The Brando – paradiset där dröm blev till verklighet

Paradiset där dröm blev till verklighet” är ett passande sätt att sammanfatta det unika hotellet The Brando med. Den lilla ön Tetiaroa och dess vackra bevarade atoll och lagun blev inte bara inspelningsplatsen för filmen ”Mutiny on the Bounty” utan väckte även skådespelaren Marlon Brandos drömmar om att göra denna ö till sitt hem, och sedan utveckla världens första miljövänliga tillflyktsort. Från att ha varit en av de många avlägsna och nästan otillgängliga öarna i Franska Polynesien, så har Tetiaroa nu förvandlats till ett miljövänligt paradis där besökare, anställda och till och med forskare lever i harmoni tillsammans i Stilla havet.

The Brando är en unik lyxig tillflyktsort på en av de vackra öarna i Franska Polynesien – en atoll bestående av ett dussin små öar omgivna av en glittrande lagun ca 50 km nordöst från ön Tahiti vid namn Tetiaroa. Bara att ta sig till den här ön och hotellet är en resa i sig då det endast går att ta sig dit med ett privatplan. Men med tillflyktsortens 30 villor och vita stränder så är det definitivt värt resan!

 

The Brando resort från ovan

The Brando är ett av de första och ledande miljövänliga hotellen i världen.

 

Ön Tetiaroa är kanske mer känt under namnet Marlon Brando’s private island, och är en plats gjord för kungligheter. Platsen ansågs tidigare vara ett paradis för de rika och förmögna då det fungerade som ett sommarresidens för Tahitis föregångna ledare och kungar. Men efter att det i flera år har varit onåbart för allmänheten så har det här ändrats när det miljövänliga och lyxiga hotellet The Brando öppnade upp sina portar. En av anledningarna till att det har varit så svårt att ta sig dit är just för öns läge då det ligger så pass långt bort från ön Tahiti att ön har blivit uppkallad efter avståndet: Tetiaroa betyder ”på avstånd”.

 

Poolen på Brando Resort.

The Brando Resort.

 

Men innan det gick att ta sig hit med flygplan så har människor färdats hit på andra vis i flera milleniums tid. De första människorna som tog sig hit guidades av stjärnorna när de tog sig över vattnet på deras kanoter för över 4000 år sedan. De färdades över det öppna havet fraktandes på kokosnötter, bananer, brödfrukter, kycklingar, grisar och andra varor för att överleva färden dit.

Mycket senare började européerna utforska dessa delar av världen i jakt på kunskap. Den mest berömda av de alla var Kapten James Cook som kom till Polynesien år 1769. Men trots européernas störningar så har Tetiaroa fortsatt att vara heligt för dess lokala invånare. På denna ö skapades en plats för lugn, ritualer, och tabu, där det sades att gudarna och deras förfäder kunde komma ner till ön och besöka dess tempel.

 

Ön Tetiaroa och dess vackra turkosa lagun.

Ön Tetiaroa och dess vackra turkosa lagun.

 

Flera år senare som de euroepiska utforskarna kom till Tetiaroa, så kom Marlon Brando då han åkte runt bland öarna för att leta efter inspelningsplatser för sin film Mutiny on the Bounty (1962). Och förutom att hitta en inspelningsplats för sin kommande film så hittade han även kärleken här – både kärleken i en plats och i en kvinna. Kvinnan hette Tarita Teriipia som var den vackra kvinnan från Tahiti som spelade tillsammans med honom själv i filmen: hon blev hans tredje fru och livs kärlek. Faktum var att Brando blev så betuttad i platsen att han strävade efter att köpa hela ön Tetiaroa. Ön hade tidigare ägts av den kungliga familjen och sedan blivit privatägd av flera andra innan Brando, och han mötte mycket motstånd i sin kamp att köpa ön. Men efter flera misslyckade försök så lyckades han till slut köpa ön år 1966. Under åren blev Tetiaroa hans egna lilla paradis borta från livet i Hollywood, och hans livslånga dröm var att hjälpa till att bevara denna atolls rena och nästan orörda flora och fauna. Han drömde om ett hållbart och ekologiskt liv på öarna, och efter hans död år 2004 så har hans dröm gått i upplevelse.

 

Marlon Brando och hans fru Tarita Brando.

Marlon Brando och hans fru Tarita Brando.

 

Innan Brando dog så försökte han uppfylla sin dröm att bevara den naturliga skönheten som fortfarande fanns på de Polynesiska öarna. Han var även övertygad om att de små öarna i denna atoll kunde bringa världen en liten bit av paradiset, precis som den hade gjort för honom. Så, år 1999 frågade han Richard Bailey som delade samma dröm som han själv och som tidigare hade varit med och skapat några av Tahitis bästa tillflyktsorter, om han kunde hjälpa honom att uppfylla hans dröm. Tillsammans strävade Brando och Bailey efter visionen att skapa en av världens första och ledande miljövänliga tillflyktsorter – en ö där innovativa nya teknologier skulle möjliggöra en självförsörjande lyxig miljö för hotellets gäster, invånare och för vetenskaplig forskning. Hotellet The Brando är arvet efter den delade vision.

 

The Brando resort

The Brando är ett av de första och ledande miljövänliga hotellen i världen.

 

Efter Brandos död så har The Pacific Beachcomber Group utvecklat The Brando Resort efter skådespelarens vision. De strävar efter att vara den lyxigaste miljövänliga tillflyktsorten på hela planeten och har byggts därefter. Det har byggts med det högsta miljöstandard och har blivit tilldelad ett LEED Platinum Certification. Hotellet strävar även efter att vara 100 % beroende av miljön. Den elektriciteten som används här kommer från deras solpaneler och de använder generatorer tankade med kokosolja. Till och med deras luftkonditionering är beroende av miljön då det används havsvatten för att kyla ner rummen på ett effektivt och ekonomiskt sätt! Tillsammans med Tetiaroa Society, en regional organisation som är dedikerad till att forska om, undervisa i och bevara den Polynesiska atollen, så har The Pacific Beachcomber Group skapat denna miljövänliga tillflyktsort. På själva hotellet finns det även ett forskningscenter där vetenskapsmän från hela världen gör research på atollen och dess miljö både på land och dess vatten, och hur de kan bevara denna på bästa möjliga vis.

 

Strand på Tetiaroa

Slappna av på Tetiaroas välbevarade vackra strand och vatten!

 

Denna lilla ö, men stora paradis, lämnar inte mycket koldioxidspår efter sig, så det kommer inte du heller göra när du gör ett besök hit. Här har bokstavligen drömmar gått i uppfyllelse och kommer fortsätta att göra detta och sträva efter att rädda och bevara denna vackra del av vår planet!

 

 

Ön Tetiaroa och dess vackra turkosa lagun.

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan