Jag vill veta mer!

Seychellerna

Seychellerna är ett ö-rike bestående av guldkorn i Indiska Oceanens smaragdgröna vatten. Guldkornen är närmare bestämt 115 öar utspridda på en yta stor som Europa. Med en befolkning på endast cirka 80.000 personer är det lätt att hitta orörda, soldränkta stränder med romantik i kubik. Välkommen till en av jordens sanna paradis!

Alla öarna i Seychellerna är grönt frodiga och stränderna är i absoluta världsklass. Sanden är så vit den någonsin kan bli vilket kontrasterar på ett fantastiskt sätt mot det ljumma havet som skiftar i olika grönblåa nyanser.

Det är på de inre av Seychellernas 115 öar av landets invånare bor och här hittar du också de flesta hotellen. Av dessa inre öarna är Mahe, Silhouette, Praslin och La Digue de största och dessa utgör cirka hälften av Seychellernas totala landyta.

Mahe är den största ön i Seychellernas övärld och här ligger också huvudstaden Victoria. På Mahe finns de högsta bergstopparna på Seychellerna och 900 meter över havet reser sig Morne Seychellois. Victoria är en charmig liten stad och faktiskt också världens minsta huvudstad. Här finns två trafikljus, de enda på Seychellerna, och det är väldigt lätt att ta sig runt staden. Typiska sevärdheter är Big Ben som är en miniatyr av storebrodern i London och botaniska trädgården.

Praslin är den näst största av Seychellernas inre öar och ligger ungefär 4 mil öster om huvudön Mahe. Praslin utgör ungefär hälften av Mahes storlek och det finns inga städer på ön. Däremot hittar man två små byar där de flesta av Praslins ca 7000 invånare bor. Praslin är fortfarande relativt oexploaterat och får förhoppningsvis förbli så eftersom det maximalt får finnas 850 hotellrum på ön.

Snabbfakta

  • 115 paradisiska öar
  • Sagolika stränder
  • Fantastisk dykning
  • Fantastiska hotell

Bokningsförfrågan

Paketresor till Seychellerna

Resa Mango House, Seychellerna

Innan Mango House blev ett hotell var villan ett privat familjeparadis tillhörande den italienske modefotografen Gian Paolo Barberi. Nu, en romantisk tillflyktsort för kräsna gäster.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Lifestyle

Paradisön Alphonse Island

En privat ö – kan det vara något? Frågan är förstås retorisk. För vem vill inte vara på en nästan helt egen ö i solen, med vajande palmer omgiven av turkost vatten? Följ med till ön Alphonse Island i Seychellerna, en privat ö med endast ett exklusivt boende.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Lifestyle | Sol & Bad | Spa & Wellness

Resa till Seychellerna, H Resort

Upplev en ny värld av skön lyx på Seychellernas lugna huvudö, Mahé. Här, på vackra Beau Vallon Beach, hittar man The H Hotel - En modern resort med boutique-känsla!

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor


Mer fakta om Seychellerna

Varför anser vi att Seychellerna bjuder på underbara resminnen?

Beläget i Indiska Oceanen strax öster om Kenya ligger landet och ögruppen Seychellerna. De har blott ca 100.000 invånare och Seychellerna består av cirka 45 öar men vanligen reser man till de fem största öarna med huvudön Mahe i spetsen, Praslin och La Digue är också mycket trevliga. Man reser hit för att uppleva stränder i världsklass, natur som får dig att tappa andan, dyka i formidabla och fiskstinna vatten och för att avnjuta det delikata kreolska köket. Det är verkligen ett tropiskt paradis.

Seychellerna är familjevänligt, alla kan åka hit, vare sig ni vill lapa sol och slå dank på de vackra hotellen eller om ni vill passa på att uppleva ‘island hopping’, det vill säga att ni kan kombinera med ett flertal olika hotell på ett flertal öar. Bröllopspar kan gifta sig här, fira smekmånaden i tropiska miljöer eller res hit med din käresta eller dina vänner!

Flyger till Seychellerna gör man vanligtvis med Air Seychelles (via Paris), Emirates via Dubai, Turkish Airlines (via Istanbul) eller Qatar Airways (via Doha).

En kombination med stopover i till exempel Dubai eller Istanbul för shopping och nattliv kan aldrig vara fel.

Du kan tryggt boka din paketresa hos MOMENTS så erhåller du vår expertis, får vettiga priser och MOMENTS ställer lagstadgade garantier för alla paketresor.

Låt oss få hjälpa dig att boka din drömsemester till fantastiska Seychellerna!

Allmänt om Seychellerna

Huvudstad: Victoria (på huvudön Mahé)

Befolkning: ca 98.462 invånare

Areal: 459 km2

Huvudspråk: Engelska (5%), franska (1%) och kreol (90%) är officiella språk.

Religion: Kristendom är största religion (89,2%) men här finns också hinduism (2,4%) och islan (1,6%) för att nämna de största.

Statsskick: Republik

Geografi: Seychellerna ligger i Indiska Oceanen, ca 160 mil öster om Kenya och är en av världens minsta länder. Öarna ligger på den norra delen av Maskarenerryggen. De centrala öarna är bergiga granitöar och är ca 45 till antalet. Det finns även 70 yttre öar,  däribland Aldabraöarna och Amiranterna, som ligger utspridda över ett stort område. Seychellernas högsta punkt ligger på huvudön Mahé och heter Morne Sychellois (905 m.ö.h.) 

Valuta: Seychellisk rupie (SCR)

Tidszon: UTC +4

Elektricitet: 220 volt AC/50 Hz. Uttagen är oftast typ G (samma som i Storbritannien).

 

Väder på Seychellerna

På grund av Seychellernas närhet till ekvatorn är det varmt året om med en medeltemperatur på ca 30 grader. Det kan dock vara på sin plats att studera vädertabeller med avseende på regnmängder innan ett beslut tas om när du ska resa.

På Seychellerna råder ett tropiskt klimat och regnskurar kan förekomma. Oftast är dessa regnskurar korta och intensiva. Under december och januari regnar det som mest. Om ni väljer att resa under dessa månader rekommenderar vi att ni väljer någon av de mindre öarna med lägre bergstoppar eftersom dessa oftast får en betydligt mindre regnmängd än till exempel huvudön Mahe.

Allra minst regnar det på Seychellerna under våra sommarmånader.

Läs mer om vädret och se vädertabeller här!

Bästa tiden att åka till Seychellerna

Klimatet är klassat som ‘tropisk regnskog’ och det ganska likt mellan öarna, och ganska fuktigt. Temperaturen varierar litet under året. Temperaturerna på huvudön Mahé varierar mellan ca 24 till 30° C och nederbörden varierar årligen mellan 2900 mm i Victoria till 3600 mm på bergssluttningarna. Nederbörden är något mindre på de andra öarna. 

Under de svalaste månaderna, juli och augusti, är den genomsnittliga lägsta temperaturen cirka 24° C. De sydvästra passadvindarna blåser regelbundet i maj till och med november, och detta är den trevligaste tiden på året att vara här. 

De varma månaderna är från och med december till och med april. Då är luftfuktigheten ca  (80%). Mars och april är hetast, men temperaturen överstiger sällan 31° C. 

De flesta av öarna ligger utanför cyklonbältet, så starka stormar och vindar är sällsynta.

Det som till syvende och sist får bestämma vilken tidpunkt man skall åka beror på vad resans syfte är. Vill man utöva dykning är bästa tiden att resa från mars till april eller september till november. Är man surfare bör man resa från maj till oktober, då vindarna är som allra bäst.

När bör man boka resan till Seychellerna

Generellt bör man boka minst 6 månader innan avresa. Om man planerar en resa till jul och nyår bör man boka minst 10-11 månader innan för att försäkra sig om bästa pris och att det finns lediga rum på hotellen.

Önskar man resa till höst-, sport- och påsklovet bör man boka resan minst 8-10 månader innan.

 

Golf på Seychellerna

Seychellerna är kanske inte på radarn för hugade golfare runt om i världen, men de får kanske tänka om. Anse Georgette, på ön Praslin, beskrivs ofta som den vackraste stranden i världen. Samtliga stränder på Seychellerna är publika, så även Anse Georgette. Området bakom tillhör lyxhotellet Constance Lemuria och här ligger även Lemuria Golf Club.

Lemuria är den enda 18-hålsbanan på Seychellerna, tillika en mästerskapsbana, och man öppnade år 2000. Banan är fantastiskt vacker och här finns härliga lundar av tropisk skog och banan slingrar sig som en orm längs kustlinjen.

Bröllop på Seychellerna

Det är en relativt okomplicerad process att gifta sig på plats på Seychellerna. Moments har stor erfarenhet av att anordna bröllopsresor hit. Vi kan ordna ett komplett vigselpaket till er på hart när vartenda hotell. Vi står till tjänst med att boka, råda, planera bröllopsresan tillsammans med er. Så även med den legala biten. Gifter man sig på Seychellerna är vigseln även giltig i Sverige. 

Kontakta vår specialist, Annika för mer information. Ni når henne på annika@moments.se eller på direktnummer 0733-66 15 30.

Kika även på dessa sidorna:

https://moments.se/vigsel-utomlands/

Hur man tar sig bäst till Seychellerna

Flyger gör man huvudsakligen med Air Seychelles/Air France (via Paris) och Emirates (via Dubai) samt Qatar Airways (via Doha). Det finns inga direktflyg från Skandinavien.

Möjliga kombinationer

Vill du kombinera med en storstad så är ett stopp Dubai utmärkt om du är sugen på se lyxiga skyskrapor och uppleva grym shopping. Ta några nätter på ett lyxhotell på ut- eller hemresan och njut av allt vad Dubai har att erbjuda.

Mat och dryck på Seychellerna

Det seychelliska och kreolska köket är inspirerat av de franska, engelska, kinesiska, afrikanska, och indiska traditionerna. Maten är oftast välkryddad och många rätter innehåller kokosmjölk. Seabrew heter lokala ölet som bryggs efter tyska traditioner. Det går att få tag i goda importerade viner på de flesta öarna, särskilt hotellen. 

Det kan vara direkt hälsovådligt att dricka kranvattnet på Seychellerna. Man skall alltid köpa vatten på flaska!

Upplevelser på Seychellerna

Seychellerna och dess 115 öar lockar till sig alla de som önskar utforska och uppleva allt detta paradis har att erbjuda. Man behöver inte bara sola och bada utan det finns massor av aktiviteter och utflykter att ta sig för. 

Med sin rika historia och fina kultur finns här många fina smultronställen att se. Naturälskaren kommer få sitt lystmäte tillgodosett genom hisnande natur med många endemiska arter. Man kan dyka och snorkla bland de färgglada korallreven, vandra i bergen eller de tropiska skogarna eller fiska till havs.

Shopping på Seychellerna

Vill man shoppa på Seychellerna är huvudön Mahé att föredra eftersom 90% av Seychellernas befolkning är koncentrerad till just denna ö. Istället för stora komplex och köpcenter finner man små och unika butiker. Många har lokalt tillverkade produkter som te och parfym. En av de mest kända butikerna här är Kenwyn House som säljer diamanter och ädelstenar. Själva byggnaden har stor historisk betydelse. 

Mahé huserar även de bästa och största marknaderna på Seychellerna, som t.ex. Sir Selwyn Clarke Market, där man kan köpa frukt och grönsaker men också fisk och kryddor. Här i området finner du även små presentbutiker. 

Även på ön Praslin kan man shoppa. Inte heller här finner du shoppingcenter eller stora butiker, utan små butiker som säljer lokalt tillverkade produkter av allehanda slag. 

Några av de bästa butikerna ligger på faktiskt på hotellen där man kan fynda textilier, smycken och prydnadsföremål. I Praslin kan man även köpa tavlor och konst som är gjorda av lokala konstnärer som vunnit internationell renommé tack vare den unika stilen. 

Lokaltransport på Seychellerna

Flyg

Det finns regelbundna flygavgångar mellan öarna Mahé, Pralin, Frégate, Desroches, Bird och Denis Island.

Buss

På huvudön Mahé är bussnätet väl utbyggt, på Praslin är det däremot begränsat. 

Taxi

Det finns taxi på Mahé, La Digue och Praslin. Ofta har förarna fasta taxor som regeringen fastställt. 

Biluthyrning

Det finns goda möjligheter att hyra bil på Seychellerna. Man får vara beredd på att trafiken är  vårdslös.

Båt eller färja

Det finns regelbundna avgångar mellan Mahé, Praslin och La Digue. Det går också att chartra båt. 

Övrig transport

Man kan flyga helikopter mellan de flesta öar. Man kan också hyra cykel, vilket är ett trevligt och miljövänligt sätt att sig runt. 

Dricks

Dricks på 5-10 procent är vanligtvis inkluderat till chaufförer och personal på hotell och restauranger. På hotellräkningar och restaurangnotor finns det en särskild serviceavgift som är helt frivillig att betala.

Historia

Öarna på Seychellerna har i stort sett varit obebodda under större delen av den kända historien. En del forskare tror att austronesiska sjömän och senare maldiviska och arabiska sjöfarare var de första som anlände till dessa öar. De första anteckningarna av européer är från den 15 mars 1503 då portugisen Thomé Lopes, på skeppet Rui Mendes de Brito som stod under Vasco da Gamas befäl. De passerade troligen Silhouette Island och dagen efter Desroches Island. Den första landstigningen skedde troligen i januari 1609 av kapten Alexander Sharpeigh med besättning som seglade under British East India Company-flagg.

Öarna blev en mittpunkt för handel mellan Asien och Afrika tills fransmännen började ta över kontrollen i början av 1756. Öarna namngavs efter Jean Moreau de Séchelles, finansministern i Louis XV’s regering. 

Den brittiska fregatten Orpheus, under befäl av kapten Henry Newcome, anlände till Mahé den 16 maj 1794 under första koalitionskriget. Storbritannien tog makten över Seychellerna, men Jean Baptiste Quéau de Quincy, den franska administratören, vägrade gå med på övertagandet och lyckades förhandla fram villkor där invånarna blev neutrala. Storbritannien tog slutligen full kontroll samtidigt som man vann Mauritius 1810. Seychellerna blev en separat kronkoloni 1903. 

Oberoende

Oberoende beviljades 1976 och Seychellerna blev samtidigt en republik. Seychellerna har varit medlemmar i Commonwealth. 1979 års konstitution förklarade en socialistisk enpartistat, som varade fram till 1991. Det första utkastet till en ny konstitution blev inte godkänt 1992, men efter ändringar godtogs konstitutionen 1993.