Vår rundresa i Brasilien

Vid årets början bestämde vi oss för att till sommaren göra en långresa med våra döttrar och resp. Vi sökte ett äventyr där det skulle vara behaglig temperatur. Valet föll på Brasilien.

Under planeringen hade vi fått stora skräcken för denguefeber och zikavirus så vi laddade upp med hela 8 flaskor djungelolja, malariatabletter, koltabletter, åksjukepiller mm. Vi avreste från Landvetter via Amsterdam till Rio de Janeiro. På ditresan blev vi uppskrämda igen. Rioborna varnade oss för att bli rånade, nerslagna och bestulna. Detta föranledde ett rigoröst säkerhetstänk gällande allas mobiler, systemkamera o pengar. Under dagarna i Rio bockade vi av de mest välkända platserna. Vi åkte bergbana upp till Cristo Redentor alias Limhamns Jesus (cementen kommer från Sverige). Vi åkte samma linbana uppför Corcovado-berget till Sockertoppen som James Bond i filmen Moonraker. Ett besök gjordes i stadsdelen Santa Teresa. Många lokala avrådde oss från detta osäkra område men vi var för nyfikna för att avstå och väl framme möttes vi av mysiga kvarter med pittoreska hantverksbutiker, lokala konstnärer som ställde ut sina alster på trottoaren samt kvarterskrogar. Nästan varenda vägg pryddes av målningar o varenda lyktstolpe pryddes av målade blommor. Vårt hotell låg nära stranden i Ipanema och där det var det inte långt till den välkända Copacabana. Vi låg på stranden som packade sillar bland minimala bikinis.

Resan fortsatte sedan till Foz de Iguazu, ett vattenfallsområde som av en del betraktas som ett av världens sju underverk med sina 280 vattenfall med i genomsnitt 80 meters fallhöjd. Vi besökte bara detta från den brasilianska sidan och såg så mycket att vi hoppade den argentinska sidan. Det var mäktigt att se allt vatten som forsade fram över bergskanterna. Vi var även på Parque de Aves, en fågelpark med mer än 900 fåglar samt fjärilar. En naturlig miljö hade byggts upp för dessa Papegojor och tucaner som var villiga att vara med på bild. Vi trodde kanske att det skulle vara mindre inhägnat än det var.

Nästa etapp på resan var Amazonas regnskog via Manaus. Vi hade bokat fyra nätter på Amazon Tupana Lodge vilket visade sig vara en fullträff. Den 19 mil långa resan dit var dock en strapatsfull färd. Vi fick omväxlade åka buss, båt, folkabuss samt båt igen. Vid färden med folkabussen tvivlade vi på att vi överhuvudtaget skulle komma fram. Anledningen var att på vissa partier höll vägen på att byggas om och hade ännu inte asfalterats. Den röda brasilianska jorden var bitvis rena lervällingen men tack vare en skicklig chaufför körde vi inte fast. Bussar och lastbilar hade kört fast längs vägen och hindrade oss. Räddningen var en vägskrapa som kom från ingenstans. Resan tog 5 tim.

Vi bodde i enkla hus som stod på pelare. Dagarna bestod av 2-3 pass med guide. Amazonas är en mäktig naturupplevelse. Över en tredjedel av världens alla levande arter går att finna här och på en yta, mindre än en fotbollsplan kan man hitta upp till 100 olika trädsorter. Nästan ingen av dem i mer än ett exemplar. Vi gick djungelvandringar, fiskade pirayor, fångade krokodiler och såg soluppgångar och solnedgångar. Det största äventyret var övernattning i hängmatta mitt i djungeln mitt bland alla ljud av djur. Vi åkte många färder på Amazonfloden och badade även en hel del. Vi blev också kompis med en tapir vid namn Sofia som bodde på området.

Sista etappen på resan var Fortaleza, en badort i norra delen av Brasilien. Vi bodde ocentralt några km från centrum men stranden låg rakt över gatan. Vi solade, badade, läste böcker och fick massage till lågt pris. Skräcken vi hyste för både myggor och Riobor var en aning överdriven. Vi mötte bara trevliga och hjälpsamma människor i Rio. Många gav oss ett leende på gatan och i bussen. En ung kille gick säkert 3 km extra och visade vägen. Vår frukostvärd öppnade 1 timma tidigare bara för att vi skulle iväg i ottan.

Totalt sett är vi väldigt nöjda med resan och vi kan verkligen rekommendera Brasilien! Ett tips är att göra som vi gjorde, mixa äventyr & upplevelser med sol och bad. Brasilien är ett jätteland så det krävs en hel del planering för att veta vilka orter man ska välja. Ett inrikesflyg från södra till norra delarna kan ta lika lång tid som för oss att flyga till Turkiet eller Nordafrika.

Skrivet av: Familjen Nilsson

Dela i sociala medier:


Bokningsförfrågan