Vår resa till Sydafrika & Mauritius

Vi startade vår planering av resan tidigt 2014 och bokade hela paketet med Moments i april. Moments representant Annika har gjort ett kanonjobb med att hitta en passande resrutt för oss med bra boende och spännande utflyktsförslag.

En person i familjen fyllde jämt och ”fick” resan i present av övriga familjemedlemmar. Vi var 6st förväntansfulla personer i åldrarna mellan 13 och 50 år som åkte ut till Arlanda den 18 december för att resa till Port Elisabeth i Sydafrika där vårt äventyr skulle starta med en safari på Amakhala Game Reserve. Tänk på att Johannesburgs flygplats är stor och det behövs nog minst 2 timmar för att förflytta sig från ankomsthallen, få ut sitt bagage och checka in på inrikesflyget. Proceduren gjorde att vi missade vårt plan och fick boka ett senare plan vilket kostade oss extra och vi inte hann med första safarituren.

I Port Elisabeth hämtade vi ut vår hyrbil begav vi oss mot Amakhala Hlosi Game Lodge. Parken ligger ca 45 minuter från Port Elisabeth om man inte kör förbi den som vi gjorde… I alla fall så kom vi fram till slut och fick ett mycket trevligt mottagande och kände oss som en i familjen. Dessutom kröntes ankomsten av en elefantfamilj som passerade förbi på baksidan av Lodgen. Helt fantastiskt att få uppleva detta efter en lång resa!

Safariupplevelserna och omhändertagandet på Hlosi lodge var fantastiskt. Vi fick se alla ‘stora’ utom leoparden. Till detta alla möjliga varianter av antiloper, giraffer, ”Pumba” m.m. Vår guide var väldigt bra och lärde oss massor om djuren vi fick se.

Efter två fantastiska safari dygn på Hlosi lodge begav vi oss iväg mot Knysna som var vårt nästa stop. På vägen dit passerade vi fantastisk natur med urskogar och djupa raviner. Vägen till Knysna var väldigt bra och vi hade inga problem med att hitta till vårt B&B, Stannards Guest House. Bra boende och trevlig service.

Första dagen tog vi oss ner till Knysna Water Front och njöt av en trevlig kväll där och god mat. Dagen efter tog vi oss till Robberg för en ”promenad” vid halvön för att kika på sälar och vacker natur. ”Promenaden” visade sig vara ganska krävande men det var det värt. Glöm inte att ta med extra vatten då de inte hade något att sälja i parken.

Efter två nätter i Knysna fortsatte vår resa in i landet till Oudtshoorn. Vägen till Oudtshoorn var väldigt vacker och när vi vek av in mot landet var det mycket uppför och fantastiska vyer ut över Indiska Oceanen och höga berg åt andra hållet. Vi lämnade en bördig kuststräcka bakom oss och körde in i landet och möttes av torrare och varmare klimat vilket passar bra för strutsar.

I Oudtshoorn bodde vi en bit utanför staden på De Opstal Country Lodge som ligger nära en strutsfarm som vi besökte. Även här var boendet väldigt bra, rent och fräscht med bra service och god mat. Vi hade en bra guide och strutsfarmar är väldigt vanliga i detta område. De var snälla med djuren men när man sett dem i det vilda så var det stor skillnad.

På juldagen begav vi oss vidare till Stellenbosch. Äntligen vin…! Vi fick rekommendationer att köra på Route 62 och sedan vika av mot Franschhoek (route 43). Denna tripp var väldigt vacker och igen stora förändringar kring klimat då vi lämnade ett torrare klimat bakom oss och kom in i vindistrikten, tjoho!

Vi bodde på Spier Hotel vilket också höll bra standard på mat och boende. Här ägnade vi dagarna åt att kryssa mellan vingårdar och prova goda viner och äta gott. Några tips på vingårdar är Delaire Graff, Backsberg, Haute Cabriere samt La Motte. Vi hann med några till men de nämnda var strået vassare!

Efter två goda dryckesdygn i Stellenbosch är det dags att åka vidare till Kapstaden. Väl framme så var det inga problem att hitta till vårt hotell Winchester Mansions Hotel i Seapoint. Seapoint är ett väldigt trevligt område och det tar ca 45-60 minuter att promenera till Water Front. Hotellet var väldigt gästvänligt där personalen tog mycket väl hand om oss. Det visade sig även som så att hotellets bar var väldigt populär på eftermiddagarna då även solnedgången kunde beskådas från uteserveringen.

Kapstaden bjuder på mycket saker att se och upptäcka. Vi besökte Robben Island, Godahoppsudden via Simonstown, pingviner, District Six-museum, sol & bad vid Clifton Beach 4 samt Camps Bay. Dessvärre kom vi inte upp på Tablemountain pga blåsigt väder.

Vid besökte flera trevliga restauranger vid Waterfront och hade en mycket trevlig nyårsmiddag på Greek Fischerman. En annan mycket trevlig restaurang, Gold serverade god mat från hela Afrika och underhållning i form av sång och dans. Boka tidig middag för att kunna vara med på deras trum-kurs och dans. Vi tycker inte att Gold är någon turistfälla.

Vi hade två fantastiska veckor i Sydafrika där vi inte kan klaga på någonting av vad landet erbjöd oss. Väldigt trevligt bemötande överallt, mycket god mat och dryck, trevliga människor, fantastiskt landskap och väldigt prisvärt. Vi är supernöjda med vår lilla tour från Port Elisabeth till Kapstaden som är drygt 70 mil, men med de stop vi gjorde fick vi se och uppleva väldigt mycket mer av Sydafrika. Alla orterna var väl värda att besöka och vi skulle nog lägga till en dag i Stellenbosch och minska en dag i Kapstaden.

På nyårsdagen var det dags att åka till Mauritius för mer avkoppling. Vi lämnade bilen på flygplatsen och flög till Mauritius. Flygresan tog 5 timmar med Air Mauritius. Ett tips är att boka transport via Moments från början så slipper man förhandla med taxichaufförer på plats. Kortbetalning existerade inte i taxi bilarna utan ”cash is king”!

Vi åkte i två bilar och ena gänget var minst 15 minuter före den andra bilen. Den snabba taxin hade en ”rallyförare” som skulle ‘sätta nytt rekord’ till hotellet… Efter att de i den snabba bilen svalt hjärtat kunde vi checka in på våra rum som var rena och fräscha. Standarden motsvarade 3-stjärningt som Veranda Palmar Beach är. Hotellet ligger på Belle Mare-stranden, på Mauritius östkust.

Veranda Palmar Beach var ett okej hotell men tyvärr behöver större delen av personal och management gå lite utbildningar i hur de skall hantera gästerna. Vi upplevde det som att de flesta inte uppskattade sitt jobb på hotellet och undrade många gånger varför de valt ett serviceyrke…!

Vi hade även svårt att få kökschefen att förstå att vi hade en allergiker i sällskapet och tillslut med hjälp av en annan kökschef som hade förståelse för detta fick de bättre ordning på maten så att alla blev mer nöjda. Eftersom hotellet utger sig för att vara ett All-Inclusive hotell trodde vi att så var fallet. Hotellet har två restauranger och strandrestaurangen kostade extra för maten men dryck ingick. Vad gäller dryck så lokal öl och vin ingick. Rom drinkar och enklare vanliga drinkar ingick vilket var okej. Dock så var vinet under all kritik, mer åt port än rött… Krångligt när det först skall vara all-inclusive och sedan visar sig att allt inte alls ingick?!

Hotellet angav även att smart casual dress krävdes från kl 19. Tydligen var det helt ok med bar överkropp, shorts och linné för hotellet utan att säga till. Helt onödigt att ha med sig kläder för smart casual.

Mauritius passade perfekt för sol och bad men vi jämförde med Sydafrika som vi mer än gärna åker tillbaka till. Vi är inga all-inclusive människor. Mauritius passar nog bättre för den typen av människor men visst fick vi avkoppling.

Tack Annika för att du sydde ihop vår resa och gjorde den väldigt minnesvärd!
We will be back, för fler upplevelser!

Mvh
Marianthi Halfvards m familj

Skrivet av: Marianthi Halfvards med familj

Dela i sociala medier:


Liknande Resor

Paketresa Mauritius, Émeraude Beach

På den kilometerlånga, vita sandstranden ligger Émeraude Beach Attitude där gästerna åtnjuter en hänförande utsikt över det turkosa havet.

Läs mer om resan

Familjeresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Outrigger Resort

Chosefri lyx på Mauritius gröna och sköna sydkust. Upplev havet och korallreven. Smaka den goda maten! Upptäck den lummiga grönskan och kullarna runt Bel Ombre.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Heritage Awali

I harmoni med naturens egen skönhet bjuder Heritage Awali Golf & Spa Resort, Mauritius en magisk plats med exklusiv service och komfort. Vi rekommenderar detta hotellet till familjer och par samt alla som spelar golf!

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Golfresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa till Mauritius, Heritage Villas

Drömmer du om den perfekta villan? Kika då på våra läckra villor i Bel Ombre, på Mauritius sydkust. I omedelbar anslutning har du en fantastisk golfbana och två förstklassiga hotell.

Läs mer om resan

Generationsresor | Golfresor | Grupp & konferensresor

Resa Mauritius, Shandrani Resort

Shandrani ligger på en egen halv-ö på Mauritius sydöstkust. Hotellet är idealiskt för familjer som vill ha en lyxig resa.

Läs mer om resan

Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad

Resa till Mauritius, Pointe aux Biches

Barfota. Ställ redan nu in dig på att ta av dig skorna när du checkar in på hotellet för att sedan ta på dem när det är dags att checka ut.

Läs mer om resan

Familjeresor | Sol & Bad

Bröllopsresa Mauritius

Säg ja. Säg det med ett leende. Gärna på en kritvit sandstrand med det gnistrande blå havet som bakgrund. Vi hjälper er gärna att förverkliga drömmen om ett bröllop på Mauritius

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa Sydafrika & Mauritius

Upplev det bästa av två världar. Sydafrika och Mauritius är en idealisk kombination där intrycken, smakerna & dofterna stannar kvar länge.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Generationsresor | Golfresor | Rundresor | Safariresor | Sol & Bad

Resa Mauritius, Le Cardinal

Le Cardinal är ett förstklassigt lifestyle hotell som ligger i vackra Trou aux Biches på Mauritius nordvästra kust.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Lifestyle | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa Mauritius, Trou aux Biches Resort

Mauritius mest romantiska hotell? Ja, i alla fall enlig hotellet själva! Trou aux Biches Resort är ett lyxigt hotell som ligger på Mauritius vackra nordvästkust där solnedgångarna är dramatiskt vackra och stränderna pudervita.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness