Sapmi Nature Camp, Gällivare

Sugen på äventyr i den svenska vildmarken? Sápmi Nature Camp är ett intimt, ekologiskt hållbart och småskaligt läger som erbjuder samisk glamping (glamorös camping, enkelt uttryckt). Det är beläget norr om polcirkeln, utanför Gällivare och Jokkmokk, i Världsarvet Laponia.

Sápmi Nature Camp ägs och drivs av samen Lennart Pittja som växte upp i en renskötarfamilj i Unna Tjerusj sameby. Betesmarkerna har nyttjats i tusentals år av samerna. Sápmi Nature Camp är noga med att bedriva en ansvarsfull turism som inte stör renhjordarna och betesmarkerna. Man önskar sprida kunskap om hur samerna lever – och har levt – genom historien.

En vistelse här i naturen blir givetvis bäst tillsammans med de samer som är födda och uppvuxna i området. Här får du lära dig om naturen och livet norr om polcirkeln och hur du håller brasan och kaminen vid liv. Du får också koppla av och njuta av lugnet och komforten på denna unika plats. Dygnet runt finns det alltid personal på plats för din säkerhet, men också för att lära dig mer om Sápmi.

Eftersom verksamheten är liten och är mån om miljön och naturen är det mellan 2-10 gäster här åt gången. Det är så långt från massturism man kan komma. Upplevelsen skall vara personlig, bekväm och intim. Du får chansen att lära dig om den samiska kulturen, hur du håller elden vid liv i spisen. Belysningen i lägret består av solpaneler, stearinljus och fotogenlyktor. Men här finns ingen el. På natten värms du av en så du håller dig varm – oavsett temperaturen utanför.

Sapmi Nature Camp är idealisk för att uppleva det arktiska ljuset – med lite tur spelar norrskenet på natthimlen. Eftersom gatljusen är många kilometer bort finns här goda
chanser till att uppleva norrskenet, månljuset och stjärnhimlen.

En vistelse inkluderar alltid en värd, logi, måltider och lån utrustning som varma vinterkläder, skidor och snöskor.

Kom in i värmen!

Kom in i värmen!

Lägret sett från ovan

Lägret sett från ovan

Vidsträckta områden med is och snö

Vidsträckta områden med is och snö

Mat och boende

Lägret består av nybyggda ‘dubbelrum’ i form av lavvu-tält (tältkåtor, liknar en tipi) inredda med bekväma dubbelsängar, varma kaminer och mysig inredning inspirerad av naturen och den samiska kulturen. Vart och ett av de fem rummen är fristående. En modern förbränningstoalett finns att tillgå i lägret. Maten och måltiderna tillagas i timmerstugan och serveras av personalen i lägret. Du kan som gäst delta i matlagningen. Ingredienserna och måltiderna baseras på det samiska köket där fisk, ren och älg kompletteras med bär och örter från området.

Inifrån stugan

Inifrån stugan

Fika i det fria

Fika i det fria

Att hitta på

Vilka aktiviteter ingår i priset på denna glamping-upplevelse på Sapmi Nature Camp?

Först och främst vill man dela med sig av kunskapen om ursprungsbefolkningen i denna del av världen. Detta med en minimal inverkan på naturen, renskötseln och miljön. Att komma hit är bara det en upplevelse i sig själv.

Här är några exempel på vad som ingår i priset och som du kan göra på egen hand:

Skidåkning

Åk längdskidor i trä i orört vinterland. Du får en inna du beger dig iväg en snabbkurs i hur det går till och vad du skall tänka på. Förr i tiden var detta det transportsätt samerna använde i området. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Snöskor

En tur med snöskor i de orörda skogarna som omger lägret. Området runt Sápmi Nature Camp är rikt på arkeologiska fynd och du får se en del av dessa under utflykten.

Trekking

Vandra längs en slinga runt om lägret, som inkluderar den istäckta Luleälven. Många ögonblick och ställen att fotografera och det är en relativt enkel trekking. Slingan är förberedd under vintern men vid kraftiga snöfall som pågår i flera dagar kan det krävas skidor eller snöskor för att ta sig fram.

Vad gäller aktiviteter har man också ett mycket nära samarbete med Arctic Retreat (OBS! Dessa ingår inte i priset):

Längdskidåkning i skogen
Längd: 3h, fika inkluderad

Skidåkning i skogen är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen i Lappland. Efter att ha blivit utrustad med vinterkläder och skidor kan du njuta av en tur i skogen. Guiden visar dig spår och spillning djuren efterlämnat. Har man tur kan man få se älg.

Promenera med snöskor
Längd: 3h, fika inkluderad

Snöskor är ett bra sätt att ta sig fram över snön vintertid. Följ med guiden på en tur i den lokala skogen och se spår efter djurlivet. Lär dig mer om naturen och den arktiska miljön. Du får lära dig att laga en varm dryck på denna tur.

Besök hos en samefamilj
Varaktighet: 4h. Inkluderar guidad transfer, lunch, besök hos renar

Träffa den samiska familjen Eriksson där Lars berättar om samekulturen – både hur det var en gång i tiden och vilka utmaningar de står inför idag.

Jokkmokks samekultur
Längd: 2,5 timme på plats 75 mins transfer enkel väg.

Inkluderar traditionell lunch, möte med renen, lyssna på den traditionella jojken
Vi reser till Jokkmokk och tillbringar ett par magiska timmar i samelägret. Möt renen och njut av god lunch tillagad över öppen eld i kåtan. Lyssna till jojk (traditionell musik) och olika samiska berättelser.

Snöskotersafari
Längd: 3,5 timmar, guide och lunch ingår

Snöskoter är ett roligt och spännande sätt att utforska naturen och vinterlandskapet. Lär dig köra dessa kraftfulla maskiner längs stigar, genom skogen och över istäckta sjöar. Det finns chans att se ren och andra vilda djur. Två personer per snöskoter gäller, om man inte kommer överens om annat. Små barn kan åka i en släde bakom snöskotern.

Upplev norrskenet på snöskor
Längd: 2h, fika ingår

Att beskåda norrskenet är en fantastisk upplevelse. På med snöskorna i kvällsmörkret så beger vi oss iväg. Du får låna de kläder och utrustning som krävs. Norrskenet är bedrägligt och ibland svårfångat. Det blir en fin tur med stjärnskådande och guiden berättar historier.

Åk hundsläde
Längd: 2,5h plus 30 min transfer per enkel väg. Fika ingår.

Du får en mysig upplevelse tillsammans med hundarna och föraren som tar dig över de istäckta sjöarna och snötäckta skogarna. Guiderna äger själva företaget och tar väl hand om dig. Lär dig mer om hundarna, hundspann och naturen.

Kör hundsläde
Varaktighet: 2,5h med fika, 3,5h med lunch eller en 6 timmars heldagstur med lunch. Transfer tillkommer med ca 30 min per väg.

Ni träffar hundarna, gör dem beredda, får instruktioner om hur släden fungerar såväl hur man kontrollerar densamma. Mani åker sedan ut i den orörda vildmarken med en person som kör spannet och den andra sitter på släden. Ni turas om att köra.

Älgsafari
Längd: 3h inklusive lunch

När vintern och snön gör sitt intåg flyttar älgen in i älvdalen och söker föda i skogarna. Med litet tur är det lätt att upptäcka och observera dessa i deras naturliga miljö. Utflykten sker med snöskoter och släde. Det blir även lunch vid lägerelden.

Fotografera norrskenet
Längd: 2h

Du blir upphämtad av en professionell fotograf som tar dig ut på turné i kvällsmörkret. De bästa ställena ligger på en timmes avstånd från lägret. Lär dig att fotografera detta fantastiska naturfenomen. Du tar med dig din egna kamera, stativ och minneskort. Man fotografera norrskenet manuella inställningar på kameran. Förfriskningar (varma drycker och fika) serveras under kvällen.

Pimpelfiske
Längd: 3h. Fika ingår.

Ge dig ut på den tjocka vinterisen och prova på pimpelfiske, vilket är mycket avkopplande med all vacker natur runt omkring dig. Se till att ha varma vinterkläder. Borra sedan ett hål i isen, stoppa i betet och locka till dig fiskarna.

Skapa isskulpturer
Längd: 2h. Fika ingår.

Se detta som en form av ‘polar-terapi’. Tiden försvinner fort medan du försöker förvandla ditt isblock till ett konstverk som senare skall visas upp i restaurangen på kvällen.

Hästridning
Längd: 2h timmar plus transfers. Inkluderar guide och hjälm. Från 8 år max 6. Pris på förfrågan.

Upplev den unika naturen och den underbara utsikten medans du rider på vackra och lugna hästar i maklig takt. Under utflykten blir det en paus med medhavd fika och vila.

Lär dig baka svenskt
Längd: 1,5 h. Ingen åldersgräns.

Lär dig baka kanelbullar och äkta svensk ‘fika’ tillsammans med vår kock.

Massage
Längd: 60 minuters massage per person. Minst 2 personer.

Njut av en klassisk svensk massage. Vill man ha det mer privat kan man erhålla massagen i stugan eller rummet. När den ena personen njuter av massagen, kopplar den andre av på uppvärmd madrass eller i jacuzzin under tiden.

Läge

Lägret är beläget i Lappland – norr om polcirkeln, utanför Gällivare och Jokkmokk, mitt ute i Världsarvet Laponia.

Närmaste flygplats: Lapland Airport (10 minuter med bil från Gällivare)

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor