Jag vill veta mer!

Costa Rica

Det lilla landet Costa Rica är ett fantastiskt land för både par och familjer. Moments kan designa er resa så att den blir exakt så bra som ni vill att den ska bli.

Ska man åka till Costa Rica så är det nästan en förutsättning att man gillar natur. Här kretsar allt kring regnskogarna, vulkanerna, kaffeodlingarna och haven. Haven i plural eftersom landet har kust till både Karibiska havet i väst och Stilla Havet i öst.

Trots att Costa Rica är ett litet land är det svårt att hinna med alla "måsten" under en normal resa på 10-14 dagar. Alla våra rundresor kan naturligtvis designas helt enligt era önskemål men om vi får komma med några "måsten" till så nämner vi Osa-halvön, vulkanområdet Arenal, San José och Tortuguero. Då har vi ändå sållat bort ett par andra "måsten" såsom Montverde och charmiga kuststaden Manuel Antonio.

Snabbfakta Costa Rica

  • Varierad natur
  • Välutvecklad ekoturism
  • Unik flora & fauna
  • Hög servicenivå

Bokningsförfrågan

Paketresor till Costa Rica

Rundresa Costa Rica

Pura Vida!* Det lilla landet Costa Rica är ett fantastiskt land för både par och familjer. Moments kan designa er resa så att den blir utformad exakt efter era önskemål.

*[ung. Livet är toppen]

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness


Mer fakta om Costa Rica

Allmänt om Costa Rica

Landet gränsar till Nicaragua i norr och Panama i sydöst. Dessutom gränsar man till både Stilla havet och Karibiska havet.

Costa Rica har ingen armé och var faktiskt det första landet i världen att författningsenligt avskaffa armén.

Man har en relativt stabil ekonomi, främst på grund av turismen men man exporterar också elektronik och jordbruksartiklar.

Valutan i landet heter Colón och 100sek är cirka 7500 colónes (crc) per september 2014.

Bästa tid att åka

Som med alla länder som har microklimat är det klurigt att veta när man ska åka. Det enkla svaret är att man kan åka året om men vi försöker bena ut begreppen lite mer ingående.

Man kan säga att Costa Rica har tre säsonger.

Torrsäsongen
Säsongen börjar i mitten/slutet av november och varar fram till mitten/slutet av april.

Högsäsong (jul & nyår)
Denna säsongen har egentligen ingenting att göra med vädret utan mer om tillgång och efterfrågan.

Gröna säsongen
Säsongen infaller från maj till mitten av november och är en fantastiskt bra tid på året att resa. Det regnar mer under denna perioden men det öppnar också möjligheter för river rafting då floderna fylls på med vatten. Regnskogen är grönare, tätare och mer ‘mystisk’. Det kan vara väldigt svårt att ta sig fram med bil så man bör hyra en rejäl bil eller så bokar vi alla transfers genom våra pålitliga leverantörer.

Här sammanfattar vi vädret i Costa Rica, månad-för-månad.

Januari är den första riktigt torra månaden i torrperioden. Vädret i början av januari är helt fantastiskt men tänk på att detta är årets dyraste period, tillsammans med jul & nyårshelgen.

Februari är hjärtat av torrperioden och det kommer i princip ingen nederbörd alls vid Stillahavskusten, Centralvalley (San José). Räkna med mycket sol och enstaka skurar i dessa områdena. På karibiska sidan får man alltid räkna med skurar men ändå gott om sol.

Mars är också en torr månad som lämpar sig väl för semester. Här kommer många familjer till Costa Rica och räkna även med många ungdomar från USA som firar spring break.

April räknas som slutet av torrperioden och temperaturerna är mycket behagliga. Varmt och soligt vid kusterna och lite kyligare i bergen och Central valley. När det regnar kommer det oftast på eftermiddagen, kvällen och natten.

Under maj förändras vädret gradvis och blir lite mer oförutsägbart. I början av maj brukar vädret vara någorlunda torrt men ju längre in i maj man kommer desto mer regn faller det. I låglandet och på kusterna är det varmt och Central Valley och San José kan vara 5-10 grader svalare. Uppe i bergen kan det vara 20 grader svalare så man ska absolut packa tjockare kläder om man avser att resa upp i bergen.

Juni är en övergångsperiod men brukar anses som del av gröna säsongen. På grund av att det är semesterperiod i många länder är det ganska mycket turister i rörelse. Normalt får karibiska kusten regn före Stillahavskusten.

Juli är mitt i grönsäsongen men det infinner sig en ‘minitorrperiod’ som kallas “veranito”. Denna är normalt mellan mitten av juli till början av augusti.

I augusti får man också räkna med en hel del nederbörd, speciellt på eftermiddag och kvällar.

September och oktober är väldigt regniga månader på västkusten och i bergen. Normalt sett är morgnar och förmiddagar fina och därefter regnskurar på eftermiddagar och kvällar.

November är en lurig månad och kan vara både blöt och torr. Ett genomsnittligt år får de norra och mellersta kusterna mycket regn i stort sett varje dag. Osahalvön och södra Stillahavskusten får i regel mycket regn. I slutet av november blir vädret bättre och antalet turister ökar markant.

December är också en lurig månad där prisbilden i början av december är låg och det är ganska få turister. Det är ett lysande tillfälle att få Costa Rica ‘för sig själv’ till lågt pris.

Kring jul & nyår är majoriteten av hotell fullbokade och här gäller det att boka tidigt.

När bör man boka Costa Rica-resan?

Vår rekommendation om du ska åka under högsäsongen, alltså från cirka 15/12 och fram till 15/3 är att resan bokas minst 8-10 månader i förväg.

Mat & dryck