Sri Lanka; koncentrerad reseglädje

Sri Lanka bjussar på stränder, teplantager och djungel, krydda detta med en kittlande kultur, det kulinariska, det exotiska och det vilda, plussa på med en stolt, välvillig och karismatisk befolkning vars värme och vänlighet smittar av sig från första stund så har du ett land som är värt att krydda sitt liv med.

Vi får direkt en föraning om att vår rundresa på Sri Lanka mer kommer att handla om välbefinnande än adrenalinkickar, mer om vänliga samtal än stoj och glam. Det räcker med att kliva ur planet i Colombo för att känslan av välmående och lugn ska infinna sig. Sri Lanka är ett resmål som griper tag och ger en upplevelse utöver det vanliga. Det är ett resmål som ger tillbaka med besked.

Drömmen om paradiset
Sri Lanka har ett vackert landskap med allt från hav vars vågor smeker exotiska stränder till höga berg, hisnande natur och en antik kultur. Vare sig man är ute efter äventyr eller avkoppling finns här något för alla. Sri Lanka är det där orörda paradiset man alltid letat efter.

Inbördeskriget
Det är bara sju år sedan Asiens längsta krig tog slut. Inbördeskriget pågick i mer än 25 år och en av konsekvenserna var att turismen aldrig gavs möjlighet att ta fart. Tsunamin 2004 slog också hårt mot kusterna. Men landet börjar nu sakta komma på fötter. Massturismen har ännu inte fått fäste, utom på några kustnära samhällen i sydväst.

En illaluktande upplevelse
Vårt första möte med människor och dess vardag får vi Negombo, som ligger 50 km nordöst om Colombo. Fiskmarknaden är något speciellt. Att se 100-talskvadratmeter med nyfångad fisk ligga för tork på stora dukar på stranden är en upplevelse både för näsan och ögat. Att äta den torkade fisken är en minst sagt annorlunda smakupplevelse.

Här går kvinnorna runt med van, kunnig och kritisk blick och väljer bland nyfångade fiskar av alla de slag. Det är marknad som är väldigt långt ifrån våra egna, näst intill sterila saluhallar. Men det som kanske gör störst intryck är den glada och vänliga stämningen. Allt känns familjärt och mycket välvilligt och även vi storögda, nyfikna turister får ta del av glädjen och vänligheten. Det värmer frusna själar från Sverige. När du är i Negombo, passa på att ta en båttur på the Dutch Canal.

En välbevarad och välbevakad tand
Sri Lanka, med sin vackra, varierade natur, sina sköna stränder och dramatiska historia är inte rakt igenom ett enkelt resmål. Men det som tar tag och ger en upplevelse utöver det vanliga är värt all extra ansträngning. Lugn och ro står högt i kurs i Sri Lanka och kallas ibland ”Indien Light”.

Kandy – en stad mitt i landet är, ett samhälle som det sägs är vacker även när det regnar. Kandy är en riktig stad som ligger på 500 meters höjd och cirka115 km från Colombo. När du är här befinner du dig nästan mitt i landet och i det som en gång var landets huvudstad. Det mest signifikanta för staden är Kandy Lake. En promenad runt den lilla handgrävda sjön är en fridfull upplevelse. Den vackraste delen är området där ”The Tempel of the Sacred Tooth Relic” ligger.

Det är templet som lockar turisterna till Kandy. Templet Sri Dalada Maligawa är en vallfartsort som lockar lika många turister som buddhister. Det är fridfullt trots alla de bussar som kör på gatorna intill. Tanden får du dock inte se, den är förvarad i en gyllene ask som är formad som en stupa och denna ask innehåller sex allt mindre askar. Tänk på att klä dig så att knä och axlar är täckta.

På hög höjd
Den mycket vackra och slingrande vägen mellan Kandy och Nuwara Eliya klättrar som högst till nästan 2000 meter över havet. Vägen vindlar sig genom jadegröna teplantager som täcker de böljande, mjuka bergen. Grönskan i det kuperade landskapet är slående. Det är ett vykort från denna trakt som du sätter upp på kylskåpet där hemma. Det är en mycket vacker resa. Överallt ser man teplockerskor, ofta tamilska kvinnor i färggranna saris, som med små kvicka rörelser plockar de tre översta bladen på varje planta.

Te är en av Sri Lankas största exportvaror, men tiderna är svåra. Exportmarknaden har förändrats. Syrien som tidigare var en av de stora importörerna, köper inget idag. Ryssarna beställer mindre än tidigare. Och engelsmännen använder numera tepåsar. Påste är inte något vår guide gärna befattar sig med. Teet som hamnar i påsarna kallas för dust och är det som blir över när man tagit hand om det “riktiga” teet. Vår guide berättar att man har oerhört hög kvalitet på sitt te. ”Våra teblad väljs ut och plockas för hand, säger han. Stanna gärna vid en teproducent så får du en kort beskrivning av hur tebladen tas om hand. Här kan du också köpa högkvalitativt té till bra priser.

Det blå tåget
Passa också på att stanna i Ella och spana efter det blå tåget som går mellan Ella och Kandy. En tågresa som i många sammanhang utnämnts till världens vackraste och det är lätt att förstå varför. Vi ser tåget från en utsiktsplattform utanför Ella.

En servitör vid plattformens restaurang berättar att tåget kommer att passera om några minuter. Det är med stor stolthet och iver han pekar på det när det i maklig takt kämpar sig upp för den tät beväxta och djupt gröna bergssluttningen. Det är lätt att förstå varför det anses som världsunikt i sin skönhet. 

Engelska influenser
När vi närmar oss Nuwara Eliya är vägen kantad av salustånd där det säljs allehanda  grönsaker. Vägen är svindlande och vacker. Det finns bra ställen att stanna på för att ta vackra bilder över bergen och dalarna. Om du stannar för att fotografer teplockerskor så vill de ofta ha en liten slant för att de ställer upp. Ge dem det, de har ett hårt jobb.

Nuwara Eliya är en mycket engelskinspirerad stad. Det var här engelsmännen slog sig ner. Skälen till det var två, dels var det för att man här anlade de första teplantagerna på Sri Lanka men också för att staden har ett mycket behagligt klimat. Den engelska influensen märks tydligt inte minst genom Grand Hotell och staden golfbana. Grand Hotell och parken runt hotellet andas på alla sätt engelsk kultur.

Flygande hundar
Yala nationalpark är en av flera nationalparker i söder. Ett måste om man befinner sig på sydöstra Sri Lanka, men missa inte, vid kvällningen, att ta dig till området alldeles i utkanten av Yala där du har möjlighet att se hur 10,000-tals flygande hundar (världens största fladdermus) vaknar till liv för att ge sig ut på sin nattliga jakt efter frukt. När de lämnar sitt daghärbärge väntar stora flockar av små vita hägrar att ta deras plats under natten. I träden intill vilar mängder av pelikaner. En unik och speciell upplevelse.

Yala nationalpark – djungelboken på riktigt
Sri Lankas natur överraskar mer än en gång, genom sin rika variation. En safaritur i Yala nationalpark är en mäktig upplevelse. Djurlivet är omfattande, elefanter, påfåglar, vattenbufflar, rovfåglar, sambarhjortar och den kraftiga vildoxen som kallas gaur och inte minst färggranna småfåglar.

Efter en färd genom en skogsdunge med vår jeep breder plötsligt en savann ut sig runt en sjö. Här står en elefant och lojt svalkar sig. En mungo tittar nyfiket på oss. Gigantiska krokodiler dåsar på en sandbank. En kungsfiskare som glimmar i grönt och blått visar upp sig i alls in prakt. Det känns som djungelboken på riktigt.

Vi får dock inte se leoparden ett av jordens mest framgångsrika djur. Ingenstans blir den större än här. Här finns fler leoparder per kvadratkilometer än någon annanstans.

Yala- Benttota
Att åka bil från Yala till Bentota som ligger 1,5 timmar söder om Colombo skulle kunna jämföras med att bila längs italienska och franska Rivieran. Samhällen ligger på rad alldeles intill havet. Vissa samhällen är rejält utbyggda. Det är lätt att föreställa sig hur charterhotellen så småningom kommer att breda ut sig här, men där är vi inte ännu.

Här finns en betydligt större vana vid turism än på östsidan Här duggar det tätt av västerländska turister och ungdomar med surfbrädan under armen eller fastspänd på scooterns speciella surfställ. Samhällena ligger länkade tillvarandra som för att omfamna varje meter av de vidsträckta stränderna och allt man tänker på är de tre s:n: sun, sand and surf. Man förstår varför många väljer att komma tillbaka år efter år.

Strosar i smala gränder
På vägen upp mot Bentota (välj kustvägen, inte motorvägen) stannar vi till i hamnstaden Galle, eller rättare sagt i den muromgärdade del som heter Galle Fort. Befästningen började byggas av portugiserna på en halvö i slutet av 1500-talet, och byggdes ut av holländarna som tog över staden 1640.

I dag finns Galle Fort på Unesco:s världsarvslista. Det är en mysig plats, där vi strosar i smala gränder som är fyllda av småbutiker, restauranger och kaféer. Galle har blivit ett trendigt samhälle med små designbutiker och mysiga restauranger med en mångkulturell cusine på menyn.

Bentota
Den slutliga destinationen är Bentota. Här finns landets bästa stränder. Hotellen ligger på rad, men ändå inte på ett sådant sätt att de stör den vackra strandlinjen. Kanske för att man inte får bygga hus högre än palmer. Stränderna känns oändliga och du behöver verkligen inte trängas med andra badsugna människor. Här har du också möjlighet att gå på surfskola. Vågorna verkar anpassade för nybörjare, de duger fint att pröva sin balansförmåga på, men de är inte så höga att det känns avskräckande på något sätt.

Bentota är en lugn och trevlig plats. Vi hittar flera trevliga restauranger alldeles invid vattnet. Den lilla staden blir en påminnelse om att livet i Sri Lanka ofta ser väldigt annorlunda ut när man tar sig utanför stadskärnan. Vid en promenad en liten bit utanför staden upplever vi lugnet. Vi möter ständigt blyga men varma, vänligt leende människor i vackra färgstarka textilier. Man känner att det verkligen varmt välkomna.

Colombo en kontrastrik stad
Colombo är landets största stad och kan upplevas som stökig och ganska svår för förstagångsbesökare. Det finns ingen tydlig stadskärna, trafiken är hetsig och gatorna går härs och tvärs utan något till synes logiskt system även om de är indelade i ett antal zoner. Men det är inget som man som turist har någon direkt nytta av. Det som direkt slår en är att staden förefaller vara inne i ett mycket expansivt skede, det byggs överallt. Men huvudstaden är, precis som övriga landet en mångfacetterad stad. En stad med en spännande mix av olika kulturer och man upplever hur de portugisiska, holländska och engelska kolonisatörerna har satt prägel staden, även när det gäller arkitekturen. 

Det är dags att åka hem
För en turist erbjuder Sri Lanka allt, vilket gör det till en destination som passar alla typer av resenärer – från backpackers till pensionärer. Det finns så mycket att göra, se och uppleva. Lugn och ro står högt i kurs i Sri Lanka som ibland kallas ”Indien Light” och ännu oftare beskrivs som en maklig kusin till Thailand. Det stämmer på alla sätt. Maten är mycket läcker med sina kryddiga influenser från Indien.

Sri Lanka är inte inställsamt men det är alltid förföriskt. Det saknar inte attityd. Det är lättåtkomligt men inte alls iordningställt. Det är fridfullt. Rogivande. Naturskönt. Den vänliga lokalbefolkningen är fortfarande lite blyg inför turister. Vi njuter av den ännu slumrande skönheten, inte minst längs de södra kusterna. Allt känns fortfarande småskaligt. Det är hit du ska resa när frosten biter tag i näsan, du vet vid den tiden när mörkret faller innan det blivit ljust.

Sri Lanka är det perfekta vinterresmålet. Här hittar du en stor varm sol som lyser från en knallblå himmel. Turkosblått vatten som med ett lätt fräsande ljud slår mot den mjuka sandstranden. Här vajar palmerna lojt i den lätta brisen. Här kommer mörkret fort, men värmen släpper aldrig taget.

Kanske känner du dofter av koriander, chili och kardemumma. Den kalla Lion-ölen dricks direkt ur flaskan. Människorna är vänliga, maten är delikat och pengarna räcker långt.

Hur många facetter har Ko-I-Noor?
Fullmånens bleka sken silar ner mellan de vajande palmerna. Det är dags att ta farväl av denna juvel i Indiska oceanen.

Hemma från Sri Lanka med en hud som lyser gyllenbrun känner man att det är något annat som lyser starkare. Något som glöder inifrån och ut. Man går omkring med det där introverta leendet som bara en solblek och soltörstande svensk kan åstadkomma Man kan bara konstatera att man har befunnit sig i ett paradis i Indiska oceanen. Det blir knappast bättre och vackrare än så här.

Bigger bang for the buck
Låt oss till sist lägga till en starkt bidragande orsak till att vår resa blev det den blev. Tack Annika på Moments för ditt engagemang. Du följde alltid upp det du erbjudit, både före och efter resan. Du och dina kollegor ordnade en resa som på alla sätt gav oss ”bigger bang for the buck”.

Alf och Renée Lernestam & Lennart och Ewa Waern

Skrivet av: Alf, Renée, Lennart & Eva

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Resa till Sri Lanka, 10 nätter

Sol och bad är ju alltid underbart, men VAR man lägger sin handduk är långt ifrån oviktigt. Och vad vore lata dagar i solen om det inte fanns spännande aktiviteter att varva med? På Sri Lanka hamnar du mitt i målbilden direkt.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Sri Lanka, 12 nätter

På denna fantastiska rundresan får du uppleva en undangömd pärla i kombination med ett av de nyaste, snyggaste hotellen vi sett på Sri Lanka. Utöver detta lovar vi att Sri Lankas vackra natur kommer att göra intryck som varar länge...

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Kombinationsresa Sri Lanka & Maldiverna

Paradis möter Paradis. Njut av en fantastisk kombinationsresa och upplev både Sri Lanka & Maldiverna.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Sri Lanka, 7 nätter

Denna spännande rundresan bjuder på några av Sri Lankas vackraste platser där underskön natur blandas med kristallklart vatten och vidsträckta sandstränder.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness