Jag vill veta mer!

Soliga, bedårande Barbados

Förutom sina soliga stränder är Barbados känt för sina brittiska anor, vänliga folk och artisten Rihanna. Denna charmiga karibiska ön är liten men naggande god och den lockar turister från alla jordens hörn.

För oss är en resa till Barbados synonymt med turkosblått vatten, vita sandstränder och ständiga leenden. Om inte det räcker som anledning att åka till Barbados kommer här några fler skäl att åka.

Stränderna
Stränderna på västkusten är mer orörda men surfingen är bättre på östkusten. Folk reser till Barbados för att paddla, simma med sköldpaddor, snorkla bland de färgglada korallreven. Här finns inga strandförsäljare som jagar dig utan du kan verkligen njuta av ditt sol och bad. Två stränder värda att nämna är Carlisle Bay & Crane Beach. Här hittar du en liten bit av himlen på jorden.

Harrison's cave
Det mest kända av Barbados landmärken är Harrison's Cave som har naturliga bassänger, vattenfall och ett helt kristallklart vatten. Du kan haka på en tour där en guide visar dig det underjordiska systemet med tunnlar och se stalaktiter och stalagmiter, som är naturliga mineralformationer som hänger från taket eller sticker upp från marken.

Maten och restaurangerna
Köket på Barbados är förstklassigt och det är vida känt. Här serveras specialiteterna mahi-mahi till macaroni pie till exempel. Här finns inga McDonald's men väl snabbmatskedjan Chefette som har grillad kyckling som specialitet. Här finns även Banks Beer som har sitt ursprung på Barbados och färsk mango, kokosnötter och sockerrör. Missa inte en smak av de läckra salta fiskkakorna eller Rum Punch, en cocktail gjord med Mount Gay Rum som härrör från världens första romdestilleri. Rommen tillverkats av sockerrören här sedan 1703. Ta en rundtur i destilleriet och prova de olika varianterna.

Hotell och resorter
Barbados är inte bara för de rika men här finns fina lyxresorter. Men här finns även vandrarhem där du kan bo billigt. Barbados erbjuder alternativ för alla. Vissa av hotellen har all-inclusive, andra har frukostbasis. Det finns även några fina, mysiga boutiquehotell.

Shoppingen
Shoppingen på Barbados är grym, det finns köpcentrum och marknader överallt. Det största shoppingdistriktet i staden Bridgetown är Broad Street, precis i utkanten av stan återfinns Bayshore Complex . Bridgetown har taxfree-butiker och varuhus. Letar du mer efter hantverksprodukter och souvenirbutiker skall du ta dig till Holetown och Speightstown.

Nattlivet
Barbados nattliv går inte av för hackor, det är bitvis bäst i Karibien. Nattklubben i St Lawrence Gap (The Gap) är ett exempel. Reggaemusiken utgör öns soundtrack. Ha kul om fredagskvällarna på Oistins Fish Fry med god mat och musik på stranden. Det är en enda fest natten lång med marknadsstånd och hög musik.

Aktiviteterna
På Barbados kan man rida, spela golf, besöka olika attraktioner som som Botaniska trädgården och Garrison District. Vattensporterna är många: surfing, windsurfing, sportfiske, paddling, parasailing och kitesurfing. Såklart finns här fina möjligheter att dyka och snorkla. Man kan också vara aktiv på land genom cykling, vandring och tennis med mera.

Bridgetown
Huvudstaden Bridgetown är med på UNESCO's världsarvslista och den är rik på historia och kulturhistoriska byggnader. Shoppingen är bra, som du kan läsa mer om ovan. Bridgetown Boardwalk är ett utmärkt ställe att njuta av utsikten, se solnedgångarna och de många små båtarna i havet. Historiska platser och minnesmärken är t.ex. National Heroes Square, den judiska synagogen och parlamentets byggnader.

Gästfriheten
På Barbados flyter tiden fram i sakta mak. Människorna är varma, nyfikna och vänliga. För oss är detta en av de främsta anledningarna att resa till Barbados.

Snabbfakta

  • Ständiga leenden
  • Stränderna
  • Hög nivå på mat
  • Rom i världsklass

Bokningsförfrågan

Paketresor till Barbados, Karibien

Resa till The Sandpiper, Barbados

På idylliska Barbados ligger charmiga och lyxiga The Sandpiper där du hittar den perfekta balansen mellan avkoppling och äventyr.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor


Mer fakta om Barbados, Karibien

Barbados är en fantastisk destination. Här finns inte bara några av de vackraste stränderna i världen, ön har en autentisk och genuin karibisk kultur, en mycket intressant kolonial historia. Människorna är vänliga och restaurangerna mycket bra. Det är också enkelt att ta sig hit med flyg via knutpunkter i Europa eller USA och Kanada.

Här kommer litet spännande kuriosa om Barbados:

Geografi och historia

Barbados är som sagt ganska litet, 430 kvadratkilometer. Man kan köra runt ön på ca 3 timmar. Det bor ca 285.000 människor på Barbados. Ön ligger strax utanför Venezuelas kust.

Barbados är ganska kuperat för att vara en sån liten ö. Högsta punkten ligger 1.100 möh. Ön har ca 3.000 soltimmar per år. Den varmaste månaden som någonsin uppmätts var april och den svalaste januari. Det regnar som mest i november, men solen kikar alltid fram runt hörnet.

Det finns 270 fågelarter på Barbados, varav en är endemisk. 17 arter togs hit av människan och 178 arter anses sällsynta eller ovanliga. Över hela Barbados finns det apor, som togs hit från människan från Senegal och Gambia.

Barbados namngavs av  Pedro a Campos, som var en portugisisk utforskare. Han tyckte om öns fikonträd som har ett skäggliknande utseende, därför kallade han ön ‘Los Barbados’, som betyder ‘Den skäggige’.

Under 300 år var Barbados en brittisk koloni och blev självständigt först 1966. Det brittiska inflytandet och historien lever kvar i allra högsta grad. Man kör på vänster sida av vägen, många personer bär brittiska namn, det finns mycket brittisk arkitektur och de har till och med platser som heter som Cambridge, Windsor och Buckingham Hill. Trots sitt oberoende har Barbados fortfarande band till den brittiska monarken och representeras av en brittisk generalguvernör.

Concorde

Barbados var den enda destinationen i världen som hade reguljära avgångar med Concord-planen. Concorden togs ur bruk 2003 men här finns ett otroligt intressant Concord-museum ute vid den internationella flygplatsen. Concorden gjorde över 7.000 flygningar till Barbados under årens lopp och passagerarna kunde vara Sir Elton John, prins Albert av Monaco, Mick Jagger och Pierce Brosnan.

Rom och socker

Barbados var tidigare en riktigt stor sockerproducent, som mest fanns här 491 sockerplantager. Många av herrgårdarna/plantagerna är nu omgjorda till museum. En av de mest populära heter St Nicholas Abbey.

Barbados har inte bara världens äldsta rom-märke utan rommen håller hög kvalitet. Mount Gay Rum startades redan 1703 och säljs idag i över 110 länder världen över. Destilleriet är definitivt värt ett besök när du är här. Det finns hela 1 500 rombutiker på ön. Gillar du rom så måste du åka till Barbados!

Väder

Orkanerna hittar sällan hit. Det var över 40 år sen en orkan var på besök, vilket gör att Barbados kan besökas under den så kallade lågsäsongen. Barbados är en året-runt-destination där hotellen alltid är öppna.

Vädret på Barbados är i allmänhet varmt och soligt året om med en genomsnittlig dagstemperatur på ca 30° C. Barbados har ca 3.000 soltimmar varje år. De ihållande passadvindarna blåser in från nordost och även om solen är het så blir det inte outhärdligt varmt. Nätterna är vanligtvis något svalare. Regnar det brukar det komma korta skurar. Torrsäsongen sträcker sig från januari till juni.

Övrig kuriosa

Tiger Woods gifte sig på Barbados 2004. Altargången pryddes av tusentals röda rosor och kända gäster som var med på bröllopet var  basketstjärnorna Michael Jordan och Charles Barkely.

Nationalsporten är cricket och fansen är besatta. En del cricketlegendarer härstammar faktiskt från Barbados. Den mest kända arenan heter ta cricketlegender. Barbados mest kända cricketarena heter Kensington Oval.

Det finns några otroliga restauranger på ön som t.ex. The Cliff, Tides, Fish Pot och The Lone Star.