Jag vill veta mer!

Rwanda

Upptäck det förtrollande Rwanda - en pärla i hjärtat av Afrika. Med sin färgstarka historia, varma gästfrihet och fantastiska landskap blir en resa till Rwanda en upplevelse utöver det vanliga.

En safari i Rwanda är en oförglömlig upplevelse. Landets stolta ansträngningar för att bevara sin unika flora och fauna har gjort Rwanda till ett paradis för vilda djur. Gör dig redo att möta de majestätiska bergsgorillorna i deras naturliga hem, i Volcanoes National Park. Vi vågar nästan lova att detta möte blir en oförglömlig upplevelse som berör ditt hjärta på djupet. Följ i fotspåren av Dian Fossey och upplev en otrolig, nära kontakt med dessa magnifika varelser.

Men Rwanda är mer än bara gorillor. Det finns även enastående möjligheter att bevittna lejon, elefanter, zebror och en mängd andra vilda djur i Akagera National Park. Passa på att utforska savannen och känna pulsen av den afrikanska vildmarken med spännande safariturer och guidade vandringar. För äventyrsentusiaster är ett besök till Nyungwe Forest National Park ett måste. Med grönskande regnskogar och en överflöd av sällsynta fågelarter och primater får man en upplevelse utöver det vanliga. Är du tillräckligt äventyrlig rekommenderar vi att du provar på bergsklättring eller zipline ovanför trädkronorna.

Rwanda bär på en djup och komplex historia som inte lämnar någon oberörd. Passa på att utforska landets huvudstad Kigali; en modern stad med ett rikt kulturarv. Besök det gripande Kigali Genocide Memorial och hylla minnet av dem som förlorades under en av de mest svåra perioderna i landets historia. Trots detta har Rwanda rest sig som en Fenix från askan och blivit en inspirerande framgångssaga om försoning och återuppbyggnad. Dessutom tar Rwanda ett stort ansvar genom ansvarsfull och hållbar turism som på lång sikt säkrar beståndet av gorillor och de ytterligare 12 primaterna som lever här.

Rwanda har kommit långt sedan de mörka dagarna i det förflutna och erbjuder nu en säker och välkomnande miljö för resenärer från hela världen. Landet har också utvecklat sin turistinfrastruktur med ett brett utbud av boendealternativ, från lyxiga lodger till charmiga guesthouses. Förutom naturupplevelser erbjuder Rwanda också en rik kultur och historia. Besök Kigalis pulserande marknader och interagera med de vänliga lokalborna för en autentisk upplevelse av den rwandiska kulturen. Utforska landets intressanta historia och påminnelse om försoning vid Rwanda Genocide Memorial Centre i huvudstaden

Packa din väska och låt dig förföras av Rwanda - en plats där resor blir till sagor och där du kommer att skapa minnen för livet. Välkommen till Rwanda!

Snabbfakta

  • Gorillor
  • Fantastisk natur
  • Biologisk mångfald
  • Kigali - en modern storstad

Bokningsförfrågan

Paketresor till Rwanda

Safariresa Rwanda

Du står blickstilla. Alla dina sinnen är på högspänning och visst prasslar det i den täta skogen därborta? Plötsligt ser du dem; en gorillafamilj med 5 individer

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Safariresor


Mer fakta om Rwanda

Geografi:

Rwanda ligger i Östafrika och gränsar till Uganda i norr, Demokratiska Republiken Kongo i väst, Burundi i söder och Tanzania i öst.  Landet är inbäddat i de bördiga höglanden i Östafrika och är känt som “Landet av Tusen Kullar” på grund av sin varierade topografi som omfattar bergskedjor, sjöar och floder. I nordväst reser sig de kända Virungabergen, vilka inkluderar flera vulkaner, inklusive den berömda vulkanen Mount Karisimbi. I öst ligger den natursköna Akagera National Park med savann och sjöar. Landets södra del dominerar av det vackra Kivusjön.

Historia:

Rwandas historia är komplex och blodig. Landet har en lång historia av lokal styrning, med kungadömen och små klaner som styrt olika delar av området. Under kolonialtiden kom Rwanda att styras av Belgien, vilket bidrog till att förstärka etniska klyftor. Efter självständigheten 1962 följde en turbulent period med politiska spänningar och etniska konflikter. Dessa kulminerade i det fruktansvärda folkmordet 1994, där uppskattningsvis 800 000 tutsier mördades. Sedan dess har Rwanda genomgått en lång och svår försoningsprocess vilket också bidragit till en imponerande socioekonomisk utveckling under ledning av president Paul Kagame.

Yta:

Rwanda är ett av de minsta länderna i Östafrika med en yta på cirka 26 338 kvadratkilometer, ungefär lika stort som Belgien. Dess begränsade storlek gynnar landet ur ett turismperspektiv då man förflyttar sig mellan olika områden relativt enkelt och snabbt – trots det varierande landskapet. Rwandas geografi och topografi har skapat en variation av klimat och landskap, vilket möjliggör en rikedom av växt- och djurliv.

Population:

Rwanda har en snabbt växande befolkning. Enligt uppskattningar från 2021 bor det cirka 13 miljoner människor i landet. Kigali, Rwandas huvudstad, är den största staden och landets ekonomiska och kulturella centrum. Rwandas befolkning är etniskt homogen, med hutuer som den största etniska gruppen följt av tutsier och twa, den ursprungliga pygmébefolkningen.

I dag är Rwanda ett land som genomgår en imponerande ekonomisk och social utveckling, med fokus på teknologisk innovation, turism, jordbruk och infrastruktur. Trots landets mörka historia har Rwanda tagit stora steg framåt för att bygga en enad nation och en blomstrande framtid – inte minst genom turismen. Rwanda är ett fantastiskt resmål och vi hjälper dig gärna med en paketresa hit.

Primater i Rwanda

Här är lite mer fakta om ett par olika typer av primater som finns i Rwanda.

Bergsgorillor (Gorilla beringei beringei):

Bergsgorillor är en underart av gorillor och är en av de mest hotade primaterna i världen. De lever i de höglänta regnskogarna i Centralafrika, inklusive Rwanda. Rwanda är en del av det berömda Virunga Massif, där bergsgorillorna är väl skyddade i Volcanoes National Park. Denna art är känd för sin styrka, lugna beteende och sin unika sociala struktur. Människor från hela världen kommer till Rwanda för att spåra bergsgorillor och få en oförglömlig upplevelse av att möta dessa majestätiska varelser i deras naturliga miljö.

Schimpanser (Pan troglodytes):

Schimpanser är nära släktingar till människor och delar omkring 98% av sitt DNA med oss. De lever i skogsområden och är kända för sin intelligens, verktygsanvändning och komplexa sociala interaktioner. Rwanda har också en imponerande population av schimpanser, och de finns främst i Nyungwe National Park, som är den största och äldsta regnskogen i Östafrika. Schimpansspårning är en populär aktivitet för besökare som vill lära sig mer om dessa fascinerande primater.

Gullkronad markatta (Cercopithecus mitis):

Denna primatart finns i både skogsområden och savannområden. De är kända för sina karakteristiska gyllene kronor, vilket ger dem deras namn. Gullkronade markattor är sociala och aktiva varelser som ofta ses i grupper. De kan hittas i olika nationalparker och skogsområden runt om i Rwanda.

Olivbabian (Papio anubis):

Olivbabianen är en av de mest spridda primaterna i Afrika och finns också i Rwanda. De är stora och robusta apor med olivfärgat päls. Olivbabianer lever i grupper och är omnivorer, vilket innebär att de äter både växter och animaliskt material.

Vilka andra djur kan man stöta på i Rwanda?
Kattdjur:

I Rwandas nationalparker kan du möta olika vilda kattdjur, inklusive lejon & leoparder. Dessa rovdjur är de stora jägarna i det afrikanska ekosystemet och spelar en viktig roll i att reglera populationsnivåerna hos bytesdjur.

Savannens djurliv:

Rwanda har även stora savannområden, där du kan hitta en mängd olika savanndjur som elefanter, giraffer, bufflar, antiloper, zebror och flodhästar. De lever i nationalparker som exempelvis Akagera National Park.

Fåglar:

För fågelskådare är Rwanda ett paradis! Landet är hem för över 700 fågelarter, inklusive många sällsynta och endemiska arter. I Nyungwe National Park och Volcanoes National Park kan du upptäcka olika färgglada fågelarter, inklusive turakoer, hornbills, papegojor och tranor.

Flodhästar och krokodiler:

I flodar och sjöar runt om i Rwanda, som Kagera River och Lake Ihema, kan du observera stora grupper av flodhästar och krokodiler. Dessa vattenlevande djur är viktiga för ekosystemet och ger en spännande dimension till Rwandas naturliv.

Insekter och reptiler:

Rwanda har också ett rikt utbud av insekter och reptiler, inklusive färgglada fjärilar, kameleoner, ormar och sköldpaddor. Utforska landets rika biologiska mångfald och få en djupare förståelse för den naturliga balansen i detta förundransvärda ekosystem.