn och man kan även få en stämpel i sitt pass som visar att man besökt ekvatorn.

Balansera på ekvatorn

Jordens mittpunkt – ekvatorn

Som avslutning på en lång dag åker vi tillbaka till Quito och tar en kaffe på en utsiktspunkt som ger en makalös vy över staden. Tanken var att vi skulle åka kabinbanan upp till Cruz Loma, 4000 meter över havet men vi hinner aldrig med detta. Nåja, någonting får man spara till nästa gång.

Panoramavy över Quito

Panoramavy Quito

Quito

Quito

Quito en söndag

Gamla stan Quito

Prisnivån i Quito är låg och här finns mycket att fynda. Smycken, hantverk och textilier kan fyndas och man kan hitta bland annat filtar av alpacaull av fin kvalitet.

Vi kan även arrangera andra utflykter, exempelvis till staden Otavalo som har en hög andel ursprungsbefolkning. Här finns bland annat en fin marknad där man kan handla lokalproducerade tyger, oftast i väldigt färgglada mönster.

Vill man utforska Ecuador ytterligare finns fantastiska möjligheter att kombinera med Amazonas där det finns ett antal högklassiga lodger som ofta har en tydlig eko-prägel.

Galapagos lyxigaste yacht

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor