Jag vill veta mer!

Mexico

Mexiko; het som salsa, berusande som tequila och surrealistiskt som Frida Kahlo’s berömda målningar. Där har man Mexiko i ett nötskal. Detta enorma land erbjuder storslagna landskap med öknar i norr, snö på bergstopparna, djungler och så de vackra, vita stränderna på Yucatan-halvön i öst. Mexico är mer än Tequila & sombreros.

Urgamla civilisationer har satt sina spår här och där i Mexiko. Chichén Itzá är det mest berömda exemplet, men också pyramiden Teotihuacán är ett exempel på de otaliga ruiner och mästerverk som måste ses. Det spanska arvet är också tydligt med charmiga små städer med små torg och vita kyrkor.

Mexiko är nuförtiden en blomstrande och modern ekonomi där det mesta styrs från huvudstaden Mexico City. När du väl anpassat dig till det höga tempot i staden så passa på att besöka museum i världsklass, dinera på utsökta restauranger, dansa på nattklubbarna och fynda på de otaliga marknaderna. Bortom huvudstaden finner du sömniga små städer där gamla seder och gammal tro råder. San Cristobal de las Casas är en naturlig central hållpunkt man kan utgå ifrån.

För turister som söker äventyr utomhus behöver de inte leta länge. Naturälskare kan uppleva valskådning i Baja California, dykning på Yucatan-halvön, och trekking i djungeln nära gransen till Guatemala. Det finns gott om adrenalinstinna aktivititer också, såsom: rafting, kanotfärder, hanggliding samt bestigande av vulkaner.

En av de stora glädjeämnena med att besöka Mexiko är dess kök. Krispiga tacos, smaskiga såser av alla de slag samt burritos är något som får det att vattnas i munnen. Självklart sköljer du ned det med någon av de otaliga Mexikanska ölsorterna, tequila eller mescal.

Här finns något för alla att upptäcka!

Snabbfakta

  • Kultur
  • Äventyr
  • Sol & bad
  • Låter smaklökarna dansa!

Bokningsförfrågan

Paketresor till Mexiko


Mer fakta om Mexiko

Allmänt om Mexiko

Mexiko, officiellt benämnt Mexikos förenta stater, är en federal konstitutionell republik i Nordamerika. Landet gränsar i norr till USA, i söder och väster till Stilla havet, i sydöst till Guatemala, Belize och Karibiska havet och i öster till Mexikanska golfen. Mexikos yta uppgår nästan till två miljoner kvadratkilometer, och är det femte största landet i Amerika och den 15:e största oberoende nationen i världen. Folkmängden uppgick till cirka 121 miljoner invånare 2015, vilket gör Mexiko till det folkrikaste spansktalande området på jorden. Mexiko är en federation bestående av 31 delstater och ett federalt distrikt, huvudstaden.

I förcolumbianska Mesoamerika utvecklades många kulturer till avancerade civilisationer som Olmek, Toltek Teotihuacán, Zapotek, Maya och Aztek innan den första kontakten med européer kom. År 1521 erövrade och koloniserade Spanien territoriet och administrerade det som vicekonungadömet Nya Spanien som så småningom skulle bli Mexiko då kolonin blev självständig år 1821. Efter självständigheten präglades den följande perioden av ekonomisk instabilitet, territoriell utbrytning och inbördeskrig, inklusive utländska interventioner, två imperier och två långa inhemska diktaturer. Det senare ledde till den mexikanska revolutionen 1910, som kulminerade strax före införandet av 1917 års konstitution och framväxten av landets nuvarande politiska system. I valet i juli 2000 var det första gången som ett oppositionsparti vann ordförandeskapet från Institutionella revolutionära partiet (spanska: Partido Revolucionario Institucional, PRI).

Som regional stormakt, och sedan 1994 den första latinamerikanska medlemmen i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), är Mexiko fast etablerat som ett övre medelinkomstland och betraktas som ett nyligen industrialiserat land och en växande statsmakt. Mexiko har det 13:e största nominella BNP och den 11:e största köpkraftsparitetet. Ekonomin är starkt kopplad till nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA), särskilt USA, samt turism, då man är världens tionde mest besökta land med över 21,4 miljoner internationella ankomster. Mexiko har en lång tradition inom konst, berömd mat och kultur, och rankas femma i världen och etta i Amerika på UNESCO:s världsarvslista med 31 st.