Jag vill veta mer!

Sri Lanka

Sri Lankas gröna skönhet utgörs av böljande teplantager och frodiga, tropiska skogar. I kombination med Indiska oceanens alla blåa nyanser blir det en färgexplosion som är svår att matcha. Lägger man dessutom till sevärdheter, historia och en rik kultur så förstår man att Sri Lanka är ett fantastiskt resmål!

Sri Lanka, som ligger sydost om Indien, bjuder inte bara på té i världsklass - här väntar Indiska färger och smaker som på ett fantastiskt sätt blandas upp med lokala traditioner och en storslagen natur. Här finner besökaren palmkantade, vita sandstränder som bjuder på sköna, svalkande bad. I havet exploderar korallreven av färgglada fiskar vilket gör snorklingen till ett sant nöje.

Sri Lankas moderna historia kantas av ett blodigt inbördeskrig som började redan på 70-talet och pågick fram till 2009. Landet försöker nu läka sina sår och en viktig del av processen är turismen som åter fått ett uppsving. Innan inbördeskriget var Sri Lanka (som då hette Ceylon) ett blomstrande resmål och man är på god väg att åter göra landet till en viktig turistdestination i Indiska oceanen.

Ön passar fantastiskt bra för både par och familjer, som fristående resmål eller i kombination med exempelvis Maldiverna.

Snabbfakta Sri Lanka

  • Prisvärt resmål
  • Spännande historia
  • Rik kultur
  • Fungerar för både par & familjer

Bokningsförfrågan

Paketresor till Sri Lanka

Resa till Sri Lanka, 10 nätter

Sol och bad är ju alltid underbart, men VAR man lägger sin handduk är långt ifrån oviktigt. Och vad vore lata dagar i solen om det inte fanns spännande aktiviteter att varva med? På Sri Lanka hamnar du mitt i målbilden direkt.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Sri Lanka, 12 nätter

På denna fantastiska rundresan får du uppleva en undangömd pärla i kombination med ett av de nyaste, snyggaste hotellen vi sett på Sri Lanka. Utöver detta lovar vi att Sri Lankas vackra natur kommer att göra intryck som varar länge...

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Kombinationsresa Sri Lanka & Maldiverna

Paradis möter Paradis. Njut av en fantastisk kombinationsresa och upplev både Sri Lanka & Maldiverna.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Kombinationsresor | Sol & Bad | Spa & Wellness

Rundresa Sri Lanka, 7 nätter

Denna spännande rundresan bjuder på några av Sri Lankas vackraste platser där underskön natur blandas med kristallklart vatten och vidsträckta sandstränder.

Läs mer om resan

Bröllopsresor | Familjeresor | Generationsresor | Lifestyle | Rundresor | Sol & Bad | Spa & Wellness


Mer fakta om Sri Lanka

Varför skall du boka en paketresa till spännande Sri Lanka?

Här kommer några starka skäl till att vi rekommenderar dig att resa till Sri Lanka: det tropiska klimatet, de vackra stränderna och den otroliga matkulturen. Lär dig mer om öns antika historia genom att besöka klippfästningen Sigiriya, se elefanter vandra i Minneriya National Park eller bada i havet vid Arugam Bay eller Hikkaduwa.

Ett tropiskt klimat året runt

Sri Lanka har två olika monsunsäsonger som påverkar de olika delarna i landet på olika vis under de olika månaderna. Men det är alltid soligt någonstans på ön. Den sydvästra monsunen är mellan maj och juli, vilket gör att det inte regnar i norr. Den nordöstra monsunen är mellan oktober och januari, vilket gör södern lämplig att utforska.

Fantastisk mat

Sri Lanka är välsignat med ett läckert cuisine där man smaksätter med allehanda exotiska kryddor. Curry med ris är en klassiker och man kan ha linser, kyckling eller fisk, toppat med grönsaker. Kottu är en populär streetfood-rätt med tamilskt ursprung med flatbröd, ägg, kött och grönsaker. Den kryddiga såsen ‘salna’ är pricken över i.

Sällsynta landdjur

Sri Lanka har 26 nationalparker och två marina parker. Den mest kända av dem, Yala National Park, har väldigt många leoparder, 215 olika fågelarter, krokodiler och andra reptiler: På kusten som angränsar till parken finner man en häckningsplats för fem olika arter av havssköldpaddor. Intill Yala ligger Udawalawe National Park, som huserar elefanter och sällsynta fåglar.

Pigeon Island lockar många resenärer som vill uppleva det marina livet runt ön. Revet utanför ön består av cirka 100 arter av färgglada koraller och upp till 300 olika arter av revfiskar, vilket gör snorkling i dessa vatten till en otrolig upplevelse.

Härliga stränder

Sri Lanka har några av de mest orörda kusterna i Asien, med många genuina sandstränder som bjuder på palmer och turkost vatten. Mirissa rekommenderas för dem som vill njuta av solen i fred, medan Unawatuna passar bättre för dem som är på humör för strandfester. För den som söker adrenalinkickar är Bentota, med sina vattenaktiviteter som kitesurfing och paracykling, det perfekta stället.

Valar och delfiner

Sri Lanka är förmodligen den enda platsen i världen där du kan få se världens största landdäggdjur (elefanten) och det största vattendäggdjuret (blåvalen). Flera olika arter av valar kan ses i havet utanför Kalpitiya. De bästa månaderna för valskådning här är mellan januari och mars.

Underbara landskap och vandringsleder

Sri Lankas överflöd av flora och fauna innebär att här finns vackra naturstigar med fantastiska vyer och vattenfall, dimmiga berg som reser sig ovan molnen, risfält och teodlingar. En och annan påfågel eller rådjur kommer korsa din väg.

Superb surfning

Närheten till vågorna har gjort Sri Lanka till ett populärt resmål för surfare. Arugam Bay är utan tvekan den bästa platsen för surfning och man håller regelbundet internationella tävlingar. Det finns gott om alternativ för såväl nybörjare som erfarna surfare. Många andra kuststäder, såsom Hikkaduwa, erbjuder också fantastiska surfmöjligheter.

Det buddhistiska arvet

Buddhismen har spelat en nyckelroll i landet under århundradena och det finns flera gamla tempel belägna över hela Sri Lanka. Det mest kända är Temple of the Tooth och du får heller inte missa Jaya Sri Maha Bodhi.

Spännande kolonial historia

Nuwara Eliya, som är en sömnig liten stad på centrala Sri Lanka, kallas för ‘Little England’ och ligger bland kullarna och teodlingarna. Staden dryper av koloniala byggnader, hotell i Tudor-stil med välskötta häckar och trädgårdar. Du kan åka ner till den stora Gregory Lake för vattenaktiviteter och kanske en BBQ. Du kan också besöka Horton Plains och dess vackra böljande grässlätter, vattenfall och den dramatiska sluttningen känd som World’s End.

Elefanterna

Under månaderna maj till september samlas ca 400 elefanter vid sjön i Minneriya National Park för att äta, umgås och leka i vattnet. Parken har mycket mer att ge i form av rådjur, apor och diverse fåglar.

Den kulturella triangeln

Sri Lankas kulturella triangel är en skattkista av forntida städer, reliker och religiösa monument som visar Sri Lankas gamla civilisation. Triangeln består av området mellan de tre städerna Kandy, Anuradhapura och Polonnaruwa.

Flyger till Sri Lanka gör man med Emirates och Quatar Airways.

Boka tryggt hos MOMENTS så erhåller du en paketresa, vår expertis och vettiga priser och MOMENTS ställer självklart lagstadgade garantier för alla paketresor.

Vi hjälper dig med glädje att boka din paketresa till Sri Lanka!

 

Mer fakta om Sri Lanka

Sri Lanka, Ceylon, var en del av Brittiska Indien och beboddes huvudsakligen av singaleser. Under brittisk tid flyttade stora grupper tamiler till ön för att arbeta inom té-industrin.

Sri Lankas kustområden koloniserades av Portugal under 1500-talet, och av Nederländerna under 1600-talet. Britterna kom till ön 1796 och 1815 lade de hela ön under sig (även det tidigare självständiga kungariket i landets bergsområde). Sri Lanka var därefter en brittisk koloni fram till självständigheten 1948.

År 1983 bröt ett fullskaligt krig ut mellan den lankesiska regeringen och tamilska separatister, de tamilska tigrarna. Kriget har pågått sedan dess med vissa avbrott. 1987 medlade Indien fred mellan regeringen och LTTE.  År 1991 mördades Indiens förre premiärminister Rajiv Ghandi av en kvinnlig självmordsbombare som var utsänd av LTTE-ledaren Prabhakaran. Den 18 maj 2009 meddelande Sri Lankas armé att inbördeskriget äntligen tagit slut.

Sri Lankas matkultur liknar den som finns i södra Indien. Den tamilska befolkningsgruppen delar många mattraditioner med tamilerna i sydindien. Landets nationalrätt är ris och curry, som består av ris, ett antal olika currys, samt ofta även pappadam och någon sambola. Sambola är en mix av riven kokos, chili och krossad lök. En annan lankesisk specialitet är hoppers (på singalesiska ape) som finns i två former – string hoppers och vanliga hoppers. String hoppers är nystan av risnudlar som ofta äts till frukost tillsammans med någon curry, medan vanliga hoppers är tunna krispiga pannkakor som är skålformade eftersom de steks i ett litet grytliknande järn. Något som serveras vid högtider är kiri bath (mjölkris), vilket är fast ris med kokosmjölk som skärs upp i diamantformade bitar.