Coola designhotell del 1  – The Vault / Hotel Karaköy, Istanbul

I en unik blandning av traditionell och modern kultur finns detta coola designhotell The Vault Istanbul, eller The House Hotel Karaköy som det också kallas. Beläget i stadsdelen Karaköy och på den gamla bankgatan Bankalar Caddesi, i en historisk byggnad från nyrenässansen, bjuder The Vault in till en luxuös vistelse i ett av Istanbuls sprudlande kulturområden!

I det lovande området Karaköy i Turkiets huvudstad Istanbul finns designhotellet The Vault Karaköy The House Hotel, beläget vid det bohemiska Pera och hamnen Galata. Byggnaden har efter en del renoveringar fått behålla sitt ursprungliga utseende, och dess exteriör samt interiör har inspirerats av bankvalven som finns i byggnaden. Arkitekten Mimar Han Tümertekin och Sinan Kafadar har tillsammans skapat ett hotell som osar lyx och välfärd, och lockar både privata resenärer samt firmor som letar efter företagsresor till Turkiet. Och det kanske inte är så förvånande med bland annat The Vaults samling av ovanliga böcker om konst, kultur och musik i hotellets lounge, samt det lovande området Karaköy som bjuder in till en exklusiv vistelse i Istanbul.

 

Stadsdelen Karaköy i Istanbul

Karaköy ligger i området Beyoglu i Istandbul, vid hamnet Galata, och denna stadsdel hyser en omfattande blandning av traditionell och modern kultur. Här längs de smala gatorna jobbar affärsmän sida vid sida med moderna kaféer och gallerier, och de bohemiska butikerna fylls med lukterna från de traditionella bagerierna som kallas för pastaneler. Karaköy var förut hem för Istanbuls minoriteter, bland annat greker och italienare, men har även varit ett ledande center för banker under 1800-talet. Men idag sprudlar Karaköy av kultur och här kan man spendera timmar i butikerna, restaurangerna och de historiska platserna – ett perfekt läge för designhotellet The Vault som garanterat inte kommer att låta sina gäster ha tråkigt på sin resa till Turkiet!

 

Utsikt över stadsdelen Karaköy

Skön utsikt över stadsdelen Karaköy och hamnen Galata från hotellet!

 

The Vaults historia och arkitektur

Tack vare The Vaults fantastiska läge så bjuder ett besök hit in till en unik resa till Turkiet, som kommer att bjuda på en magisk blandning av flera olika världar: en blandning av modernt, traditionellt och bohemiskt. Hotellet är byggt i en byggnad från nyrenässansen år 1867, och är ett magnifikt verk gällande samtida design och konst. Med dess 61 gästrum och 5 sviter erbjuder The Vault en unik och lyxig tillvaro för resan till Istanbul.

Det är företaget Yilmaz Ulusoy Holding Inc. som bestämde sig för att köpa den historiska byggnaden i Karaköy för att göra om det till ett hotell. Byggnaden hade namnet Sümerbank och var, som det kanske låter lite på namnet, en bank på den historiska gatan Bankalar Street i stadsdelen Karaköy. Sümerbank byggdes år 1867 av den italienska arkitekturen Antoine Tedeschi, och han designade då denna historiska byggnad i nyrenässansstil. Byggnaden har tidigare även varit hem för andra banker så som Deutsche Bank och Ottoman Bank.

The Vault renoverades på begäran av Yilmaz Ulusov Holding år 2010 av den prisbelönta turkiska arkitekten Mimar Han Tümertekin. Tümertekin bestämde sig för att behålla byggnadens ursprungliga utseende, bland annat valde han att ha kvar trapporna och eldstäderna gjorda i marmor och de stencilerade taken. Inredningen står inredningsarkitekten Sinan Kafadar för, som har satsat på att skapa en luxuös känsla med lugnande och natursköna färger så som brunt och grönt; specialtillverkad ljussättning och möbler; samt badrum inredda med antingen grön eller vit marmor.

Designhotellet The Vault har ett utmärkt läge som ger en panoramablick över hamnen Galata, som dess gäster bland annat kan njuta av i restaurangdelen. Och förutom förstaklassrestauranger så finns här andra toppklass faciliteter så som en vinkällare, gym och spa. De stora bankvalven, som hotellets design är inspirerat av, finns kvar i källaren och på bottenvåningen, och är bevarade där för att behålla byggnadens välfärd och status.

 

Exteriören på Vault Hotell, Turkiet

Sümerbank-byggnaden som blev designhotellet The Vault!

 

Bo på The Vault

Hos designhotellet The Vault finns det 61 gästrum och 5 sviter, alla försedda med stora bekväma sängar och otroliga badrum inredda i antingen grön eller vit marmor. Förutom detta har alla rum även en bekväm soffa, värme, skrivbord, minibar och dockningsstation för iPod. I badrummet finns det regndusch och badprodukter från märket Lokum Istanbul.

För de som vill bo lite lyxigare på sin resa till Turkiet så ska man satsa på en av The Vaults 5 sviter. Bland dessa fem så har de den 40 kvadratmeter stora Executive Suite som har sin egen eldstad; den 42 kvadratmeter stora Duplex Suite som har hela två våningar istället för en; samt den 83 kvadratmeter stora Penthouse Suite med en helt otrolig utsikt över stadsdelen Karaköy.

På hotellets restaurang Kasa Lokanta kan gästerna avnjuta utsökta måltider där det går att välja mellan internationella och turkiska rätter. Här serveras även en stor frukostbuffé på morgonen i restaurangens luftiga matsal med sina höga pelare, tak och stora fönster. The Vault erbjuder även en fridfull tillvaro för sina gäster med stora växter, bekväma stolar och ett bibliotek med en samling av modern litteratur. Man kan också välja att koppla av i deras trädgård eller terrass, och med deras 24-timmarsreception så finns alltid personal nära till hands.

The Vault har även ett spa och hälsocenter. Här kombinerar de moderna och traditionella hälsometoder; det finns bland annat ett avslappningsrum, en bastu, ångbastu, massagerum, och ett rymligt gym med all utrustning som du kan tänkas behöva.

 

Ett av gästrummen på The Vault

The Vaults gästrum är inredda i lugnande natursköna färger!

 

Upptäck en annan del av Istanbul

I det lovande området Karaköy kommer du aldrig att vara uttråkad – här finns det mängder av saker att göra, och är en perfekt blandning mellan traditionell och modern kultur. Själva hotellet The Vault ligger på gatan Bankalar Caddesi och längs denna gata finns det mängder av gallerier, restauranger, kaféer och shopping att upptäcka! Karaköy har även en gott rykte när det kommer till mat, så fråga gärna personalen på The Vault om deras favoritrestauranger och kaféer i närheten för att få en genuin turkisk matupplevelse.

Granne med The Vault ligger den gamla banken Salt Galata, en av många före detta bankar som varit på denna gata, som idag är ett konstgalleri och ett kulturcenter. Här hålls flera vernissager om året, så kolla in deras kalender för de datum ni tänkt boka er resa till Turkiet för att se vilka intressanta utställningar de har under den perioden. I närheten finns även muséet Istanbul Museum of Modern Art, galleriet Istanbul’74 där man kan köpa unika souvenirer, eller shoppa handgjorda smycken och accessoarer på Atölye 11 som tidigare varit en ortodox kyrka.

 

Läs mer om The Vault eller The House Hotel Karaköy på deras hemsida.

 

Bildkälla: The Vault/The House Hotel Karaköy

 

 

 

 

Skrivet av: Moments

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan


Liknande Resor